Ηλιάκεια 2020: Φόρος τιμής στον Κώστα Ηλιάκη ΦΩΤΟ

Ηλιάκεια 2020: Φόρος τιμής στον Κώστα Ηλιάκη ακόμα και σε καιρό πανδημίας – Η στρατιωτική ηγεσία τίμησε τον ήρωα μπροστά από το μνημείο του στην Κάρπαθο

Για πρώτη φορά στα 14 χρόνια απόδοσης τιμών στο μνημείο του Κώστα Ηλιάκη στην Κάλυμνο, προσήλθαν τόσο λίγα άτομα. Η πανδημία μπορεί να μείωσε τον αριθμό, αλλά δεν στάθηκε εμπόδιο στην απόδοση τιμών σε ένα ήρωα που έδωσε τη ζωή του για την προάσπιση της πατρίδας.

Ο Κωνσταντίνος Ηλιάκης ήταν Σμηναγός της Ελληνικής πολεμικής αεροπορίας που σκοτώθηκε στις 23 Μαΐου 2006. Η καταγωγή του ήταν από τον Κάστελλο Ρεθύμνης.

Στις 23 Μαΐου 2006 και έπειτα από θερμό επεισόδιο ελληνικών με τουρκικά μαχητικά, το αεροσκάφος του Κωνσταντίνου Ηλιάκη κατέπεσε κοντά στην Κάρπαθο, έπειτα από προσπάθεια αναχαίτισης τουρκικού F-16. Τα συντρίμμια του αεροπλάνου βρέθηκαν λίγο αργότερα επιβεβαιώνοντας το τραγικό αυτό συμβάν.

Ηλιάκεια 2020: Φόρος τιμής στον Κώστα Ηλιάκη

Ο σμηναγός ήταν πατέρας δύο παιδιών 1,5 και 4 χρονών αντίστοιχα.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2006, στην καθιερωμένη τελετή απονομής μεταλλίων και βραβείων από την Ακαδημία Αθηνών, του απονεμήθηκε το αργυρό μετάλλιο αρετής και αυτοθυσίας.

Στις 20 Μαΐου 2007 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν του, στην οδό Ακρωτηρίου στη περιοχή Άγιος Ματθαίος Χανίων.

Η χάλκινη προτομή του πιλότου κλάπηκε από αγνώστους στις 2 Δεκεμβρίου 2012 και τελικά βρέθηκε εγκαταλελειμμένη την επόμενη ημέρα σε κοντινή περιοχή.

Το 2008 έγινε με αναφορά στη θυσία του η Αδελφοποίηση των Δήμων Χανίων και Καρπάθου.

Οδοί με το όνομα του “Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη”, υπάρχουν προς τιμήν του στην πόλη της Καρπάθου και στο Ηράκλειο Αττικής.