Ζέττα Μακρή: Παρέμβαση στον ΥΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο με δυο στρατιωτικούς συνδικαλιστές για τους ΑΣΣΥ και το άρθρο 32 καθώς και το θέμα των καταταγέντων του ’90

Ζέττα Μακρή: Παρέμβαση στον ΥΕΘΑ με συνδικαλιστές για τους ΑΣΣΥ

Συνοδεία δυο στρατιωτικών συνδικαλιστών επισκέφθηκε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο η βουλευτής Μαγνησίας Ζέττα Μακρή, προκειμένου να θέσει επιτακτικά το θέμα της βαθμολογικής προαγωγής και της αδικίας που υφίστανται οι προερχόμενοι από τις σχολές ΑΣΣΥ, γνωστό και ως άρθρο 32.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της βουλευτού, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεσμεύτηκε  «για την ταχύτερη δυνατή διευθέτηση του θέματος με νομοθετική παρέμβαση».

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή της που δημοσιεύτηκε στις 16 Μαϊου στο Armyvoice.gr (την οποία μπορείτε να δείτε εδώ), η κ. Μακρή είχε μιλήσει πως σύντομα το θέμα θα επιλυθεί. Μάλιστα, μετά τις δηλώσεις της κ. Μακρή γνωστή συνδικαλιστική Ομοσπονδία έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση προκειμένου να οικειοποηθεί το θέμα και την προσπάθεια των συνδικαλιστών που το ανέδειξαν, τους οποίους η κ. Μακρή τελικά είχε μαζί της στο γραφείο του υπουργού.

Το Δελτίο Τύπου

Άκρως εποικοδομητική και ουσιαστική συνάντηση είχε η πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών και Βουλευτής Ν. Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Ν. Παναγιωτόπουλο, χθες, Πέμπτη 28 Μαΐου 2020.

Η κ. Μακρή, η οποία συνοδευόταν από τον Λοχαγό Δημ. Κοντούρη και τον Επισμηναγό Αν. Πιπικάκη, με την ιδιότητά τους ως αξιωματικών συνδικαλιστών, έθεσε στον κ. Παναγιωτόπουλο το σοβαρό ζήτημα που έχει προκληθεί

στη βαθμολογική προαγωγή των Αξιωματικών Αποφοίτων Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), από την έλλειψη ρητής πρόβλεψης του χρόνου προσμέτρησης και υπολογισμού της προϋπηρεσίας τους ως αξιωματικών στο άρθρο 37 του ν.4494/17.

Ακόμη, συζήτησε μαζί του και ανέλυσε, εκτενώς, και το ζήτημα της διασάλευσης της αρχαιότητας εις βάρος των αποφοίτων ΑΣΣΥ που έχει προκληθεί από την εφαρμογή του άρθρου 32 του Ν.4609/19.

Σημειώνεται ότι, δεδομένης της αδικίας που υφίσταται ο συγκεκριμένος κλάδος, η κ. Μακρή έχει υποβάλλει, επανειλημμένως, κοινοβουλευτικές ερωτήσεις σε διάστημα 6 μηνών (στις 20-05-2020, όσο και την 1-11-2019). Στη συζήτηση, παρενέβησαν αναλύοντας, εμπεριστατωμένα, τα αιτήματά τους και ο κ. Κοντούρης και ο κ. Πιπικάκης, που υποστήριξαν με επιχειρήματα και έγγραφα το εύλογο και δίκαιο των θεμάτων.

Τόσο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Ν. Παναγιωτόπουλος, όσο και ο Υφυπουργός κ. Αλκ. Στεφανής, ο οποίος παρευρέθη σε ένα μέρος της συζήτησης, ήταν γνώστες του ζητήματος, αναγνώρισαν την ηθική διάσταση της αδικίας που υφίστανται οι αξιωματικοί ΑΣΣΥ,

ενώ διέγνωσαν την ανάγκη της άμεσης αποκατάστασης της ιεραρχικής ομαλότητας στο στράτευμα και δεσμεύθηκαν για την ταχύτερη δυνατή διευθέτηση του θέματος με νομοθετική παρέμβαση.

Η κ. Μακρή, αφού ευχαρίστησε θερμά τον Υπουργό για την άμεση διεξαγωγή της συνάντησης, που παρά το εξαιρετικά μεγάλο φόρτο εργασίας του, αφιέρωσε χρόνο και έδειξε εξαιρετικό ενδιαφέρον για την επίλυση του θέματος για την οποία και, τελικά, δεσμεύθηκε.