Εργασιακός Μεσαίωνας στα ΕΑΣ- Σοβαρές καταγγελίες της Ομοσπονδίας εργατοϋπαλλήλων χημικής βιομηχανίας Ελλάδος

Σοβαρότατες καταγγελίες, για ακραία παραβατικότητα και καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, μεταφέρει με ανακοίνωση της η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤ/ΛΩΝ ΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Χ.Β.Ε.) ,

σχετικά με τους όρους αμοιβής και εργασίας στη φύλαξη των εγκαταστάσεων των «Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων» ( ΕΑΣ), που έχει αναλάβει, όπως αναφέρει, «ακριβοπληρωμένη εργολαβική εταιρεία» την οποία αναφέρει ονομαστικά .

 

Εργασιακός Μεσαίωνας στα ΕΑΣ- Σοβαρές καταγγελίες

Ειδικότερα, στο σχετικό Δελτίο Τύπου αναφέρει πως στα ΕΑΣ «καταγράφεται πλήθος καταχρηστικών συμπεριφορών, εργασιακών και ασφαλιστικών παραβάσεων διαμορφώνοντας συνθήκες γαλέρας με: Καθυστερήσεις πληρωμής δεδουλευμένων.

Στερήσεις ενσήμων. Μη καταβολή των νόμιμων προσαυξήσεων (νυχτερινά, αργίες, υπερωρίες, Σαββατοκύριακα κ.λ.π.). Μη αναγνώριση τριετιών. Μη κοινοποίηση σύμβασης πρόσληψης. Μη παροχή στολών εργασίας και μετέπειτα κλήσεις εργαζομένων σε απολογία, για ακατάλληλη ενδυμασία!!!

Επιβολή αυθαίρετων, αιφνιδιαστικών και αδικαιολόγητων προστίμων τα οποία παρακρατούνται από τη μισθοδοσία των εργαζομένων και δεν τους κοινοποιείται καμία απόδειξη τόσο για τη μισθοδοσία όσο και για τα πρόστιμα».

Και συνεχίζει η Γραμματεία Τύπου Ο.Ε.Χ.Β.Ε. : «Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, με κοινό παρονομαστή την κατάργηση κάθε εργασιακής νομιμότητας, εκθέτει, πέραν της ίδιας της εταιρείας φύλαξης και τη Διοίκηση των Ε.Α.Σ. (ως αναθέτουσα αρχή).

Όλοι –Διοίκηση, στελέχη, Σωματεία και Εργασιακό Συμβούλιο– οφείλουν από κοινού να απαιτήσουν την άμεση και πλήρη συμμόρφωση της (…) εταιρίας στην κείμενη στην εργατική νομοθεσία, αλλιώς επιβάλλεται να διακόψουν κάθε συνεργασία, έως ότου προχωρήσει επιτέλους, η διαγωνιστική διαδικασία ανάθεσης της φύλαξης.

Εργοδοτικές συμπεριφορές που μας γυρνούν χρόνια πίσω, σε «μαύρες εποχές», δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές, από τα ΕΑΣ.

Το Υπουργείο Εργασίας καλείται να προβεί άμεσα σε ενέργειες ελέγχου των καταγγελιών, που είναι απόλυτα βάσιμες, και ακολούθως να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να σταματήσουν κάποιοι να εγκληματούν σε βάρος των πλέον αδύναμων κατηγοριών εργαζόμενων και μάλιστα μέσα σε κρατικές εγκαταστάσεις.

Φτάνει πια με τις πρακτικές «σκλαβοπάζαρου» Οι Δημόσιοι Οργανισμοί και οι Κρατικές Επιχειρήσεις δεν μπορεί να λογίζονται από κάποιους ως «φερετζές» της εργολαβικής παρανομίας, αντίθετα πρέπει να την αναδεικνύουν, να την απομονώνουν και να την αποκλείουν από κάθε συνεργασία.

Η Επιθεώρηση Εργασίας έχει πρωτίστως ευθύνη με ελέγχους να στοχεύσει σε εταιρείες φύλαξης και καθαριότητας, έναν χώρο που κρύβει πολλά τέτοια παραβατικά φαινόμενα, προκειμένου να διασφαλίσει και να διαφυλάξει τη στοιχειώδη νομιμότητα για τους εργαζόμενους και το δημόσιο συμφέρον.

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ».—-

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις να είναι έτοιμες»