Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ προτάσεων του ΚΙΝΑΛ για την Οικονομία και την κοινωνία με αρκετά τολμηρές προτάσεις για όλους τους τομείς της οικονομίας

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ  ότι δεν έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο  που αφορά την οικονομία και την κοινωνία για τον <<πολύ μεγάλο  Γολγοθά>> που μας περιμένει  μετά την πρώτη φάση της πανδημίας του κορονο’ι’ού ασκεί ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, Γραμματέας του << Κινήματος Αλλαγής>> επισημαίνοντας παράλληλα ότι αντίθετα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη το κόμμα του παρουσιάζουμε το δικό του «Ενδιάμεσο» Πρόγραμμα, που είναι εμπροσθοβαρές και στοχευμένο.

Ο <<ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ>>  του <<Κινήματος Αλλαγής>>, με αρκετά τολμηρές προτάσεις για όλους του τομείς της οικονομίας  που έχουν πληγεί συντάχθηκε από το ΚΙΝΑΛ μέσα από διάλογο  με στόχο  , όπως είπε   ο κ. Μ. Χριστοδουλάκης στον ραδιοσταθμό Αθήνα 9,84, <<όχι για να λέμε τι «δεν κάνατε» αλλά «τι προτείνουμε και τι μπορούμε να κάνουμε ως πολιτικό σύστημα συνολικά προς όφελός του ελληνικού λαού»>>.

Όπως είπε ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής  αιτιολογώντας την παρέμβαση του κόμματος με την παρουσίαση του <<Ενδιάμεσου>>Προγράμματος – που πρέπει να εφαρμοστεί ΑΜΕΣΑ-  <<δυστυχώς  έχουμε μπροστά μας ένα πολύ μεγάλο Γολγοθά που αφορά την οικονομία και την κοινωνία. Εκεί – υπογράμμισε – φαίνεται να υπάρχουν πολύ σοβαρότερες ελλείψεις, με το πλαίσιο μέτρων της κυβέρνησης να μην είναι επαρκές για εμπροσθοβαρή διαχείριση, ώστε να μην είναι μεγαλύτερο το κόστος διαχείρισης της στη συνέχεια. Δυστυχώς, σιγά-σιγά όταν θα αρχίσει να εκτυλίσσεται όλο το εύρος των προβλημάτων που θα κληθεί να διαχειριστεί η Κυβέρνηση>>.

Η σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση από το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ  ασκείται διότι όπως λένε από την Χαριλάου Τρικούπη,  η ΝΔ δεν ανταποκρίνεται στην κρισιμότητα της περιόδου και ότι :

– α).Δεν έχει επεξεργασμένο σχέδιο, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κρίσης.

β).Παλινωδεί, αμφιταλαντεύεται και μόνο όταν ο «κόμπος φθάνει στο χτένι», εξαγγέλλει μέτρα ανεπαρκή και αποσπασματικά, πιστά στη γραμμή των συντηρητικών πολιτικών της. Και αυτά υλοποιούνται με μεγάλη καθυστέρηση.

γ).Συνδυάζει τα μέτρα με την προώθηση πελατειακού κράτους, προσλήψεις στρατιάς μετακλητών, αδιαφανείς απευθείας αναθέσεις και προβλέψεις για μυστικά κονδύλια.

δ). Μιλά για πακέτο 24 δις ευρώ, αθροίζοντας με αυθαίρετο τρόπο, κάποιες επιχορηγήσεις, με δάνεια που θα επιστραφούν, αναβολές πληρωμών και υποσχέσεις.- με όλα αυτά να γυρίζουν και να πέφτουν  στις πλάτες του λαού.

Οι πόροι

Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι το  ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ δεν καταθέτει τις προτάσεις του εκ του ασφαλούς , αλλά προχωρά ταυτόχρονα σε μια καταγραφή των πόρων για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού,  και υποστηρίζουν  ότι αυτοί μπορούν να βρεθούν από :

Τα νέα προγράμματα συνολικού ύψους 540 δις ευρώ που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η χώρα μας μπορεί να αντλήσει ποσά για το ΕΣΥ, την επιδότηση της απασχόλησης και τις επιχειρήσεις, συνολικού ύψους περίπου 7 δις ευρώ.

Την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ.

Το απόθεμα -μαξιλάρι, τώρα που η ΕΚΤ μας εξασφαλίζει φθηνό δανεισμό.Να αξιοποιήσουμε τουλάχιστον μέρος του αποθέματος που προέρχεται από την υπερφορολόγηση των πολιτών. Να το επενδύσουμε δημιουργικά τώρα ώστε να είμαστε ασφαλείς στο μέλλον.

Ταυτόχρονα σε σχέση με την ΕΕ καλούν την κυβέρνηση της ΝΔ  <<να διεκδικήσει επιτέλους και όχι απλά να εκφράζει την ικανοποίηση της, σε ό,τι αποφασίζουν οι άλλοι. Απαιτώντας κριτήρια για την κατανομή των πόρων που λαμβάνουν υπόψη την οικονομική κατάσταση της κάθε χώρας>>.

Οι 10 στοχευμένες προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για άμεση υλοποίηση , αφορούν αναλυτικά του πιο καυτά προβλήματα της κοινωνίας και των πολιτών και καταρτίστηκε, όπως αναφέρεται, <<με τις αρχές και τις αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας που επιστρέφει στην πρώτη γραμμή>> .

Αναλυτικά, ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ του ΚΙΝΑΛ  είναι:

ΠΡΩΤΟΝ:  Στήριξη του ΕΣΥ

Με την πλήρη εφαρμογή της «πρώτης γραμμής» για τον έλεγχο του COVID-19, αξιοποιώντας την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ως πρώτο βήμα για ένα σύγχρονο, καθολικό σύστημα Π.Φ.Υ. στην χώρα μας.

Με την ασφαλή επαναφορά σε πλήρη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων.

Με ειδικά μέτρα για τα νησιά και τις τουριστικές περιοχές. Με νέες προσλήψεις γιατρών-νοσηλευτών όπου είναι ανάγκη.

Εντάσσοντας τους υγειονομικούς στα βαρέα & ανθυγιεινά ως αναγνώριση της προσφοράς τους.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Επιδότηση Εργασίας

Το κράτος με απλό και διαφανή τρόπο, καλύπτει το 40% του μισθού των εργαζομένων για έξι μήνες, σε επιχειρήσεις που έπληξε η κρίση.

Με «αντάλλαγμα» να μη γίνουν απολύσεις και δυσμενείς μετατροπές στις συμβάσεις και όρους εργασίας.

Πρόγραμμα που αφορά 1 εκατομμύριο εργαζόμενους.

ΤΡΙΤΟΝ : Μέριμνα για τους ανέργους

Επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και εργασιακής εμπειρίας, και διεύρυνση του Κοινωφελούς Προγράμματος του ΟΑΕΔ.

Κανείς άνεργος εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ χωρίς επίδομα ανεργίας ως το τέλος του χρόνου.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ : ”Ζωντανές” επιχειρήσεις

Μηδενική προκαταβολή φόρου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και 50% για όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

Αύξηση του συνολικού ποσού για την επιστρεπτέα προκαταβολή τουλάχιστον στα 3 δις ευρώ.

Διεύρυνση του κύκλου των δικαιούχων για τα προγράμματα ρευστότητας-με κύριο κριτήριο την βιωσιμότητα- και πέραν των τραπεζικά ενήμερων ως την 31/12/2019.

Μείωση των ενοικίων κατά 50% για το 2020, με αντίστοιχη μείωση του ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών.

ΠΕΜΠΤΟΝ : Ειδικά προγράμματα για τους αγρότες

Προκαταβολή ενισχύσεων μέσα στον Μάιο ύψους 850 εκ. ευρώ. Με ταμειακή διευκόλυνση που θα συμψηφισθεί αργότερα με τις ενισχύσεις του 2020.

Ειδική εισοδηματική στήριξη κτηνοτρόφων και αλιέων, με ενεργοποίηση του μηχανισμού de minimis (όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες)

Επιδότηση μισθού και εργόσημου, για να εργαστούν άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, ως εργάτες γης.

ΕΚΤΟΝ: Εθνικό Σχέδιο για την έξοδο του Τουρισμού από την κρίση

Η Ελλάδα ασφαλής προορισμός. Πρωτόκολλα και υποδομές για την προστασία της υγείας επισκεπτών και εργαζομένων.

Μείωση στο 6% για δύο χρόνια του ΦΠΑ σε διαμονή και εστίαση, και στο 13% για τουριστικές υπηρεσίες και μεταφορές.

Αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου για 2 χρόνια.

Μεγάλο, ενιαίο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, με κίνητρα για την μετακίνηση των οικογενειών.

Κανένας εποχιακά εργαζόμενος στα ξενοδοχεία που θα μείνουν  κλειστά χωρίς επίδομα ανεργίας. Και χορήγησή του για τους υπόλοιπους το φθινόπωρο χωρίς όριο ενσήμων.

Ειδικά μέτρα στήριξης των μεταφορών και της ακτοπλοΐας.

ΕΒΔΟΜΟΝ:  Προστασία της Α’ κατοικίας των ασθενέστερων δανειοληπτών από πλειστηριασμούς

Παράταση της ισχύος του Ν. 3869/2010 του ΠΑΣΟΚ ως το τέλος του έτους.

Σύσταση διακομματικής Επιτροπής στη Βουλή, για την εξεύρεση οριστικής, δίκαιης, βιώσιμης λύσης για τους οικονομικά ασθενέστερους.

ΟΓΔΟΟΝ : Αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με αιχμή τις Κοινωνικές υποδομές και το ψηφιακό κράτος

Με την αξιοποίηση των αδιάθετων κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Για τις άμεσες ανάγκες στις Κοινωνικές υποδομές.

Για την ενίσχυση των μέσων της εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Για την ανάπτυξη της ευφυούς επιχειρηματικότητας, τις υποδομές για την πράσινη ανάπτυξη, την σωστή κατάρτιση των πολιτών στις νέες τεχνολογίες.

Την ολοκλήρωση των ώριμων μεγάλων μεταφορικών υποδομών.

ΕΝΑΤΟΝ : Ειδικό Πρόγραμμα για τον Πολιτισμό

Με πρωτόκολλα υγειονομικής ασφάλειας για την επανεκκίνηση της πολιτιστικής δραστηριότητας.

Με προαγορά από το κράτος παραστάσεων και συναυλιών που θα μεταδοθούν είτε τηλεοπτικά, είτε με live-streaming.

Με επιδότηση εισιτηρίων για παραστάσεις που θα γίνουν ζωντανά το καλοκαίρι, αντικειμενικά με περιορισμένο αριθμό θεατών.

Με δημιουργία Ειδικού Ταμείου Πολιτιστικής Αρωγής, για την στήριξη καλλιτεχνών και όμορων κλάδων.

ΔΕΚΑΤΟΝ : Στήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Γενναία ενίσχυση των ΟΤΑ από την πολιτεία, λόγω κατάρρευσης των εσόδων τους και ανταποδοτικών τελών. Με δύο ακόμη μηνιαίες δόσεις των ΚΑΠ

Κατά προτεραιότητα στήριξη με ειδικό Πρόγραμμα των μικρών νησιών

Ενίσχυση του προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι” με στελέχωση και εξοπλισμό, ώστε να λειτουργεί ως μονάδα κοινωνικής φροντίδας. Με μέριμνα για την διασφάλιση των εργαζομένων στο πρόγραμμα..-