Σώμα Υπαξιωματικών: Να εισάγονται στην ΣΣΕ μόνο οι απόφοιτοι ΣΜΥ

ΑΣΔΕΝ: Μέχρι πού φθάνει η εξουσία του διοικητή; Υπάρχει έλεγχος; Γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των στελεχών; Αναζητούμε απαντήσεις

Μόλις πριν λίγες ημέρες τέθηκε στην εκπομπή της ΠΟΕΣ το θέμα της εφαρμογής του νόμου για τα γραφεία νομικής υποστήριξης των στελεχών. Τα πρώτα άρχισαν ήδη να εμφανίζονται.

Το περιστατικό που έπεσε στην αντίληψή μας, θα μπορούσε να είχε επιλυθεί μέσα από τη συμβουλή ενός νομικού και να προστατευθεί στο στέλεχος πριν καταλήξει στο νοσοκομείο.

Το περιστατικό έγινε την προηγούμενη εβδομάδα σε μονάδα της περιοχής ευθύνης της ΑΣΔΕΝ. Χαμηλόβαθμο στέλεχος βέθηκε στο νοσοκομείο από την υπέρβαση των ορίων της εξουσίας του διοικητή  και της καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των στελεχών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, διοικητής που βρισκόταν σε άδεια ειδικού σκοπού αλλά συνήθιζε να μπαίνει 1-2 ώρες στην μονάδα κατά τη διάρκειά της, απαίτησε από στέλεχος το οποίο είχε ολοκληρώσει την 24ωρη υπηρεσία του να επιστρέψει στη Μονάδα για να βάλει κάποιες υπογραφές.

Το χαμηλόβαθμο στέλεχος εξήγησε ότι μόλις είχε λήξει η 24ωρη υπηρεσία του και χρειαζόταν ξεκούραση, καθώς είχε απαλλαγή. Ο διοικητής ήταν ανένδοτος. Επέμενε να επιστρέψει άμεσα το στέλεχος μέσα στη μονάδα.

Έτσι και έγινε. Μόνο που στη διαδρομή από την κούραση έπεσε σε τροχαίο ατύχημα και βρέθηκε αντί για την μονάδα στο νοσοκομείο.

ΑΣΔΕΝ: Μέχρι πού φθάνει η εξουσία του διοικητή; Δικαιώματα στελεχών

Το ερώτημα προς το ΓΕΣ και την ΑΣΔΕΝ που προκύπτει εύλογα είναι ποια τα όρια της εξουσίας ενός διοικητή; Έχει ευθύνη για το ατύχημα ή θα επικαλεστεί ότι βρισκόταν σε άδεια;

Τι συμβαίνει ότι υπερβαίνει κάποιος τα όρια της χρηστής διοίκησης; Έχει κάποια επίπτωση; Θα αποζημιωθεί το στέλεχος για τα δεινά που υπέστη χωρίς να ευθύνεται;

Πότε θα εφαρμοστεί στην πράξη η μέριμνα για το προσωπικό;