Έβρος: Τι έγινε σε Φέρες – Πέταλο και ο εκφοβιστικός πυροβολισμός – Όλες οι λεπτομέρεις όσων συνέβησαν στις όχθες του ποταμού

Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη

Η Ελλάδα μετά την επιθετική στάση της Τουρκίας στον Έβρο έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε οχυρωματικά έργα σε τρια προγεφυρώματα, για να αποτρέψει οποιαδήποτε νέα απόπειρα εισβολής, ενώ επεκτείνει και τον φράκτη ο οποίος αποδείχθηκε πολύτιμο εργαλείο αποτροπής στις Καστανιές.

Τι όμως συνέβη κατά το επεισόδιο που αποκάλυψε το Armyvoice.gr;

Έβρος: Τι έγινε σε Φέρες – Πέταλο

Στο πλαίσιο αυτό, ομάδα από την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού συνεπικουρούμενη από στελέχη στον Έβρο βρίσκεται στην περιοχή για να κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις, προκειμένου να τοποθετηθούν οι πάσαλοι για τον φράκτη.

Έτσι, τις τελευταίες ημέρες έκανε μετρήσεις σε κάποια σημεία τα οποία η Άγκυρα θεωρεί αμφισβητούμενα, παρά το γεγονός ότι προβλέπονται σαφώς στους χάρτες και τις συμβάσεις, με τις οποίες καθορίστηκαν τα σύνορα στον Έβρο.

Οι Τούρκοι θεώρησαν ότι η ελληνική ομάδα έκανε μετρήσεις σε τουρικό έδαφος και άρχισαν να εμφανίζονται (και να κατασκηνώνουν) στην απέναντι όχθη σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα άνδρες των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας, από τα 1000 άτομα που είχαν μεταφερθεί στην περιοχή ήδη από τον Μάρτιο.

Έβρος: Τι έγινε σε Φέρες – Πέταλο και ο εκφοβιστικός πυροβολισμός

Ο εκφοβιστικός πυροβολισμός

Κάποια στιγμή μάλιστα οι συγκεντρωμένοι για να κάνουν ακόμα πιο αισθητή την παρουσία τους, έριξαν και εκφοβιστικό πυροβολιμό με αβολίδωτο, προφανώς για να δηλώσουν την παρουσία τους.

Η ελληνική ομάδα συνέχισε απερίσπαστη την εργασία της και στη συνέχεια η τουρκική αποχώρησε μετά από αρκετές ώρες.

Τοε επεισόδιο αξιολογείται. Προς το παρόν αποδίδεται στην νευρικότητα των Τούρκων οι οποίοι αν και έχουν πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες επιχειρήσει να περάσουν μετανάστες από τα σύνορα, έχουν αποτύχει.

Σε αυτό έχει συμβάλει και η υλοτομία στις όχθες που έχει προχωρήσει αρκετά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν εύκολα να κρυφτούν οι όποιες απόπειρες γίνονται.

Πάντως οι εκτιμήσεις είναι ότι το επεισόδιο που έφερε στη δημοσιότητα σήμερα το Armyvoice.gr δεν θα είναι το τελευταίο. Οι Τούρκοι δείχνουν τον εκνευρισμό τους, ενώ η κυβέρνηση της Άγκυρας ανακυκλώνει τη ρητορική των ανοιχτών συνόρων, καλώντας και πάλι τους πρόσφυγες να διέλθουν από την Ελλάδα για να φθάσουν στην Ευρώπη.

Έβρος: Τι έγινε σε Φέρες – Πέταλο και ο εκφοβιστικός πυροβολισμός

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»

Προηγούμενο άρθροΑρχηγός ΓΕΣ: 8 ΗΕΕ για το προσωπικό που συμμετείχε στον Έβρο
Επόμενο άρθροΓιορτή σήμερα 14 Μαϊου Εορτολόγιο Ποιοι γιορτάζουν ΕΜΥ Καιρός
Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Άργος. Εργάστηκε πάνω από 20 χρόνια ως δημοσιογράφος κυρίως σε εφημερίδες, καλύπτοντας το στρατιωτικό ρεπορτάζ. Έχει καλύψει ειδησεογραφικά τον πόλεμο στην Σομαλία, την κρίση στην Ουκρανία και την κρίση στα Σκόπια με την απόσχιση από την Γιουγκοσλαβία. Το 2015 -2016 ήταν βασικός συντάκτης στο onalert.gr. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 δημιούργησε το Armyvoice.gr. Είναι ενεργό μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1998. Εκλέχθηκε δυο φορές εκπρόσωπος των συντακτών του Εθνους στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Δημοσιογραφία. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα Social Media ως περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από το χάος και την πολυπλοκότητα. Έχει επίσης ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Λειψών, για την έμπρακτη υποστήριξή της στην ακριτική Ελλάδα. Είναι επίσης μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ).