Άσκηση Καταιγίδα 2020: Θα γίνει λέει τώρα ο Παναγιωτόπουλος, την ώρα που η Άγκυρα απειλεί ωμά να ξαναστήσει υβριδική απειλή στον Έβρο

Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη

Η αναβολή της άσκησης Καταιγίδα 2020 που δημοσιοποιήθηκε χωρίς ανακοίνωση αλλά με πληροφορίες από συγκεκριμένους κύκλους του ΓΕΕΘΑ, σήμανε υποχωρητικότητα από την πλευρά της Ελλάδας κάτι που η Τουρκία εκλαμβάνει ως αδυναμία.

Έτσι χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έσπευσε να στείλει μήνυμα στους πρόσφυγες ότι τα σύνορα της Τουρκίας είναι ανοιχτά και δεν θα τους σταματήσουν εάν θέλουν να φύγουν.

σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Akit ΤV δήλωσε πως δεν έχει αλλάξει κάτι για την Άγκυρα στο προσφυγικό.

«Αυτή τη στιγμή συνεχίζεται η πολιτική μας των ανοιχτών συνόρων  στο προσφυγικό. Οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να φύγει στην Ευρώπη , δεν τον εμποδίζουμε. Όμως λόγω της πανδημίας οι άνθρωποι δεν πηγαίνουν καθώς επιβαρύνθηκε το κύμα ( προσφυγικό)» .

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, έσπευδε να δηλώσει ότι η άσκηση Καταιγίδα 2020 θα γίνει και πως δεν ματαιώθηκε. Μάλιστα υποστήριξε ότι

«Η άσκηση έχει προγραμματιστεί και ήδη έχουν δεσμευτεί περιοχές με NAVTEX στο θαλάσσιο χώρο, με ευθύνη του ΓΕΕΘΑ. Δεν ήταν ανάγκη με την κατάσταση του Covid 19 να διακινδυνεύσουμε το σύνολο σχεδόν των μονάδων του ναυτικού σε αυτή την άσκηση. Στον σχεδιασμό μας είναι να κάνουμε την άσκηση».

Ο ισχυρισμός του υπουργού δεν είναι απόλυτα αληθής καθώς δεν υπάρχουν περιοχές που να έχουν δεσμευθεί με NAVTEX από την Ελλάδα με ευθύνη του ΓΕΕΘΑ για στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο, για μετά από 15 ημέρες, περίοδο που έθετε η διαρροή του ΓΕΕΘΑ ως ασφαλή περίοδο για προφυλάξεις σχετικές με τον Κορονοϊό.

Αντίθετα υπάρχουν οι δεσμεύσεις περιοχών που είχαν γίνει εφόσον η άσκηση δεν αναβαλόταν, όπως για παράδειγμα η ακόλουθη NAVTEX, η οποία εκδόθηκε τη Δευτέρα 11 Μαϊου, ημέρα που θα ξεκινούσε η άσκηση Καταιγίδα 2020 και η ισχύς της οποίας ακυρώνεται στις 28 Μαϊου, σε 15 ημέρες δηλαδή, που έχει θέσει το ΓΕΕΘΑ ως όριο ασφαλείας για τον κορονοϊό.

Άσκηση Καταιγίδα 2020: Θα γίνει λέει τώρα ο Παναγιωτόπουλος

Το γεγονός ότι δεν έχουν δεσμευθεί περιοχές για μετά από 15 ημέρες, μπορείτε να το διαπιστώσετε από την σελίδα του Πολεμικού Ναυτικού όπου ανακοινώνονται οι NAVTEX.

Επιπλέον, στην σελίδα του Ισπανικού Ναυαρχείου, που είναι και ο διαχειριστής των NAVTEX στην περιοχή μας, μπορείτε να δείτε όλες τις NAVTEX  που είναι σε ισχύ στην περιοχή.

Σε αυτές τις δυο επίσημες πηγές, δεν βρήκαμε τις NAVTEX στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Ενδεχομένως να έσπευσε να τις ανακοινώσει πριν βγουν. Ή ενδεχομένως να ακολουθεί τα βήματα του Τούρκου συναδέλφου του, ο οποίος έπραξε ανάλογα με την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», την οποία ανέβαλε, ίσως στο πλαίσιο συμφωνίας, και τελικά το τουρκικό Ναυτικό έκανε σε αντιστάθμισμα ασκήσεις μικρότερης χρονικής διάρκειας.

Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον Αlpha, σημείωσε ότι είχε μια άτυπη συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του, στο περιθώριο της συνδιάσκεψης του ΝΑΤΟ, κατά την οποία ο κ. Ακάρ τον ενημέρωσε για την πρόθεσή του να ματαιώσει την διεξαγωγή της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης “Μavi Vatan” που είχε προγραμματιστεί για αυτές τις μέρες.

“Προφανώς λόγω του αντίκτυπου από τον κορονοϊό στις Ένοπλες Δυνάμεις” είπε ο υπουργός και συνέχισε: «Του εξέφρασα τη δική μας ευχή να μειωθεί γενικά η δραστηριότητα στο Αιγαίο».

Αυτή η δήλωση δείχνει ότι προφανώς υπήρξε θέμα αναβολής των ασκήσεων και από τις δυο πλευρές, κάτι το οποί τελικά γίνεται, αλλά με τους πολιτικούς να προσπαθούν να πείσουν ότι δνε ήταν συμφωνημένο.

Εξοπλιστική συνεργασία με τη Γερμανία και ενδιαφέρον για την ΕΛΒΟ

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι η Γερμανία εξοπλίζει την Τουρκία με υποβρύχια. Ωστόσο και η Ελλάδα αγόρασε υποβρύχια από τη Γερμανία. Πρόκειται για υπερόπλα που επηρεάζουν το αμυντικό ισοζύγιο στο χώρο του Αιγαίου και για τα οποία θα αγοράσουμε τορπίλες», εξήγησε ο κ Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Όπως ανέφερε επίσης ο κ. Παναγιωτόπουλος υπάρχει γερμανικό ενδιαφέρον για την αγορά της ΕΛΒΟ: «Με τη Γερμανία βρισκόμαστε πιο κοντά σε θέματα εξοπλισμών. Μια γερμανική εταιρεία έχει εκφράσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ΕΛΒΟ . Είναι και άλλες και θα δούμε ποια θα προτιμηθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα με την Τουρκία

«Επεξεργαζόμαστε πολλά σενάρια σε ότι αφορά την ετοιμότητα , την επιχειρησιακή δυνατότητα και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων. Η συμπεριφορά της Τουρκίας μας έχει κάνει να βάλουμε όλα τα σενάρια στο τραπέζι. Ακόμη κι αυτό της ακραίας πρόκλησης. Κανένας συναγερμός δεν λήγει. Εμείς ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα», τόνισε κατηγορηματικά ο Υπουργός.

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»

Προηγούμενο άρθροΓιορτή σήμερα 13 Μαϊου Εορτολόγιο ΕΜΥ καιρός σε Αθήνα Θεσσαλονίκη
Επόμενο άρθροΈβρος ΤΩΡΑ: Η Τουρκία συγκεντρώνει στρατεύματα στις Φέρες
Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Άργος. Εργάστηκε πάνω από 20 χρόνια ως δημοσιογράφος κυρίως σε εφημερίδες, καλύπτοντας το στρατιωτικό ρεπορτάζ. Έχει καλύψει ειδησεογραφικά τον πόλεμο στην Σομαλία, την κρίση στην Ουκρανία και την κρίση στα Σκόπια με την απόσχιση από την Γιουγκοσλαβία. Το 2015 -2016 ήταν βασικός συντάκτης στο onalert.gr. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 δημιούργησε το Armyvoice.gr. Είναι ενεργό μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1998. Εκλέχθηκε δυο φορές εκπρόσωπος των συντακτών του Εθνους στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Δημοσιογραφία. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα Social Media ως περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από το χάος και την πολυπλοκότητα. Έχει επίσης ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Λειψών, για την έμπρακτη υποστήριξή της στην ακριτική Ελλάδα. Είναι επίσης μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ).