4 Απριλίου 1942: Το υποβρύχιο ΓΛΑΥΚΟΣ βυθίζεται κατά τη διάρκεια γερμανικής αεροπορικής επίθεσης στο λιμάνι της Βαλέτα στη Μάλτα.


4 Απριλίου 1942: Το υποβρύχιο ΓΛΑΥΚΟΣ βυθίζεται στη Μάλτα

Το υποβρύχιο ΓΛΑΥΚΟΣ ΙΙ Ναυπηγήθηκε μεταξύ 1927–1930 μετά από παραγγελία τεσσάρων υποβρυχίων της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Τα υπόλοιπα τρία όμοιου τύπου υποβρύχια ήταν τα ΝΗΡΕΥΣ, ΠΡΩΤΕΥΣ, και ΤΡΙΤΩΝ, τα οποία ναυπηγήθηκαν στην Ναντ, ενώ το ΓΛΑΥΚΟΣ στα ναυπηγεία του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού “Chantiers Navals Francais” στην Blainville της Γαλλίας.

Στις 17 Νοεμβρίου 1930 πραγματοποιήθηκε η ύψωση της ελληνικής σημαίας στη Βρέστη της Γαλλίας.

Την 6η Απριλίου 1941 εκδηλώθηκε η γερμανική επίθεση κατά της Ελλάδας.

Καθώς τα γερμανικά στρατεύματα προήλαυναν ακάθεκτα, η διοίκηση του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού αποφάσισε την μεταστάθμευση του στόλου στην Μέση Ανατολή όπου θα είχε την δυνατότητα να δράσει σε συνεργασία με το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό.

Στο Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο της 10ης Απριλίου 1941, κατά το οποίο συζητήθηκε η επικείμενη μεταστάθμευση, ο Αρχηγός του ΓΕΝ, Υποναύαρχος Σακελλαρίου,

κατέθεσε υπόμνημα στο οποίο μαζί με άλλα ανέφερε ότι το υποβρύχιο ΓΛΑΥΚΟΣ θα μπορούσε να είναι έτοιμο έπειτα από οχτώ ημέρες για πλου επιφανείας, χωρίς προηγουμένως να έχει εκτελέσει δοκιμή καταδύσεως.

Οι συνεχόμενες όμως δυσάρεστες ειδήσεις που έφθαναν από το μέτωπο, οδήγησαν τους αξιωματικούς και τα πληρώματα των υποβρυχίων στο να εκφράσουν διαφωνίες σχετικά με την σκοπιμότητα της συνέχισης του αγώνα στην Μέση Ανατολή.

Προς αποφυγή της αυξάνουσας ηττοπάθειας και των με αυτήν συνδεόμενων προβλημάτων, ο τότε ΑΣ (Αρχηγός Στόλου), υποναύαρχος Καββαδίας,

μετέβη το πρωί της 17ης Απριλίου στη Βάση Υποβρυχίων ώστε σε συνεργασία με τον Ανώτερο Διοικητή Υποβρυχίων (ΑΔΥ) Πλοίαρχο Αθανάσιο Ξηρό

και με την συμμετοχή του βρετανού αντιπλοιάρχου Baker, να ρυθμίσει τον άμεσο απόπλου των υποβρυχίων.

Στην σύσκεψη αυτή αποφασίστηκε το ΓΛΑΥΚΟΣ να αποπλεύσει αμέσως μόλις περάτωνε την επισκευή του.

Την 18η Απριλίου 1941 το υποβρύχιο ΓΛΑΥΚΟΣ μαζί με τα Υ/Β ΝΗΡΕΥΣ και ΤΡΙΤΩΝ απέπλευσε από τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας προς την Μέση Ανατολή.

Στις 27 Φεβρουαρίου 1942 το Υ/Β Γλαύκος δέχτηκε επίθεση από την γερμανική Luftwaffe στο λιμάνι της Βαλέτα της Μάλτας, όπου είχε καταπλεύσει για γενική επισκευή.
Κατά την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν ο κυβερνήτης του υποβρυχίου πλωτάρχης Β. Αρσλάνογλου και ο ανθυποπλοίαρχος Ιωάννης Κωστάκος.

Στις 4 Απριλίου 1942 το Υ/Β Γλαύκος δέχτηκε και πάλι επίθεση από αεροσκάφη τύπου Junkers Ju 87, της γερμανικής Luftwaffe,

με αποτέλεσμα να βυθιστεί στο λιμάνι της Βαλέτα μέσα σε δυο λεπτά. 18 μέλη του πληρώματος του Υ/Β Γλαύκος

μεταφέρθηκαν στις 21 Απριλίου 1942 στην Αλεξάνδρεια από το Υ/Β Τρίτων (υποπλοίαρχος Επαμεινώνδας Κοντογιάννης).
Δείτε ολόκληρη την τελευταία εκπομπή Ευπειθώς Αναφέρω