4 Απριλίου 1913: Ο πρώτος νεκρός Έλληνας Αεροπόρος

4 Απριλίου 1913: Νεκρός ο πρώτος Έλληνας πιλότος ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος – Χάνει τη ζωή του όταν συντρίβεται το αεροπλάνο του λόγω βλάβης

4 Απριλίου 1913: Νεκρός ο πρώτος Έλληνας πιλότος

Ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος (1889 – 4 Απριλίου 1913) ήταν πρωτοπόρος της αεροπορίας στην Ελλάδα.

Ήταν ο πρώτος Έλληνας αεροπόρος που εκτέλεσε πτήση στην Ελλάδα.

Ο Αργυρόπουλος ήταν αρχικά πολιτικός μηχανικός, όμως εγκατέλειψε το επάγγελμά του και πήγε στο Παρίσι για να σπουδάσει αεροναυπηγική.

Στο τέλος Ιανουαρίου 1912 απέκτησε άδεια πιλότου και επέστρεψε στην Ελλάδα μαζί με το ιδιόκτητο αεροσκάφος του τύπου Nieuport IV.G 50 ίππων.

Στις 8 Φεβρουαρίου 1912 εκτέλεσε την πρώτη πτήση στους ελληνικούς ουρανούς, γεγονός που είχε ιδιαίτερη απήχηση στον εγχώριο τύπο:

Αφού απογειώθηκε από την περιοχή του Ρουφ, πραγματοποίησε 16 λεπτά πτήση που περιελάμβανε και πτήση πάνω από την Ακρόπολη.

Στο χώρο της απογείωσης ήταν ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ και ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος.

Λίγο αργότερα ο Αργυρόπουλος πέταξε με συνεπιβάτη το Βενιζέλο, γεγονός που είχε τεράστια απήχηση και προκάλεσε ζωηρή συγκίνηση στις ψυχές των Ελλήνων, καθώς και τα ενθουσιώδη σχόλια του Τύπου.

Ακολούθησε η βάπτιση του αεροπλάνου από το Βενιζέλο. Πήρε το όνομα «Αλκυών».

4 Απριλίου 1913: Νεκρός ο πρώτος Έλληνας πιλότος

Τέσσερις μέρες αργότερα  στις 12 Φεβρουαρίου 1912 ο Αργυρόπουλος πετούσε πάνω από τον Ζωολογικό κήπο του Π. Φαλήρου. Η νέα πτήση προκάλεσε και πάλι τον ενθουσιασμό
του πλήθους.

Ο πρωθυπουργός, ενθουσιασμένος δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτό το νέο όπλο.

Όταν ξέσπασαν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι τον Οκτώβριο του 1912, εντάχθηκε στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον βαθμό του Υπολοχαγού.

Στις 4 Απριλίου 1913 κατά τη διάρκεια αναγνωριστικής αποστολής, και με συνεπιβάτη τον αθλητή και ποιητή Κωνσταντίνο Μάνο,

το αεροσκάφος του, τύπου Blériot XI, υπέστη μηχανική βλάβη και κατέπεσε από ύψος 600 μέτρων κοντά στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκη.