Υπουργοί άμυνας ΕΕ: Η υγεία είναι ο νέος τομέας ασφάλειας δηλώνει ο Ζοζέπ Μπορέλ μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών για τον κορονοϊό

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, σε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών άμυνας της ΕΕ δήλωσε ότι κοινή διαπίστωση των υπουργών είναι πως «Η υγεία είναι ο νέος τομέας ασφάλειας».

Κατά την διάρκεια της τρίωρης τηλεδιάσκεψης, οι υπουργοί άμυνας μοιράστηκαν σημαντικά παραδείγματα για το πώς οι Ένοπλες Δυνάμεις των χωρών μελών συνεισφέρουν στην μάχη για την αντιμετώπιση του Κορονοϊού.Ο κ. Μπορέλ ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειμα της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Σουηδίας, της Ρουμανίας και της Λιθουανίας.

Με αφορμή την μαζική συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων οι υπουργοί άμυνας συζήτησαν την δημιουργία μιας στρατιωτικής TASK FORCE η οποία σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ θα ανταλλάσσει πληροφορίες και θα συντονίζει τις κινήσεις, όπου χρειάζεται. Παράλληλα έκανε λόγι για επιδημία “fake news” την οποία ονόμασε “infodemic”, την οποία θα πρέπει να εντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφερόμενος στις 17 ευρωπαϊκές αποστολές που έχει η ΕΕ σε όλο τον κόσμο, με την πλέον πρόσφατη επιχείρηση «ΕΙΡΗΝΗ» για την επιβολή του εμπάργκο όπλων που επιβάλλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη, δήλωσε ότι θα παραμείνουν ενεργές, ακόμα κι εάν χρειαστεί να μειωθεί το προσωπικό σε αυτές.

Οι υπουργοί άμυνας συμφώνησαν να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για διασφάλιση της υγείας του προσωπικού με ταυτόχρονη διατήρηση του αξιόμαχου των επιχειρήσεων και των αποστολών.

 

Η ανακοίνωση του υπουργείου άμυνας της Κύπρου

Τη δημιουργία ενός καινοτόμου και έκτακτου αποθεματικού μηχανισμού μέσα από τον οποίο τα Υπουργεία Άμυνας των κρατών μελών θα μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις τωρινές δυσχέρειες που παρατηρούνται στην προμήθεια στρατιωτικού και ιατρικού εξοπλισμού υπέβαλε ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Άμυνας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Αγγελίδης εξέφρασε την άποψη πως ένας τέτοιος μηχανισμός θα μπορούσε να αναπτυχθεί και να διαρκέσει όσο επηρεάζει η πανδημία του κορωνοϊού και να αποτελεί πρότυπο και βέλτιστη πρακτική για άλλες περιόδους κρίσεων.

Υπουργοί άμυνας ΕΕ: Η υγεία είναι ο νέος τομέας ασφάλειας

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης, οι Υπουργοί Άμυνας αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με τη συμβολή των ενόπλων δυνάμεων στην εφαρμογή των μέτρων που εφαρμόζονται σε κάθε χώρα. Ειδικότερα ο κ. Αγγελίδης αναφέρθηκε σε όλους τους τρόπους με τους οποίους η Εθνική Φρουρά συνεισφέρει στην τήρηση των διαταγμάτων, τόσο με υλικοτεχνική υποστήριξη όσο και με έμψυχο δυναμικό.

Υπέβαλε, επίσης, εισήγηση για ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ αναφορικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι ένοπλες δυνάμεις την κρίση με τον Covid-19.

Τέλος, οι Υπουργοί Άμυνας της ΕΕ εξέτασαν τις συνέπειες που προκαλεί η πανδημία στις αποστολές και τις επιχειρήσεις της ΕΕ που διεξάγονται σε τρίτες χώρες, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας. Συμφώνησαν όπως καταβάλουν κάθε προσπάθεια για διασφάλιση της υγείας του προσωπικού με ταυτόχρονη διατήρηση του αξιόμαχου των επιχειρήσεων και των αποστολών.

 

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας

Κατά την παρέμβασή του, ο κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στη διάθεση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.) στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για την κάλυψη περιστατικών “Covid-19”, καθώς επίσης στρατιωτικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τη στελέχωση μονάδων του Ε.Σ.Υ., αλλά και εργαστηρίων αναφοράς.

Επιπροσθέτως ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του πώς συνδράμουν τα Στρατιωτικά Εργοστάσια στην αντιμετώπιση του νέου στελέχους κορωνοϊού “Covid-19 με την παραγωγή προστατευτικών υλικών, τόσο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, όσο και για την κοινωνία.

Υπουργοί άμυνας ΕΕ: Η υγεία είναι ο νέος τομέας ασφάλειας

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε επίσης στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των μελών της Ε.Ε., αλλά και με άλλους Διεθνείς Οργανισμούς, καθώς και την υποχρέωση μετουσίωσης των διδαγμάτων που θα ληφθούν από την αντιμετώπιση της πανδημίας, σε στρατηγικές πολιτικές για το μέλλον, μέσω των εργαλείων που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και μηχανισμών που αναπτύσσονται εντός αυτής στον τομέα της Άμυνας.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημασία της ανάπτυξης βελτιωμένων πρακτικών αντιμετώπισης των υβριδικών απειλών (Μεταναστευτικό – Προσφυγικό, Πανδημία, διασπορά ψευδών ειδήσεων), προκειμένου να ενδυναμωθεί η αξιοπιστία της Ε.Ε. και να διαφυλαχθεί η αποτελεσματικότητα των δράσεων, καθώς της και η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της.

Στο πλαίσιο αυτής της παρεμβάσεως, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης τόνισε ιδιαίτερα τη σπουδαιότητα της επιχείρησης “IRINI” για την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Ε.Ε. στην ευρύτερη περιοχή.

Επισήμανε την ουσιαστική συμβολή της Ελλάδας στην επιχείρηση, παρά τις γνωστές προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο ανατολικό Αιγαίο και στα χερσαία σύνορά της, σε συνδυασμό μάλιστα με την παρούσα επιδημία.

Ζήτησε τη διάθεση περισσότερων μέσων από τις χώρες – μέλη καθώς, όπως επισήμανε μεταξύ άλλων, διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ε.Ε. συνολικά ως προς τη διεξαγωγή αυτής και παρόμοιων επιχειρήσεων.