Δαβάκης: Ζούμε «εμπόλεμη ειρήνη» με την Τουρκία -Τι αλλαγές αναμένεται να έχουμε στην άμυνα και ασφάλεια την εποχή του κορωνοϊού

Συνέντευξη στην Ιωάννα Ηλιάδη

Ο πρόεδρος της επιτροπής εξοπλισμών της Βουλής και βουλευτής ΝΔ Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, μιλάει σήμερα στο Armyvoice.gr για όλα όσα αναμένεται να γίνουν την μετά-κορωνοϊό εποχή.

Ο κ. Δαβάκης συνοψίζοντας την κατάσταση παγκόσμια με τον κορωνοϊκό εκτιμά ότι υπάρχουν προβλήματα στις ΗΠΑ και εξ’ αιτίας του Προέδρου Τραμπ που κινείται σε έναν εξωπραγματικό κόσμο και εξαιτίας άλλων ζητημάτων που έχει ενδογενώς.

Η ΕΕ βρίσκεται σε μια δύσκολη φάση εσωστρέφειας που δημιουργεί προβλήματα. Η Τουρκία ακολουθεί μια διαρκώς επιθετική τακτική.

Αναφερόμενος στην χώρα μας επισημαίνει: Η χώρα μας πρέπει να κρατήσει τη στοιβαρή στάση που κρατάει εδώ και δυο μήνες. Δεν είναι τυχαίο που η χώρα μας πρέπει να αναδιατάξει τις δυνάμεις της σε επίπεδο εσωτερικής ασφάλειας και συνοχής.

Η εξίσωση είναι δύσκολη. Θα πρέπει το λεγόμενο πολιτικό σύστημα να καταλάβει ότι μόνο με μια αναδιάταξη θα τα βγάλει πέρα η Ελλάδα. Η υγεία είναι νέος τομέας ασφαλείας. Πρέπει κι εμείς ως χώρα τα ζητήματα της ασφάλειας να τα ξαναδούμε.

Και τα εξοπλιστικά θα πρέπει να τα δούμε εκ νέου και τα ζητήματα της δομής δυνάμεων ακόμα και το ζήτημα της θητείας, όχι απαραίτητα με την έννοια της επιμήκυνσης, αλλά με την έννοια της ποιοτικής αναβάθμισης.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις έστειλαν ισχυρό αποτρεπτικό μήνυμα στη γείτονα. Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας συνεργάστηκαν και πέτυχαν. Η κυβέρνηση έκανε το αυτονόητο. Άφησε τους ανθρώπους να κάνουν τη δουλειά τους.

Η νέα δομή δυνάμεων πρέπει να ξανασυζητηθεί. Πρέπει να αναδιατυπώσουμε πολλά από όσα θεωρούσαμε δεδομένα όπως επισης και τα στεγανά σε  όλα τα σώματα ασφαλείας και άμυνας.

Ο κορωνοϊός αναδιατάσσει την εσωτερική κατάσταση της χώρας.

Τι λέει για την «εμπόλεμη ειρήνη» με την Τουρκία, για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για το προσωπικό, τον «πολλαπλασιαστή ισχύος», όπως κάθε φορά αποκαλείται.

Δαβάκης: Ζούμε «εμπόλεμη ειρήνη» με την Τουρκία

 

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»

Προηγούμενο άρθροΤο Πεζικό στο στρατό της Αρχαίας Σπάρτης
Επόμενο άρθροΚΕΑ 63000 οι δικαιούχοι έκτακτου επιδόματος – Τα ποσά ΟΠΕΚΑ
Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Άργος. Εργάστηκε πάνω από 20 χρόνια ως δημοσιογράφος κυρίως σε εφημερίδες, καλύπτοντας το στρατιωτικό ρεπορτάζ. Έχει καλύψει ειδησεογραφικά τον πόλεμο στην Σομαλία, την κρίση στην Ουκρανία και την κρίση στα Σκόπια με την απόσχιση από την Γιουγκοσλαβία. Το 2015 -2016 ήταν βασικός συντάκτης στο onalert.gr. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 δημιούργησε το Armyvoice.gr. Είναι ενεργό μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1998. Εκλέχθηκε δυο φορές εκπρόσωπος των συντακτών του Εθνους στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Δημοσιογραφία. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα Social Media ως περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από το χάος και την πολυπλοκότητα. Έχει επίσης ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Λειψών, για την έμπρακτη υποστήριξή της στην ακριτική Ελλάδα. Είναι επίσης μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ).