ΕΣΠΕΕΘ - ΠΟΜΕΝΣ: 8 αναπάντητα ερωτήματα για τις εκλογές

ΠΟΜΕΝΣ – ΕΣΠΕΕΘ: 9 αναπάντητα ερωτήματα για τις εκλογές στις 22 Μαρτίου, που θέτουν σε αμφιβολία την εγκυρότητά τους, αφήνει το νέο Δελτίο Τύπου

ΕΣΠΕΕΘ – ΠΟΜΕΝΣ: 9 αναπάντητα ερωτήματα για τις εκλογές

Ένα ενδιαφέρον δελτίο Τύπου εξέδωσε με μεγάλη καθυστέρηση η ΕΣΠΕΕΘ, πρωτοβάθμιο σωματείο της ΠΟΜΕΝΣ επιχειρώντας να απαντήσει στα ερωτήματα που θέσαμε αναφορικά με τις εκλογές της 22ης Μαρτίου που η ίδια ανακοίνωσε.

Πλην όμως όχι μόνο δεν απαντά, αλλά δημιουργεί και νέα ερωτήματα που πλέον αφορούν την εγκυρότητα της όλης εκλογικής διαδικασίας. 

Είναι εξαιρετικά περίεργο που ένα σωματείο ανακοινώνει αποτελέσματα εκλογικής διαδικασίας χωρίς να ανακοινώσει πόσοι ψήφισαν και πόσες ψήφους έλαβε ο κάθε υποψήφιος. Έχει άραγε κάτι να κρύψει;

Συνεπώς, τόσο η ΕΣΠΕΕΘ όσο και η ΠΟΜΕΝΣ στην ιστοσελίδα της οποίας αναρτώνται οι ανακοινώσεις θα πρέπει να απαντήσουν με σαφήνεια για το πόσοι συμμετείχαν σε αυτή την ψηφοφορία, πόσοι προσήλθαν με φυσική παρουσία και πόσοι είχαν το δικαίωμα (εάν το έχουν με την ισχύουσα νομοθεσία) να κάνουν χρήση επιστολικής ψήφου. Στην δεύτερη ανακοίνωσή της η ΕΣΠΕΕΘ, όπως και στην πρώτη, κατά πολύ περίεργο τρόπο δεν δίνει αριθμούς ψηφισάντων.

Δεν απαντά επίσης το ερώτημα εάν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας έχουν κατατεθεί στο πρωτοδικείο από τον δικαστικό αντιπρόσωπο που αναφέρει στην ανακοίνωση ότι ήταν παρών.

Το άλλο ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσει είναι για ποιους επιτρέπεται η επιστολική ψήφος που επικαλείται, και πόσοι έκαναν χρήση αυτής.

Γιατί, όπως διαβάζουμε στο καταστατικό της, το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου αφορά ΜΟΝΟ μέλη τα οποία υπηρετούν σε περιοχές εκτός Θεσσαλονίκης και όχι σε όσους υπηρετούν στην Θεσσαλονίκη, όπου και δραστηριοποιείται.

Θα ήταν λοιπόν καλό να μας πει με βάση την ισχύουσα νομοθεσία εάν υπάρχουν μέλη της που βρίσκονται εκτός περιφερειακής ενότητας και προσμετρήθηκε η ψήφος τους, καθώς εξ’ όσων γνωρίζουμε ο ισχύον νόμος δεν δίνει αυτή τη δυνατότητα.

Σύμφωνα με τον ν. 1264/1982, παρ. 5 του άρθρου 30Γ, όπως τροποποιήθηκε με τον ν.4494/2017 (ΦΕΚ Α 165/2-11-2017) παρ 2 άρθρο 26 «Κάθε εν ενεργεία στρατιωτικός δικαιούται να είναι μέλος μόνο του σωματείου της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία εδρεύει η Μονάδα όπου υπηρετεί, κατά τις διατάξεις της παραγράφου 4.

Σε περίπτωση μετάθεσής του σε άλλη Μονάδα, η οποία εδρεύει σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα, διαγράφεται υποχρεωτικώς και αυτοδικαίως, χωρίς άλλη διατύπωση, από το σωματείο, του οποίου ήταν μέλος και δικαιούται να εγγραφεί σε αυτό της Περιφερειακής Ενότητας στα γεωγραφικά όρια της οποίας εδρεύει η Μονάδα στην οποία μετατίθεται, με τη διαδικασία εγγραφής που προβλέπει το καταστατικό του νέου σωματείου.».

Αποδέχεται η ΠΟΜΕΝΣ το αποτέλεσμα εκλογικής διαδικασίας με τη χρήση επιστολικής ψήφου;

Αποδέχεται η ΠΟΜΕΝΣ την εκλογή 19 αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία όταν η ΕΣΠΕΕΘ υποστηρίζει ότι έγιναν στη συντριπτική πλειοψηφία με επιστολική ψήφο; 

Όσοι ψήφισαν με επιστολική ψήφο και υπηρετούν εντός περιφέρειας Θεσσαλονίκης θα έχουν συνέπειες από το νόμο; Η δικαστική αντιπρόσωπος έχει κάνει δεκτές αυτές τις ψήφους στο πρακτικό που οφείλει να συντάξει; Έχει καταθέσει και πότε, ή όχι το πρακτικό της εκλογικής διαδικασίας στο Πρωτοδικείο;

Άραγε, ακόμη κι αν υποθετικά δεχθεί κάποιος ότι η διαδικασία θα μπορούσε να γίνει με επιστολική ψήφο, τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα;  Δηλαδή μέσα στο φάκελο, στον οποίο ευρισκόταν το ψηφοδέλτιο, υπήρχε και η ταυτότητα του αποστολέα; Η αποστολή έγινε με συστημένο φάκελο ή δόθηκε χέρι με χέρι στη δικαστική αντιπρόσωπο;

 

Τα όργανα ελέγχου στα στρατόπεδα αντικαθίστανται ή συνεπικουρούνται από συνδικαλιστικά όργανα; Καλό θα είναι να αναρτήσει η ΕΣΠΕΕΘ το έγγραφο για αυτή την ενέργεια για να φανεί ποιος το υπογράφει και με βάση ποιον κανονισμό ασφαλείας.

Ποια η θέση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης; Είχε δώσει άδεια στα μέλη του να παρίστανται ως εκλογική αντιπρόσωποι ακόμα και μετά την ΠΝΠ της 14ης Μαρτίου;

Ο στρατιωτικός εισαγγελέας Θεσσαλονίκης, δεν θα πρέπει να εξετάσει τα παραπάνω ερωτήματα και να αποφανθεί εάν έχει τηρηθεί ο νόμος; Δεν θα πρέπει επιτέλους κάποιος να ελέγξει τι συμβαίνει στον στρατιωτικό συνδικαλισμό;

Το  Armyvoice.gr επιφυλάσσεται υπέρ παντός νομίμου δικαιώματός του  για την προστασία τόσο της ελευθεροτυπίας όσο και των δημοσιογράφων του από κάθε μορφής συκοφαντικές ανακοινώσεις, από όπου κι αν προέρχονται.

Η ανακοίνωση της ΕΣΠΕΕΘ

Τις τελευταίες ημέρες, με συντονισμένες ως φαίνεται ενέργειες, κάποιοι προσπάθησαν να διαβάλλουν την Ένωσή μας. Με αφορμή τις εκλογές που διεξήχθησαν  την Κυριακή 22 Μαρ 2020, διαδίδοντας ανυπόστατες και ψευδείς πληροφορίες. Προς αποκατάσταση της αλήθειας, τονίζονται τα ακόλουθα:

Οι εκλογές είχαν προκηρυχθεί με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. στις 22 Ιαν 2020. Η Ένωση με έγγραφο της στις 12 Φεβ 2020 αιτήθηκε και έλαβε την απαραίτητη έγκριση για την πραγματοποίηση  των εκλογών στον χώρο των  γραφείων της που εδρεύουν στο Στρδο «Κωττα». Επιπροσθέτως , όρισε μέλος του Δ.Σ., ως υπεύθυνο , στην πύλη του Στρδου για υποβοήθηση του έργου των οργάνων ασφάλειας. Σημειώνεται ότι η είσοδος γινόταν μόνο κατόπιν  επίδειξης της υπηρεσιακής ταυτότητας.

Δικαστικός αντιπρόσωπος διορίστηκε μετά από αίτηση της Ένωσης στο Δ.Σ.Θ., όπως προβλέπεται . Η ίδια  επικοινώνησε με το Δ.Σ. και ενημερώθηκε πλήρως για όλα τα  απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής που ελήφθησαν για εκείνη την μέρα.

Σύμφωνα με το άρθρο 13 του καταστατικού, λαμβάνοντας την υπόψιν υφιστάμενη κατάσταση , υπενθυμίστηκε στα μέλη η επιλογή ψηφοφορίας επιστολικά. Με το αίσθημα ευθύνης που διακατέχει τους συνάδελφους , η συντριπτική πλειοψηφία έκανε χρήση της συγκεκριμένης δυνατότητας . Ως συνέπεια των παραπάνω ήταν η ελάχιστη φυσική παρουσία . Η Ένωση μερίμνησε για την διάθεση γαντιών, μασκών και αντισηπτικών σε όλους τους παρευρισκόμενους . Την ημέρα των εκλογών εντός των γραφείων βρίσκονταν μόνο η εφορευτική επιτροπή και ένα άτομο κάθε φορά που ασκούσε το εκλογικό του δικαίωμα, τηρώντας όλες τις αποστάσεις ασφάλειας. Οι υπόλοιποι βρίσκονταν στον αυλιο χώρο του Στρδου , μεγέθους άνω των 1000 τ.μ. , χωρίς ποτέ να ξεπερνούν τον αριθμό των 10 ατόμων και τηρώντας πάντοτε τις προβλεπόμενες  αποστάσεις ασφάλειας .

Υπενθυμίζουμε, ότι οι ισχύοντες μέχρι και την 22 Μαρ 2020 περιορισμοί δεν απαγόρευαν, έμμεσα ή άμεσα,  την διενέργεια αρχαιρεσιών. Οι εκλογές από τη φύση τους δεν απαιτούν την ταυτόχρονη παρουσία μεγάλου αριθμού προσώπων, αλλά οι εκλογείς προσέρχονται διαδοχικά ένας – ένας, χωρίς να δημιουργείται συνωστισμός. Πρώτιστα δε, η δυνατότητα επιστολικής ψήφου διασφαλίζει πλήρως, στην παρούσα κρίσιμη περίοδο, την προστασία της δημόσιας υγείας. Η Δημοκρατία συνεχίζει και πρέπει να συνεχίζει να λειτουργεί.

Η Ένωση επιφυλάσσεται πάντως νόμιμου δικαιώματος της για την προστασία τόσο των μελών της αλλά και των μελών του Δ.Σ. από κάθε μορφής συκοφαντικά δημοσιεύματα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Αθανάσιος Σαρρής

ΕΠΟΠ Επχιας (ΠΒ)

Ο Γενικός Γραμματέας Δημήτριος Στάικος

Αλχίας (ΠΒ)

Προηγούμενο άρθροΤουρκία: Εργαλειοποιεί τον covid-19 όπως τους πρόσφυγες
Επόμενο άρθροΓΕΕΘΑ: Αυτά είναι τα μέτρα κατά του Covid-19
Ιωάννα Ηλιάδη - Ioanna Iliadi
Εργάστηκε πάνω από 20 χρόνια ως δημοσιογράφος κυρίως σε εφημερίδες, καλύπτοντας το στρατιωτικό ρεπορτάζ. Έχει καλύψει ειδησεογραφικά τον πόλεμο στην Σομαλία, την κρίση στην Ουκρανία και την κρίση στα Σκόπια με την απόσχιση από την Γιουγκοσλαβία. Το 2015 -2016 ήταν βασικός συντάκτης στο onalert.gr. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 δημιούργησε το Armyvoice.gr. Είναι ενεργό μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1998. Kάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Δημοσιογραφία. Έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Λειψών, για την έμπρακτη υποστήριξή της στην ακριτική Ελλάδα. Είναι επίσης μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ).