ΠΟΕΣ: Καταγγελία στον πρωθυπουργό για το 700 ΣΕ – Αιφνιδιαστικά απασχολείται από χθες όλο το προσωπικό για την παρασκευή μασκών και αρβυλών


ΠΟΕΣ: Καταγγελία στον πρωθυπουργό για το 700 ΣΕ

Καταγγελία στον πρωθυπουργό για ελλειπή μέτρα προστασίας του προσωπικού έκανε η ΠΟΕΣ μετά από ενημέρωση που έλαβε από την Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.

Η ΠΟΕΣ ζητά την παρέμβαση του Αρχηγού ΓΕΣ, του υπουργού και του πρωθυπουργού, καθώς και όλων των αρμοδίων στην οποία κοινοποιεί την επιστολή.

Στην ενημέρωση την οποία και η ΠΟΕΣ δημοσιοποιεί, αναφέρεται ότι απο χθες 6 Απριλίου παραβιάζονται τα μέτρα που έχει λάβει το ΓΕΕΘΑ, καθώς καλείται όλο το προσωπικό να εργαστεί, όχι μόνο για την παραγωγή μασκών, αλλά συνεχίζει κανονικά τις εργασίες και στο βυρσοδεψείο και χωρίς να γίνονται οι αναγκαίες για το προσωπικό εργασίες καθαρισμού.

Δείτε την επιστολή

ΘΕΜΑ: Επαγγελματική Υγιεινή και Ασφάλεια / Μέτρα Διαχείρισης και Προστασίας
κατά της Μετάδοσης του COVID-19

Αξιότιμε κε Συνταγματάρχα.

Στην παρούσα κατάσταση, που οι γνώσεις μας για τον ιό και τη νόσο εξακολουθούν να διαμορφώνονται και με δεδομένο ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, το 80% όσων μολύνονται αναπτύσσει μια ήπια ή μέτρια μορφή της νόσου και δεν γνωρίζουμε ποιος έχει νοσήσει, κρίνεται αναγκαίο να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας, όπως τούτα έχουν ορισθεί από την Πολιτεία και τα προς τούτο εντεταλμένα όργανά της, με ποινικές και διοικητικές κυρώσεις παραβίασής τους.

Ωστόσο, από τη Δευτέρα 06.4.2020 το 700 ΣΕ λειτουργεί με συνεχόμενο ωράριο λειτουργίας και όλο το προσωπικό ευρίσκεται στους χώρους εργασίας του από τη 07.00 ́ ώρα έως και την 20.00 ́ ώρα, με βάρδιες, χωρίς να υλοποιείται η διαταγή του ΓΕΕΘΑ περί εργασίας προσωπικού στο πενήντα τοις εκατό (50 %).

Και ενώ όλα τα στελέχη, μετά και την άποψη που έχει περάσει στην κοινή γνώμη ότι τα στρατιωτικά εργοστάσια παράγουν υλικά προστασίας έναντι του κορωνοϊού, θα περίμεναν ότι, έστω και έτσι, με τη λειτουργία της διπλής βάρδιας, το εργοστάσιο θα παρήγαγε, τουλάχιστον μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση του κορωνοϊού, μόνο μέσα προστασίας του,

εν τούτοις το τμήμα υποδηματοποιίας λειτουργεί κανονικά και η παραγωγή εκτελείται ωσάν και την προ κορωνοϊού εποχή, με αποτέλεσμα το ήδη βεβαρημένο ανθυγιεινό περιβάλλον, λόγω της επεξεργασίας δέρματος, για την παραγωγή αρβυλών, να καθίσταται ακόμα πιο επικίνδυνο.

Συνεπεία των ανωτέρω καθίσταται προφανές ότι:

  • – δεν θα γίνονται οι αναγκαίες για το προσωπικό εργασίες καθαρισμού, ήτοι: συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. μηχανήματα, μηχανές, πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, διακόπτες, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό. Σημειώνεται ότι οι εργασίες καθαρισμού πρέπει να γίνονται με χρήση γαντιών μιας χρήσης και στολή εργασίας και
  •  δεν θα λαμβάνονται όλα τα μέτρα προσωπικής προστασίας των εργαζομένων (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά), με μεγάλη πιθανότητα διασποράς του ιού σε όλη την Αττική, καθώς τα στελέχη έρχονται από πολλές περιοχές.

Επισημαίνεται ότι το Εργοστάσιο είναι από τις πολυπληθέστερες Μονάδες του Πειραιά, αφού αφαιρώντας τις άδειες παραμένουν στην Υπηρεσία περί τα τριακόσια (300) άτομα, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος μετάδοσης του covid 19 να είναι υπαρκτός.

Κατόπιν τούτων και μεταφέροντας την έντονη ανησυχία των στελεχών, επιφυλασσόμενοι παντός νομίμου δικαιώματός μας, παρακαλούμε όπως:

  • – επανεξετάσετε το θέμα του ωραρίου εργασίας του Εργοστασίου, προκειμένου κατά τα εντελλόμενα του ΓΕΕΘΑ, εξασφαλιστεί ότι ουδέν στέλεχος θα νοσήσει και πολύ περισσότερα δεν θα διασπείρει τον ιό.
  • – εισηγηθείτε, με ενημέρωσή μας, την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στο προσωπικό του 700 ΣΕ, που υπερβάλλοντας εαυτό λειτουργεί πέραν και έξω από τα όριά του, ώστε να μπορέσει να παράξει ικανό αριθμό μέσων προστασίας για τα στελέχη όλων των φορέων, που δίδουν τη μάχη τους ενάντια στον κορωνοϊό.

Επισημαίνουμε ότι όλα τα στελέχη είμαστε πρόθυμα να πολεμήσουμε αυτόν τον αόρατο εχθρό, ως πιστοί και φιλότιμοι στρατιώτες, αλλά έχοντας και τα κατάλληλα όπλα στη φαρέτρα μας, ώστε η μάχη να είναι το λιγότερο δυνατό άνιση.

Οι κ.κ Βουλευτές της Π.Ε Πειραιά προς τους οποίους κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται για την ανάδειξη του θέματος.

Η Π.Ο.Ε.Σ, προς την οποία, επίσης, κοινοποιείται το παρόν παρακαλείται για τις κατά κρίση της ενέργειες.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος
Παντελής Ζερβούδης Ανθστης (Δ/ΥΛ) 6940471129

Ο Γενικός Γραμματέας
Κωνσταντίνος Ρέντος Ανθστης (ΔΙΑΧ) 6976582759

Ο Πίνακας Αποδεκτών της επιστολής είναι οι ακόλουθοι:

Πίνακας για ενέργεια Α/ΓΕΣ

Πίνακας για πληροφορία Πρωθυπουργός της Χώρας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ΥΕΘΑ, ΥΦΕΘΑ Υπουργείο Υγείας (υπόψη κ. Υπουργού) Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (υπόψη Υφυπουργού, κ. Ν. Χαρδαλιά) Βουλευτές της ΒτΕ Α/ΓΕΕΘΑ 700 ΣΕ/Δκτής ΠΟΕΣ Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Π.Π.Α. Στρατιωτικοί συντάκτες Ε.Ο.Δ.Υ. 

Ναύαρχος Κονιδάρης: Ελληνικό Πολεμικό Πλοίο ΤΩΡΑ