Οι «μασκοφόροι» των Ενόπλων Δυνάμεων και ο Σωτήρης Τσιόδρας – Κρίσεις και επικρίσεις για την επικοινωνιακή χρήση μάσκας από την στρατιωτική ηγεσία


Οι «μασκοφόροι» των Ενόπλων Δυνάμεων και ο Σωτήρης Τσιόδρας

Μια φωτογραφία από αυτές που έστειλε σήμερα το ΓΕΕΘΑ για να ανακοινώσει την δωρεά του πλοίου ΗΡΑΚΛΗΣ στο Πολεμικό Ναυτικό από το ίδρυμα Λασκαρίδη, αξίζει την προσοχή μας.

Πρόκειται για την φωτογραφία όπου όλοι οι παριστάμενοι φωτογραφίζονται με χειρουργικές μάσκες και γάντια μιας χρήσης, μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις του Σωτήρη Τσιόδρα ότι η χρήση μάσκας από υγιή άτομα συνδέεται με αύξηση κινδύνου μόλυνσης απο λανθασμένη χρήση και η επισήμανση ότι η αδιάκριτη χρήση γαντιών μιας χρήσης είναι σε μεγάλο βαθμό μάταιη και μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο κακό.

Υπάρχει άραγε περίπτωση ανάμεσα στους φωτογραφηθέντες να βρίσκεται κάποιο άτομο που δεν είναι υγιές και προέκυψε ανάγκη να βάλουν μάσκες για να προφυλαχθούν; Υπάρχει υποψία νέου θετικού κρούσματος στο Στόλο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Ένοπλες Δυνάμεις: Λύθηκε το μυστήριο με τις μάσκες στο Στόλο

Σε άλλη ανακοίνωση για γεγονός που συνέβη την ίδια ημέρα στο ίδιο σημείο, (επίσκεψη στα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου) η ηγεσία εμφανίζεται χωρίς μάσκες.

Οι «μασκοφόροι» των Ενόπλων Δυνάμεων & ο Σωτήρης Τσιόδρας Προσθήκη τίτλου Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου MK-V έφθασαν στη ΔΥΚ

Λογικά οι δυο φωτογραφίες πρέπει να έχουν τραβηχτεί με ελάχιστο χρόνο διαφορά. Αν υποθέσουμε ότι η επίσκεψη στα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου έγινε στην αρχή, υπήρξε άραγε κάτι στο άλλο πλοίο που ανάγκασε την ηγεσία να ενδυθεί με -επικίνδυνες κατά τον κ. Τσιόδρα- μάσκες και γάντια;

Ή μήπως εν μέσω πανδημίας είναι πιο επικοινωνιακή η εικόνα με μάσκα, και περνά όμως το λάθος μήνυμα στα στελέχη, παρά τις υποδείξεις του Σωτήρη Τσιόδρα καθημερινά στο «δελτίο των 6» που παρακολουθεί όλη η Ελλάδα;

Και ποιον πρέπει να εμπιστευθούν τα στελέχη; Την φυσική ηγεσία τους ή τον εθνικό λοιμωξιολόγο; Είναι μερικές από τις εύλογες απορίες που προκύπτουν.

Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τη χρήση χειρουργικής μάσκας

Υπενθυμίζεται ότι στο χθεσινό δελτίο ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στη χρήση μασκών, καθώς όπως είπε «η επιτροπή ενημερώθηκε αναλυτικά για τις πρόσφατες οδηγίες του ΠΟΥ και του ευρωπαϊκού CDC.

Η επιτροπή μας συμφώνησε με τα συμπεράσματα του CDC, τα οποία αναφέρουν ότι με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού θα μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη από τη χρήση της μάσκας και θα πρέπει να είμαστε έτοιμη για τυχόν εφαρμογή ενός παρόμοιου μέτρου και σε συγκεκριμένους χώρους, όπως αυτοί προτείνονται από το ECDC. Κυρίως για την αποφυγή της διασποράς από συμπτωματικούς ή ασθενείς με ήπια συμπτώματα».

«Ακόμη συζητήθηκε η πιθανή αύξηση κινδύνου από λανθασμένη χρήση μάσκας από υγιείς καθώς η ψευδής αίσθηση ασφάλειας η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές με την τήρηση των μέτρων όπως της διατήρησης της απόστασης και της υγιεινής των χεριών που είναι τα δύο πιο σημαντικά μέτρα.

Με δεδομένη την τρέχουσα πορεία της επιδημίας στη χώρα μας η επιτροπή δεν συστήνει τη γενικευμένη χρήση μάσκας. Όπως για όλα τα μέτρα προφύλαξης θα επανατοποθετηθούμε» τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Ναύαρχος Κονιδάρης: Ελληνικό Πολεμικό Πλοίο ΤΩΡΑ

Προηγούμενο άρθροΚοινωφελής Εργασία ΟΑΕΔ 36500 προσλήψεις Ποιοι εξαιρούνται
Επόμενο άρθροΣτρατός δια πάσα νόσον και πάσα… κ. Περιφερειάρχα;
Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Άργος. Εργάστηκε πάνω από 20 χρόνια ως δημοσιογράφος κυρίως σε εφημερίδες, καλύπτοντας το στρατιωτικό ρεπορτάζ. Έχει καλύψει ειδησεογραφικά τον πόλεμο στην Σομαλία, την κρίση στην Ουκρανία και την κρίση στα Σκόπια με την απόσχιση από την Γιουγκοσλαβία. Το 2015 -2016 ήταν βασικός συντάκτης στο onalert.gr. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 δημιούργησε το Armyvoice.gr. Είναι ενεργό μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1998. Εκλέχθηκε δυο φορές εκπρόσωπος των συντακτών του Εθνους στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Δημοσιογραφία. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα Social Media ως περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από το χάος και την πολυπλοκότητα. Έχει επίσης ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Λειψών, για την έμπρακτη υποστήριξή της στην ακριτική Ελλάδα. Είναι επίσης μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ).