Η «Μέρα του Αρχηγού» με covid-19 στο Μεσολόγγι

Η «Μέρα του Αρχηγού» με covid-19 στο Μεσολόγγι, οδήγησε σε σιωπηλή απόδοση τιμής στον εκλεγμένο Αρχηγό της Φρουράς των Μεσολογγιτών

Η «Μέρα του Αρχηγού» με covid-19 στο Μεσολόγγι

Έχει γίνει θεσμός, την Τετάρτη προ της Κυριακής των Βαΐων, η Ιερή Πόλη να τιμά τον εκλεγμένο Αρχηγό της Φρουράς των Μεσολογγιτών, Αθανάσιο Ραζή – Κότσικα.

Η «Μέρα του Αρχηγού» αγαπήθηκε και αγκαλιάστηκε θερμά απ’ την πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε πριν 5 χρόνια, με εκατοντάδες ευαισθητοποιημένους Μεσολογγίτες, και όχι μόνο, να συμμετέχουν στην τελετή προσερχόμενοι ως προσκυνητές στο Ιερό Ταφείο των Ηρώων για να αποτίσουν φόρο τιμής στον μεγάλο Αρχηγό.

Φέτος, που οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις τιμής λόγω της πανδημίας ματαιώθηκαν, ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής Δ. ΣΟΛΩΜΟΣ» και το Ιστορικό Μουσείο «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» ακολουθώντας την προτροπή του Δήμου για «σιωπηλή» απόδοση τιμής, εκπλήρωσαν, χωρίς την παρουσία τρίτων, το καθήκον τους λιτά κι αθόρυβα αποθέτοντας ένα δάφνινο στεφάνι στην προτομή του Αρχηγού που κοσμεί την πρόσοψη του πατρογονικού του σπιτιού.

Επρόκειτο για μια συμβολική πράξη θύμησης στην Οικουμένη όλη, ότι η προσωπικότητα του υπερασπιστή του ήθους, της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας, Αθανασίου Ραζή-Κότσικα παραμένει και σήμερα βαθιά χαραγμένη στη συνείδηση των κατοίκων της Ιερής Πόλης του Έθνους.

 

Ο Αθανάσιος Ραζής – Κότσικας

Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1798 και ήταν γόνος της Κεφαλλονίτικης οικογένειας των Ραζήδων, που είχε εγκατασταθεί στο Μεσολόγγι στις αρχές του 16ου ή του 17ου αι. Τέταρτος γιος του Αναστασίου Ραζή, συνένωσε μετά το 1824 το επώνυμό του με το πατρικό της μητέρας του (γένος Κότσικα), λόγω όρου σε προικοσύμφωνο προγόνου του, αναφερόμενος στα έγγραφα του Αγώνα ως Ραζηκότσικας αντί του μέχρι τότε Ραζής, αν και από τους συμπολίτες του αποκαλούταν Κότσικας.

Στις 20 Μαΐου 1821 πρωτοστάτησε με άλλους προκρίτους της πόλης στην ύψωση της επαναστατικής σημαίας στο Μεσολόγγι και ορίστηκε από τη φρουρά των ενόπλων Μεσολογγιτών αρχηγός των «εντόπιων αρμάτων», με τον αδερφό του Γιαννάκη ως υπαρχηγό του.

Το πρώτο μέλημά του ως στρατιωτικού αρχηγού της πόλης ήταν η οχύρωση του Μεσολογγίου και η φρούρηση των σημαντικότερων νησίδων της λιμνοθάλασσας.

Έτσι, μεταξύ της 1ης Ιουνίου και 1ης Αυγούστου 1821 ολοκληρώνονται οι πρώτες οχυρωματικές εργασίες υπό την αποκλειστική του φροντίδα, υποστηριζόμενες οικονομικά από τον ίδιο, αλλά και τους εράνους των κατοίκων και την προσωπική τους εργασία χωρίς την παραμικρή ενίσχυση απ’ την κεντρική διοίκηση. Την ίδια περίοδο έλαβε μέρος, ηγούμενος σώματος Μεσολογγιτών πολεμιστών, στην απελευθέρωση του Βραχωρίου.

Πηγή: www.agriniopress.gr