Λέρος: Τι έγινε με την ΥΝΤΕΛ και τους δράστες της κλοπής που ήταν έτοιμος να εξιχνιάσει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος – Προς τι η βαθιά του σιωπή;

Λέρος: Τι έγινε με τους δράστες που «ακούμπαγε» ο ΥΕΘΑ

Λέρος: Ήταν Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019 όταν το Πολεμικό Ναυτικό δια στόματος του τότε εκπροσώπου Τύπου Πλοιάρχου Μιχαήλ Λαμπίρη, ανακοίνωνε την απώλεια οπλισμού από την ΥΝΤΕΛ με το ακόλουθο κείμενο:

«Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι απογευματινές ώρες της Δευτέρας 09 Σεπτεμβρίου 2019, κατά τη διάρκεια γενόμενων ελέγχων, διαπιστώθηκε ασυμφωνία προβλεπόμενου και κατεχόμενου στρατιωτικού υλικού στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου (ΥΝΤΕΛ).

Του περιστατικού έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές ενώ έχει διαταχθεί Προανάκριση για τη διερεύνηση των συνθηκών και αιτιών κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό».

Το τι ακολούθησε τις επόμενες ημέρες το θυμόμαστε όλοι. Μετά απο 24 ώρες εμφανίστηκε ο  υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με γραπτή δήλωσή του να κάνει λόγο για απώλεια στρατιωτικού υλικού η οποία μάλιστα δεν είχε προκύψει τότε, αλλά εκτεινόταν σε βάθος χρόνου:

Στη δήλωσή του αναφέρει:

Χθες (σ.σ. 9 Σεπτεμβρίου) το απόγευμα διαπιστώθηκε απώλεια στρατιωτικού υλικού στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου κατά τις διαδικασίες παράδοσης- παραλαβής στην υπηρεσία.

Αμέσως διατάχθηκε η διενέργεια προανάκρισης από τις αρμόδιες Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές με τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και υπό την επίβλεψη Στρατιωτικού Εισαγγελέα.

Αντικείμενο της έρευνας που διεξάγεται είναι να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα η απώλεια του υλικού,

καθώς προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι αυτή εκτείνεται σε ικανό βάθος χρόνου.

Καθίσταται προφανές ότι το ζήτημα δεν πρόεκυψε χθες, αλλά διαπιστώθηκε χθες», κατέληγε ο ΥΕΘΑ, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα ότι η απώλεια δεν έγινε επί των ημερών του, αλλά επι των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης.

Στις 13 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος  επανέρχεται με νέες τηλεοπτικές δηλώσεις λέγοντας:

«Βρισκόμαστε κοντά στην εξιχνίαση της κλοπής του στρατιωτικού υλικού στην Λέρο και είναι στοίχημα αυτό».

Μάλιστα έγινε ακόμα πιο σαφής για τον χρόνο που σημειώθηκε η κλοπή, λέγοντας ότι έγινε μετά τον Σεπτέμβριο του 2018: «Η υπόθεση αφαίρεσης του υλικού -είπε- εκτείνεται σε ένας βάθος χρόνος, εκτιμώντας μάλιστα πως οι ενέργειες φαίνεται πως έχουν γίνει μετά το Σεπτεμβρίου του 2018, οπότε είχε γίνει και η τελευταία απογραφή στην αποθήκη. Η υπόθεση αφαίρεσης του υλικού εκτείνεται σε ένα βάθος χρόνου».

Έκτοτε βαθιά σιωπή. Η υπόθεση «Λέρος» πέρασε στο παρελθόν. Τελικά μέχρι σήμερα η κλοπή ακόμα δεν έχει εξιχνιαστεί και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιοι που έχουν δώσει καταθέσεις, όπλα και πυρομαχικά περιέργως δεν έχουν βρεθεί.

Περί τα τέλη Σεπτεμβρίου κυκλοφόρησαν κάποιες φήμες που γράφτηκαν μάλιστα και σε κυριακάτικη εφημερίδα, ότι «το θεωρούμενο απωλεσθέν “πολεμικό υλικό βρέθηκε και πρόκειται για μεγαλειώδη γκάφα της ηγεσίας του υπουργείου που βιάστηκε να ανακοινώσει την κλοπή και τώρα προσπαθεί να θάψει το θέμα για να μην εκτεθεί».

Μαθαίνουμε ότι η υπόθεση «Λέρος» έχει μπει από το Ναυτοδικείο στο Αρχείο. Ποιος ξέρει.. ίσως κάποτε μαθευτεί η αλήθεια πίσω από αυτή την ιστορία. Ο υπουργός πάντως παρά τις υποσχέσεις δεν «ακούμπησε» τους δράστες, όπως έκανε πρόσφατα με τους συνδικαλιστές στο γραφείο του παρά τις απαγορεύσεις λόγω κορονοϊού.

Το στοίχημα που ο ίδιος έλεγε στις 13 Σεπτεμβρίου μάλλον το έχασε.

Λέρος: Τι έγινε με τους δράστες που «ακούμπαγε» ο ΥΕΘΑ

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»

Προηγούμενο άρθροΑεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ: 668 Ναύτες με Covid-19
Επόμενο άρθροΕορτολόγιο σήμερα 16 Απριλίου Μεγάλη Πέμπτη
Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Άργος. Εργάστηκε πάνω από 20 χρόνια ως δημοσιογράφος κυρίως σε εφημερίδες, καλύπτοντας το στρατιωτικό ρεπορτάζ. Έχει καλύψει ειδησεογραφικά τον πόλεμο στην Σομαλία, την κρίση στην Ουκρανία και την κρίση στα Σκόπια με την απόσχιση από την Γιουγκοσλαβία. Το 2015 -2016 ήταν βασικός συντάκτης στο onalert.gr. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 δημιούργησε το Armyvoice.gr. Είναι ενεργό μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1998. Εκλέχθηκε δυο φορές εκπρόσωπος των συντακτών του Εθνους στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Δημοσιογραφία. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα Social Media ως περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από το χάος και την πολυπλοκότητα. Έχει επίσης ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Λειψών, για την έμπρακτη υποστήριξή της στην ακριτική Ελλάδα. Είναι επίσης μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ).