Κλείσιμο διοδίων τα επόμενα 24ωρα σχεδιάζει η κυβέρνηση – Δηλώσεις του κυβερνητικού εκπρόσώπου Στέλιου Πέτσα για τον περιορισμό των μετακινήσεων


Κλείσιμο διοδίων τα επόμενα 24ωρα – Δηλώσεις Πέτσα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα διόδια ενόψει του Πάσχα άφησε ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται άμεσα, μέσα στα επόμενα δύο με τρία εικοσιτετράωρα, ο χρονικός περιορισμός των μετακινήσεων.

«Εξετάζουμε και περιορισμό στις μετακομίσεις μέσα στα επόμενα δυο με τρία 24ωρα, αν είναι να γίνει θα γίνει τώρα» σημείωσε, καυτηριάζοντας τις συμπεριφορές μειοψηφίας πολιτών.

«Τα μέτρα που θα πάρουμε θα πρέπει να είναι αυστηροποίηση για όσους δεν είναι συνεπείς, ώστε να μην υπάρχει κατάχρηση του συστήματος, κάποιοι κάνουν άσκηση τρεις και τέσσερις φόρες την ημέρα κάποιοι πάνε σούπερ μάρκετ τρεις φόρες την ημέρα, που δεν πήγαιναν ούτε πριν τη κρίση… Οι συνεπείς δεν είναι κορόιδα» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Θα δούμε αν χρειαστεί να κλείσουμε τα διόδια… στη φάση που είμαστε επαναλαμβάνουμε την κύρια απαγόρευση» διευκρίνισε.

13033 κωδικοί μετακίνησης: Αλλαγές 

Αναφερόμενος σε καταγγελίες για αλλαγή τόπου κατοικίας προκειμένου κάποιοι ασυνείδητοι πολίτες να κάνουν Πάσχα στο χωριό, ο Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε ότι «από τη στιγμή που αποφασίστηκε ο περιορισμός δεν προβλέπεται μετακίνηση από το αστικό κέντρο στο χωριό.

Ήταν άπαξ η μετακίνηση… Αν ήμουν στο χωριό και η διαμονή μου ήταν στη Αθήνα, είχα το δικαίωμα να φύγω άπαξ για Αθήνα δεν είναι δυνατό να φεύγω κάθε Σαββατοκύριακο στο χωριό».

Στόχος της κυβέρνησης, εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι το ΕΣΥ να αντέξει για να μην έχουμε θύματα του ιού λόγω μικρής δυναμικότητας κλινών, δεν πρέπει να ζήσουμε εικόνες άλλες χώρων.

Τέλος είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει ταυτόχρονα μέτρα -σταδιακής- αποκλιμάκωσης όταν δοθεί το σήμα από τους ειδικούς για να επαναφέρουν τομείς της οικονομίας στη δραστηριότητα και να βγουν οι άνθρωποι από το σπίτι τους.

 

Κλείσιμο διοδίων: Οι εξαιρέσεις

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Παναγιώτη Σπυρόπουλου στον «Ελεύθερο Τύπο» παρουσιάζονται οι εξαιρέσεις αλλά και οι τρόποι που πρέπει να ακολουθεί ο πολίτης για να μετακινηθεί από νομό σε νομό την περίοδο του Πάσχα.

Η μοναδική ίσως δικαιολογημένη μετακίνηση από νομό σε νομό θα είναι η παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους γονείς και συγγενείς κάτω από προϋποθέσεις, στην περίπτωση δηλαδή που αυτό δεν μπορεί να γίνει από τις επίσημες δομές Yγείας και τη «Bοήθεια στο Σπίτι».

Όσοι θα έχουν αυτή την αιτιολογία για τη μετακίνησή τους θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τις κατά τόπους αστυνομικές υπηρεσίες, προκειμένου να πιστοποιήσουν την ανάγκη διέλευσής τους από τα διόδια με προορισμό άλλο νομό από αυτόν της διαμονής τους.

Η δεύτερη αιτιολογία μετακίνησης σε άλλο νομό θα πιστοποιείται μόνο με την επίδειξη του Ε1 της φορολογικής δήλωσης, που δηλώνεται η μόνιμη κατοικία στο νομό προορισμού του ταξιδιώτη.

Βέβαια, αυτός ο αριθμός, σύμφωνα με επίσημες κυβερνητικές πηγές, είναι σχετικά μικρός, καθώς είναι λίγοι εκείνοι που βρίσκονται σε άλλο νομό από αυτόν που διαμένουν μόνιμα και κυρίως αφορά εργαζομένους σε διάφορα είδη επιχειρήσεων που είχε απαιτηθεί η μετακίνησή τους πριν ξεσπάσει η πανδημία.

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα ισχυρότερα ενδεχόμενα «εξαιρέσεων» μετακίνησης που μπορεί να εφαρμοστούν το Πάσχα, προκειμένου να υπάρξει η μεγαλύτερη το δυνατόν ανάσχεση μετακίνησης πολιτών, ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Αστυνομικές πηγές επισημαίνουν πως η μετακίνηση πολιτών από νομό σε νομό, ακόμη και με αυτά τα «δικαιολογητικά», θα είναι δύσκολη, με αρκετή ταλαιπωρία. Τα αστυνομικά μέτρα στα εθνικά οδικά δίκτυα και σε παράπλευρες οδούς θα είναι ιδιαίτερα ισχυρά με σαρωτικούς ελέγχους σε όλο το μήκος τους.

Την ώρα που βρίσκεται σε ισχύ το μέτρο απαγόρευσης άσκοπων μετακινήσεων, εξετάζεται το ενδεχόμενο στην περίπτωση που διαπιστώνεται ή υπάρχει πρόβλεψη απόπειρας μαζικής εξόδου πολιτών να αυξηθεί το πρόστιμο των 150 ευρώ ακόμη και στο διπλάσιο για όσους εντοπιστούν να κινούνται στα εθνικά και περιφερειακά οδικά δίκτυα χωρίς σαφή αιτία και προορισμό.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ανάφερε πως εξετάζεται η απαγόρευση άσκοπων μετακινήσεων κατοίκων των νησιών από το ένα νησί στο άλλο, που είχαν παρατηρηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, από τις οποίες θα εξαιρούνται αυτές για θέματα υγείας και εργασίας.