Ο Ερντογάν δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του Σουλεϊμάν Σοϊλού – Ο Τούρκος υπουργός εσωτερικών παραμένει στα καθήκοντά του

Ο Ερντογάν δεν έκανε δεκτή την παραίτηση Σοϊλού

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού ανακοίνωσε νωρίτερα πως παραιτήθηκε καθώς ανέλαβε την ευθύνη του συνωστισμού που εκδηλώθηκε έξω από τα μίνι μάρκετ και μπακάλικα με την αιφνιδιαστική απόφαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

«Ήταν μια προσπάθεια για την μείωση της εξάπλωσης του κορονοϊου όμως οι εικόνες δεν άρμοζαν στον άψογο σχεδιασμό. Αποχωρώ από τα καθήκοντα μου. Να με συγχωρέσει ο πρόεδρος μας» ανέφερε νωρίτερα σε δήλωσή του ο Σοϊλού.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν αποδέχθηκε την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησής του Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος επιδίωξε έτσι να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη για το φιάσκο των μέτρων περιορισμού της κίνησης των πολιτών που επιβλήθηκαν ξαφνικά στις μεγάλες πόλεις της χώρας το Σαββατοκύριακο και προκάλεσαν χάος, ειδικά στην Κωνσταντινούπολη.

«Η παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών μας δεν έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο. Θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του», όπως αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες της τουρκικής προεδρίας.

Ο Σοϊλού ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του αφού δέχθηκε σφοδρές κριτικές για την επιβολή της 48ωρης απαγόρευσης κυκλοφορίας, ουσιαστικά χωρίς προειδοποίηση στον πληθυσμό, με σκοπό να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο απολογισμός της ασθένειας COVID-19 στην Τουρκία ξεπερνά τους χίλιους νεκρούς. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 υπερβαίνουν τα 50.000 αφότου εντοπίστηκε το πρώτο, πριν από έναν μήνα και πλέον.

Ποιος είναι ο Σοϊλού

Ο 50χρονος Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε αποκτήσει ρόλο κεντρικού εκφραστή της τουρκικής καθεστωτικής προπαγάνδας. Εντάχθηκε στο AKP το 2012, 11 χρόνια μετά την ίδρυση της παράταξης. Υπουργός έγινε πρώτη φορά το 2015 όταν και εξελέγη βουλευτής, στην εκλογική περιφέρεια της Τραπεζούντας.

Ο 50χρονος Σουλεϊμάν Σοϊλού δεν ανήκει στην παλαιά φρουρά του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Πολλοί τον θεωρούσαν διάδοχο του Ερντογάν, αν και όποτε. Οι δημοσκοπήσεις του 2019 που επικαλείται το «Center for American Progress» ο Σουλεϊμάν Σοϊλού τον εμφανίζαν να προηγείται μεταξύ των πιθανών διαδόχων του Ερντογάν και μάλιστα με διαφορά.

Ο Σοϊλού γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη αλλά κατάγεται από τον Εύξεινο Πόντο, όπως άλλωστε και ο Ερντογάν. Ως υπουργός Εσωτερικών που ήταν από το 2016, ο Σοϊλού ήταν ο διαχειριστής θεμάτων της πρώτης γραμμής. Πρόσφατα της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και το προσφυγικό/μεταναστευτικό που εργαλειοποίησε η Τουρκία ως μέσο εκβιασμού.

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού έχει ως υπουργός Εσωτερικών βρεθεί επανειλημμένως στο στόχαστρο αμερικανικών κυρώσεων τα τελευταία χρόνια:

το 2018 για «τον πρωταγωνιστικό ρόλο» που εκείνος διαδραμάτισε στην «άδικη κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον» με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να καταλογίζει «σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

το 2019 ως «απάντηση στις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία» το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών του καταλόγιζε ότι «θέτει σε κίνδυνο τις ζωές αθώων πολιτών, αποσταθεροποιώντας την περιοχή και υπονομεύοντας τον αγώνα ενάντια στον ISIS».
Βεβαίως αργότερα, αυτά οι αμερικανοί τα «ξέχασαν»…

«Βομβαρδίσαμε την Ελλάδα με σφαίρες και δακρυγόνα»

«Βοµβαρδίσαµε την άλλη πλευρά (σ.σ.: εννοεί την ελληνική) µε σφαίρες και δακρυγόνα. Το κάναµε επί ώρες και µπορούµε να το ξανακάνουµε» είχε δηλώσει μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «A Haber» στις 26 Μαρτίου. Ο ίδιος στις 7 Μαρτίου απειλούσε την Ελλάδα με εισβολή στον Έβρο και στα νησιά λέγοντας ότι «αυτό είναι μόνο η αρχή, δεν έχετε δει τίποτα ακόμη».

Και υποστήριζε ότι «ο Μητσοτάκης δεν έχει την ικανότητα να υπερασπιστεί τα σύνορα». Τελικώς η Τουρκία αναγκάστηκε να αποσύρει τους υποκινούμενους επίδοξους εισβολείς από τις Καστανιές αλλά ο Σοϊλού ξαναχτύπησε με συνέντευξή του στο δίκτυο NTV στις 27 Μαρτίου. Έλεγε ότι οι επίδοξοι εισβολείς πρόκειται να επιστρέψουν στον Έβρο όταν παρέλθει η κρίση με τον κορονοϊό… Τον πρόλαβε η παραίτηση, αλλά δεν την έκανε δεκτή ο Ερντογάν.

Η παραίτηση Σοϊλού μετά το χάος στην Τουρκία

Ο πανίσχυρος υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, δύο ημέρες μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε 31 μεγάλες πόλεις της χώρας, που είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να σπεύσουν πανικόβλητοι στα εμπορικά καταστήματα για να προλάβουν να ανεφοδιαστούν πριν κλείσουν.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την παραίτησή του ανακοίνωσε ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού έπειτα από το το χάος που προκλήθηκε την Παρασκευή στους δρόμους. Πηγές του τουρκικού ΥΠΕΣ ανέφεραν σήμερα ότι τόσο ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν όσο και η επιστημονική επιτροπή ήταν ενοχλημένοι από τον κακό συντονισμό μετά την ανακοίνωση της διήμερης απαγόρευσης κυκλοφορίας που επιβλήθηκε αιφνίδια την Παρασκευή το βράδυ δύο ώρες μετά την ενημέρωση τύπου από τον ίδιο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού αναλαμβάνοντας την ευθύνη ανέφερε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας είχε στόχο να εμποδίσει την εξάπλωση της πανδημίας ως μέρος της διαδικασίας που ακολουθείται με πολύ προσπάθεια. «Οι εικόνες που εμφανίστηκαν τις πρώτες ώρες δεν συμβαδίζουν με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε με εξαιρετικό τρόπο» ισχυρίστηκε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού.

«Καμία τέτοια εικόνα δεν θα έπρεπε να είχε παρουσιαστεί σε μια υπόθεση για την οποία ήμουν υπέυθυνος μετά την εμπειρία που έχω βιώσει. Ήταν ένα βήμα για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού όσο ήταν δυνατόν. Ήταν ένα βήμα που έγινε με καλή θέληση για να σταματήσει η μόλυνση κατά το Σαββατοκύριακο όσο ήταν δυνατόν να γίνει. Οι πολίτες μου που δεν ήθελα να βλάψω και ο πρόεδρος στον οποίο θα είμαι πιστός ως το τέλος της ζωής μου, ας με συγχωρήσουν. Παραιτούμαι από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών», είπε.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Χουριέτ, ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η απαγόρευση ανακοινώθηκε στις 21.44 όταν είχαν ήδη κλείσει οι υπεραγορές, ωστόσο παραδέχτηκε ότι σε κάποιες περιοχές παρατηρήθηκε συνωστισμός σε φούρνους και μικρά μαγαζιά με τρόφιμα. “Είναι αλήθεια. Αυτό δεν το είχα προβλέψει”, είπε ο Τούρκος Υπουργός προσθέτοντας ότι δέχτηκε και τις κριτικές και τις προσβολές.

Ο Κεμάλ Κιλτιζντάρογλου, δήλωσε ότι χαιρετίζει την απόφαση και υποστήριξε ότι ο Σοϋλού παραιτήθηκε για να σώσει τον πρόεδρο Ερντογάν. Τελικά ο πρόεδρος Ερντογάν δεν τη δέχτηκε και δεν άφησε τον Σοϊλού εκτός κυβέρνησης.

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»