Εορτολόγιο 11 Απριλίου του Λαζάρου Ποιος γιορτάζει σήμερα Εορτολόγιο Γιορτή σήμερα 10 Απριλίου Ποιος γιορτάζει 10/4 Γιορτή σήμερα 23/9/2019 Εορτολόγιο – Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Γιορτή σήμερα – 4 Φεβρουαρίου 2019 – Εορτολόγιο – Ποιοι γιορτάζουν σήμερα - Σίμος - Ισίδωρος - Σιδέρης - Ισιδώρα - Όσιος Ισίδωρος

Εορτολόγιο 11 Απριλίου του Λαζάρου Ποιος γιορτάζει σήμερα στην Ορθόδοξη Εκκλησία – Ξεκινάει η Μεγάλη Εβδομάδα που οδηγεί στο Πάσχα 2020

Εορτολόγιο 11 Απριλίου του Λαζάρου Ποιος γιορτάζει σήμερα

Εορτολόγιο Απριλίου: Αντίπας, Αντύπας
Λάζαρος, Λάζος
Σάββατο του Λαζάρου, Αγίου Αντύπα Ιερομάρτυρος

 

Σάββατο του Λαζάρου 11 Απριλίου 2020: Τι γιορτάζουμε

Το  Λαζαροσάββατο στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία και όσες καθολικές εκκλησίες ακολουθούν το βυζαντινό τελετουργικό είναι η μέρα πριν την Κυριακή των Βαΐων.

Την ημέρα αυτή εορτάζεται η ανάσταση του Λαζάρου από τη Βηθανία, ένα γεγονός το οποίο περιγράφεται στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον. Το Σάββατο του Λαζάρου και η Κυριακή των Βαΐων έχουν τη μοναδική θέση στο εκκλησιαστικό έτος ως μέρες χαράς ανάμεσα στη Μεγάλη Σαρακοστή και το θρήνο της Μεγάλης Εβδομάδας.

Είναι μέρα στην οποία, παραδοσιακά, οι ερημίτες εγκαταλείπουν τις σκήτες τους και επιστρέφουν στο μοναστήρι για τη Μεγάλη Εβδομάδα. Στην Ελλάδα, αυτή τη μέρα φτιάχνουν ειδικά ψωμάκια που μοιάζουν με σαβανωμένο άνθρωπο και ονομάζονται λαζαράκια, ενώ τα παιδιά τραγουδούν τα λαζαρικά, κάλαντα ειδικά για την ημέρα.