Ελευθέριος Βενιζέλος: 119 θετικοί στον κορονοϊό στον κρουαζιερόπλοιοι που βρίσκεται στα ανοιχτά του Πειραιά σε καραντίνα


Ελευθέριος Βενιζέλος: 119 θετικοί στον κορονοϊό στον Πειραιά

Θετικά στον κορωνοϊό είναι  119 δείγματα από αυτά που ελήφθησαν από το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος που βρίσκεται σε καραντίνα ανοιχτά του Πειραιά, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.

Οι αρχές αναμένεται να αποφασίσουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν σχετικά με τη διαχείριση των περιστατικών.

Μέχρι χθες είχε γίνει γνωστό πως 40 άτομα είναι θετικά στον ιό, ενώ δύο εξ αυτών έχουν μεταφερθεί στο «Αττικό» καθώς ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Πρόκειται για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα, τον 73χρονο Ελβετό και έναν 34χρονο Ινδονήσιο. Ολοι οι ναυτικοί βρίσκονται κλεισμένοι στις καμπίνες τους και έχουν φυσικό εξαερισμό, γεγονός πολύ σημαντικό για την εμπόδιση της εξάπλωσης μέσα στο πλοίο.

Οι δυσκολίες διαχείρισης του περιστατικού είναι μεγάλες, καθώς υπάρχει ήδη μεγάλη κούραση στο πλήρωμα και τους ναυτικούς που βρίσκονται εν πλω σχεδόν ένα μήνα, χωρίς να έχουν πιάσει λιμάνι.

Οι ναυτικοί χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, υψηλού, μέτριου και χαμηλού κινδύνου, ενώ ήδη στο πλοίο υπάρχουν χώροι καραντίνας.

Το σχέδιο που εξετάζεται είναι αρχικά να μείνουν στο πλοίου ασθενείς (όσοι εμφανίσουν συμπτώματα) και θετικά κρούσματα και να γίνει η ιατρική τους επίβλεψη εν πλω, με εξαίρεση αν υπάρξει μεγάλη επιδείνωση της υγείας τους. Ανάλογα, μπορεί όσοι βγουν αρνητικοί στον ιό να μεταφερθούν σε ξενοδοχείο.

Το πλοίο ναυλώθηκε από εταιρία της Μάλτας και ξεκίνησε στις 7 Μαρτίου από το Τσεσμέ της Τουρκίας με τελικό προορισμό την Ισπανία. Εκεί θα λειτουργούσε ως πλωτό ξενοδοχείο για ναυτικούς και ναυτεργάτες κατά τη διάρκεια ναυπηγικών εργασιών. Στο πλοίο επέβαιναν 383 άτομα, από 13 διαφορετικές εθνικότητες, μεταξύ των οποίων 36 Ελληνες.

Το πλοίο δεν έφτασε ποτέ στην Ισπανία λόγω των περιοριστικών μέτρων και γύρισε στην Τουρκία, η οποία αρνήθηκε να το δεχτεί. Ετσι, από τις 23 Μαρτίου βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Πειραιά.

Στις 26 Μαρτίου, μετά δηλαδή από 21 ημέρες εν πλω, εμφανίζεται το πρώτο κρούσμα -γεγονός αρκετά περίεργο- και στις 28 Μαρτίου μεταφέρεται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, με τους θεράποντες ιατρούς να στέλνουν δείγμα στο Ινστιτούτο Παστέρ και να βγαίνει αυθημερόν θετικό.
Δείτε ολόκληρη την τελευταία εκπομπή Ευπειθώς Αναφέρω