Διακόπουλος «αδειάζει» Κικίλια -Βαρβιτσιώτη για τους Κινέζους και την βοήθεια του Πεκίνου – Δήλωση έκπληξη από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού

Μια δήλωση έκπληξη, με την οποία αδειάζει τόσο τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια όσο και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, έκανε μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Αλέξανδρος Διακόπουλος.

Ο Αλέξανδρος Διακόπουλος υποστήριξε ότι η Κίνα ήδη ασκεί επιρροή στην Ευρώπη, και υπογράμμισε  πως Πεκίνο και Αθήνα διατηρούν πολύ καλές σχέσεις.

Ωστόσο έκανε και μια δήλωση έκπληξη αναφορικά με το το ιατρικό υλικό που παίρνει η χώρα μας από την Κίνα, λέγοντας πως « δεν είναι δώρο των Κινέζων, όπως ίσως αφήνουν εκείνοι να εννοηθεί, αλλά έχει αγοραστεί με τα χρήματα των Ελλήνων δωρητών». 

Η δήλωση αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις δηλώσεις του υπουργού υγείας Βασίλη Κικίλια και αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Ποιος τελικά έχει δίκιο; Πού είναι η αλήθεια και πού δεν είναι;

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση τουυ ΕΟΔΥ στις 21 Μαρτίου 2020, « ένα εκατομμύριο προστατευτικές και χειρουργικές μάσκες και άλλα ιατρικά αναλώσιμα παραδόθηκαν στο Υπουργείο Υγείας για τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Οι 500.000 είναι δωρεά της κινεζικής Κυβέρνησης και οι 500.000 της κινεζικής εταιρείας, State Grid, στρατηγικού εταίρου της ΑΔΜΗΕ».

Πρόκειται για ιατρικό υλικό οκτώ τόνων, που έφτασε με ειδική πτήση της Air China, με 550.000 χειρουργικές & ιατρικές μάσκες, φόρμες ιατρικής προστασίας, προστατευτικά γυαλιά, ιατρικά γάντια μιας χρήσης και καλύμματα ιατρικών παπουτσιών, που διατέθηκαν στις ιατρικές μονάδες της χώρας.

Στην τελετή παραλαβής ήταν παρόντες ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος” ευχαρίστησε εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, την Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Zhang Qiyue για την αλληλεγγύη προς τη χώρα μας.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλιτάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος ήταν παρών στην τελετή παραλαβής, τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό το ότι έχουμε αυτή τη συνεργασία με την Κίνα και μας παρέχει αυτή τη βοήθεια που έχουμε ανάγκη».

Διακόπουλος αδειάζει Κικίλια - Βαρβιτσιώτη για τους Κινέζους

Από κινεζικής πλευράς, παρέστη η Πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα, κα Zhang Qiyue, η οποία εξέφρασε την κινεζική αλληλεγγύη, επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, τη ρήση του Αριστοτέλη «η φιλία είναι μια ψυχή που κατοικεί σε δυο σώματα», ρήση γραμμένη στα αρχαία ελληνικά και σε μήνυμα που συνόδευε το υγειονομικό υλικό.

Διακόπουλος αδειάζει Κικίλια – Βαρβιτσιώτη για τους Κινέζους