Γρίβας: Η Τουρκία γίνεται εξωστρεφής Βόρεια Κορέα Έβρος: Η Τουρκία σχεδιάζει την επόμενη φάση Κώστας Γρίβας: Ελλάδα, Τουρκία πόλεμος - Τι συμβαίνει στην Μεσόγειο Γρίβας: Πρόσδεση της Ελλάδας σε ακραίες αντι-Ρωσικές θέσεις

Κώστας Γρίβας: Η Τουρκία γίνεται εξωστρεφής Βόρεια Κορέα – Η γεωπολιτική τράπουλα αλλάζει τη μετα-κωρονοϊό εποχή και υπάρχουν κίνδυνοι για την Ελλάδα

Συνέντευξη στην Ιωάννα Ηλιάδη

Η παγκόσμια «σκακιέρα» ξαναστήνεται την μετά-κορωνοϊό εποχή υποστηρίζει ο καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων Κώστας Γρίβας. Αυτό θα έχει και ευκαιρίες αλλά και κινδύνους για κράτη όπως η Ελλάδα.

  • Η Δύση έχει υποστεί ένα ισχυρό πλήγμα, από τον κορωνοϊό, κυρίως στην φήμη της στα μάτια του υπόλοιπου κόσμου, ιδιαίτερα, στα μάτια των χωρών της Ευρασίας που βρίσκονται μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
  • Οι χώρες της Άπω Ανατολής, είτε μιλάμε για δημοκρατικές χώρες όπως η Ιαπωνία είτε μιλάμε για χώρες με καθεστώτα, φαίνεται να λειτουργησαν πολύ πιο αποτελεσματικά από τις δυτικές χώρες.
  • Οι χώρες της Δύσης όπως για παράδειγμα η Ισπανία, ενώ ήταν δεδομένο ότι θα ερχόταν ο κορωνοϊός και θα σάρωνε τις κοινωνίες, δεν πήραν απολύτως κανένα μέτρο. Έτσι για να καλυφθεί το κενό, η Δύση και κυρίως οι ΗΠΑ δαιμονοποιούν την Κίνα για να εκτρέψουν τη συζήτηση από τις δικές τους ευθύνες.
  • Όλα δείχνουν ότι στο νέο κόσμο το δίπολο θα είναι αυτές οι δυο χώρες ή συνασπισμού κρατών γύρω από τις ΗΠΑ και την Κίνα.
  • Η Τουρκία αργα ή γρήγορα θα κινηθεί προς το σύμπλεγμα Ρωσίας – Κίνας. Παράλληλα επενδύει στο πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει. Μετατρέπεται σε μια εξωστρεφής Βόρεια Κορέα, για να είναι υπολογίσιμη δύναμη.
  • Η υγεία είναι ο νέος τομέας ασφαλείας. Κρατικό σύστημα υγεία σημαίνει ισχυρό κράτος. Εκεί ακριβώς πρέπει να επενδύσουμε.
  • Η παγκόσμια τράπουλα ξαναμοιράζεται και θα υπάρχουν ευκαιρίες αλλά και κίνδυνοι ειδικά για κράτη όπως η Ελλάδα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα σύνορα δεν είναι μια απλή γραμμή στο χάρτη. Είναι το όριο που χωρίζει την τάξη από το χάος, τη ζωή από το θάνατο.

Δείτε όλη τη συνέντευξη:

Γρίβας: Η Τουρκία γίνεται εξωστρεφής Βόρεια Κορέα