Αιγαίο: Επικίνδυνα σενάρια ΥΕΘΑ με πηγή ΜΚΟ στην Τουρκία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Παραμένει χαμηλά στην κυβερνητική ιεραρχία σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες - Δείτε τη σειρά στο νέο ΦΕΚ Σύλληψη Τούρκων Ανθυπασπιστές

Αιγαίο: Επικίνδυνα σενάρια ΥΕΘΑ με πηγή ΜΚΟ στην Τουρκία – Σκηνικό πολέμου με κυβερνητικές δηλώσεις για ετοιμότητα – Η Τουρκία μαζεύει πρόσφυγες στα σύνορα

Αιγαίο: Επικίνδυνα σενάρια ΥΕΘΑ με πηγή ΜΚΟ στην Τουρκία

Τύμπανα πολέμου ηχούν στο Αιγαίο, μέσα απο δηλώσεις της κυβέρνησης και από σενάρια που διακίνησε τις προηγούμενες ημέρες το ΓΕΕΘΑ με πηγή μια αυστριακή ΜΚΟ που δαστηριοποιείται τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία, και ορισμένες τουρκικές εφημερίδες.

Παναγιωτόπουλος: Σενάρια αιφνιδιασμού από την Τουρκία

Στα σενάρια για οργανωμένη προώθηση μεταναστών στην Ελλάδα από την Τουρκία, τα οποία διακίνησε το ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, παρατηρώντας ότι η γειτονική χώρα επιχειρεί να «αιφνιδιάσει» σε κάποια εθνική γιορτή.

«Φαίνεται ότι πάντα σε κάποια εθνική γιορτή, σε κάποιο εορταστικό τρίημερο, προσφέρεται η κατάσταση για αιφνιδιασμούς… Εξετάζουμε τώρα και σενάρια απόπειρα εισροής μεταναστών από τα νησιά και με κάθε άλλο τρόπο», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ο υπουργός, μιλώντας στον ΑΝΤ1 αναφέρθηκε εξάλλου στα γεγονότα στον Έβρο, το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας οπότε και υπήρξε επιτυχής αντιμετώπιση απόπειρας αιφνιδιασμού. «Το να προσπαθείς να μπουκάρεις σε μια χωρά, όπως το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, μόνο νόμιμο δεν είναι», τόνισε.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος διαμήνυσε ότι παραμένουν σε εγρήγορση οι Ένοπλες Δυνάμεις. «Εμείς έχουν πληροφορίες, είναι συγκεκριμένες, αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα στοιχεία που όλοι βλέπουμε και ακούμε, μελετάμε κι άλλα στοιχεία», τόνισε επισημαίνονται ότι «η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη θέση και λόγω του κορονοϊού».

Αναφορικά με τον τρόπο αντίδρασης της Ελλάδας, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε «θα ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας κατά μήκος των συνόρων. Στον Έβρο ενισχύεται ο φράχτης όπου υπάρχει και δημιουργείται σε σημεία που δεν υπάρχει. Στην θάλασσα, που είναι πιο δύσκολη η προσπάθεια από ότι στην ξηρά, εκεί είμαστε μαζί με το Λιμενικό», ενώ επεσήμανε ότι «οι οδηγίες που εμείς δίνουμε είναι για αποτροπή».

ΓΕΕΘΑ: σενάρια με πηγή ΜΚΟ στην Τουρκία 

Μια αυστριακή ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στην Τουρκία από τις 10 Μαρτίου φαίνεται ότι είναι η πηγή των πληροφορίων του ΓΕΕΘΑ για την μεταφορά προσφύγων στα τουρκικά παράλια.

Ωστόσο, χωρίς η ΜΚΟ να αναφέρει πουθενά ότι οι πρόσφυγες έχουν κορονοϊό, το σενάριο χτίστηκε στην Ελλάδα, για να είναι πιο εύκολη η εσωτερική «κατανάλωση».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η επικεφαλής της αυστριακής οργάνωσης Josοor η οποία μίλησε αποκλειστικά στον συνάδελφο Χρήστο Μαζανίτη του ΑΝΤ-1, δεν είπε ότι πρόκειται για πρόσφυγες με κορονοϊό, αλλά για οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας για μεταφορά προσφύγων στα μικρασιατικά παράλια προκειμένου να τους αναγκάσουν να περάσουν στην Ελλάδα.

Στις επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου αν πρόκειται για πρόσφυγες με κορονοϊό, είπε ότι ίσως είναι πιθανό, όχι όμως βέβαιο.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) Josoor International Solidarity ανέφερε ότι περίπου 250 άνθρωποι από τον καταυλισμό Οσμανίγιε μεταφέρθηκαν συντονισμένα με λεωφορεία σε έναν άλλο καταυλισμό κοντά στη Σμύρνη με σκοπό την απέλασή τους στην Ελλάδα. Φέρονται δε να μην έχουν νερό και φαγητό.

Η συγκεκριμένη ΜΚΟ, η οποία στο παρελθόν είχε αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι η ελληνική αστυνομία και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν βάναυσα κακομεταχειριστεί όσους πέρασαν τη μεθόριο του Έβρου, ανέβασε μάλιστα και σχετικά βίντεο με τους μετανάστες που εστάλησαν στα παράλια.

Όπως αναφέρεται στο blog της οργάνωσης, τα ελληνικά media πήραν το βίντεο και τις αναφορές και χωρίς καμία διασταύρωση άρχισαν να κάνουν λόγο για «πρόσφυγες με κορονοϊό που χρησιμοποιούνται ως βιολογικό όπλο από την Τουρκία».

Μάλιστα από πλευράς δεοντολογίας η ΜΚΟ εμφανιζεται πιο ενταξει από το ΓΕΕΘΑ καθώς αναφέρει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν έχει πληροφορίες για μετανάστες με κορονοϊό, σε αντίθεση με το ΓΕΕΘΑ που διακινεί τέτοιες πληροφορίες και εντέχνως δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις στην κοινή γνώμη.

Η τουρκική εφημερίδα gazeteduvar.com.tr αναφέρεται σε οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας να περάσει μετανάστες στην Ελλάδα, αλλά υπογραμμίζει ότι πρόκειται για άτομα που εγκαταλήφθηκαν στα παράλια της Μικρασίας, μετά την καραντίνα των 14 ημερών.

Μάλιστα τόσο η αυστριακή ΜΚΟ όσο και την τουρκική εφημερίδα κάνουν λόγο για άθλιες συνθήκες όπου οι πρόσφυγες αφέθηκαν στην τύχη τους χωρίς τροφή και νερό, ενώ σε ρισμένους δόθηκε εγγράφως η εντολή ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η Τουρκία που μαστίζεται από τον κορονοϊό φαίνεται ότι προετοιμάζεται και πάλι να στήσει έναν «Έβρο» στο Αιγαίο. Αυτή τη φορά όμως τόσο οι Ένοπλες Δυνάμεις ότι και το Λιμενικό δηλώνουν προετοιμασμένοι να τους αντιμετωπίσουν.