800 ευρώ: Ποιοι και πώς θα πάρουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση σύμφωνα με το νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού

Όλοι σχεδόν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, ακόμη και όσοι ακόμη εργάζονται, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, αλλά και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από την 1η Μαρτίου μέχρι τις 18 Μαρτίου θα λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 800 ευρώ όπως ανακοίνωσε στο νέο του διάγγελμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

800 ευρώ: Ποιοι και πώς θα τα πάρουν

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ δικαιούνται οι εξής εργαζόμενοι, αλλά και άνεργοι:

Αρχικά, την αποζημίωση δικαιούνται όσοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους, των οποίων το κράτος θα καλύψει και όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.

Επίσης, όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας. Υπογραμμίζεται πως και για αυτούς θα ανασταλεί η υποχρέωση καταβολής εισφορών.

Επιπλέον, όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους και μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης που έκλεισαν οι επιχειρήσεις λόγω υποχρεωτικής αναστολής.

Τέλος, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση δικαιούνται όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και 18 Μαρτίου.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 8– ευρώ αφορά το διάστημα από 15 Μαρτίου 2020 έως 30 Απριλίου 2020.

Το ποσό της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης θα δοθεί στους δικαιούχους μέσω αιτήσεων που θα κάνουν οι εργοδότες και υπευθύνων δηλώσεων που πρέπει να υποβάλλουν οι εργαζόμενοι στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν Υπεύθυνη Δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.

Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών θα αντλούνται αυτόματα από το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που δικαιούνται την οικονομική ενίσχυση, πρέπει να υποβάλλουν ατομικά Υπεύθυνη Δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία θα ανοίξει μέσα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Οι εργαζόμενοι- δικαιούχοι θα δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), καθώς επίσης και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται.

Με τον τρόπο αυτό, θα συμπεριληφθούν στα μέτρα οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων, επιταγών κατάρτισης, που θα θεσπιστούν και θα εφαρμοστούν για τη στήριξη των εν λόγω εργαζομένων.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο Δώρο Πάσχα που όπως είπε “όλοι οι εργαζόμενοι θα λάβουν στο ακέραιο, όπως ακριβώς το δικαιούνται”,

ενώ έκτακτο Δώρο Πάσχα θα λάβουν “οι ήρωες με τις πράσινες και λευκές μπλούζες”.

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»