Τουρκική υπέρπτηση: Πόλεμος ΥΠΕΘΑ - Media για την είδηση ΜΟΕ

«Τουρκική υπέρπτηση στην Καβάλα»: Πόλεμος ΥΠΕΘΑ – Media για την είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας από το ΑΠΕ, την ΕΡΤ και τον Σταύρο Λυγερό

Τουρκική υπέρπτηση: Πόλεμος ΥΠΕΘΑ – Media για την είδηση

Φωτιές άναψε μια καθυστερημένη αντίδραση του ΥΠΕΘΑ στην είδηση που είδε χθες το φως της δημοσιότητας αρχικά στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ και στη συνέχεια στην ΕΡΤ αλλά και σε διάφορες ιστοσελίδες, σύμφωνα με την οποία τουρκικό αεροσκάφος πέταξε ανήμερα της 25ης Μαρτίου εντός του ελληνικού FIR μέχρι την Καβάλα.

Με πάνω από 24 ώρες καθυστέρηση το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΕΘΑ εξέδωσαν σήμερα ξεχωριστές ανακοινώσεις με τις οποίες διαψεύδουν την είδηση περί τουρκικού αεροσκάφους που πέταξε εντός του FIR Αθηνών φθάνοντας μέχρι την Καβάλα.

Ωστόσο ο Σταύρος Λυγερός οποίος δημοσίευσε την είδηση στην ιστοσελίδα slpress.gr επιμένει για την ορθότητα της πληροφορίας και καλεί τον υπουργό να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ

Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας διευκρινίζεται κατηγορηματικά ότι χθεσινά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε υπερπτήσεις εντός Εθνικού Εναερίου Χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία υποτίθεται πως πέταξαν πάνω από Αλεξανδρούπολη μέχρι και Καβάλα -και δυστυχώς αναπαράγονται και σήμερα- είναι παντελώς ψευδή, αν όχι ευθέως υπονομευτικά για τα εθνικά συμφέροντα σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη συγκυρία.

Είναι εξωφρενικό ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης να διακινούν σενάρια εισόδου τουρκικών μαχητικών σε βάθος σχεδόν 100 ναυτικών μιλίων εντός του Εθνικού Εναερίου Χώρου και μάλιστα πάνω από χερσαίο έδαφος.

Οι πάσης φύσεως παραβάσεις, παραβιάσεις και υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών καταγράφονται και ανακοινώνονται καθημερινά προς τους διαπιστευμένους συντάκτες, κατά πάγια διαδικασία.

Τουρκική υπέρπτηση: Πόλεμος ΥΠΕΘΑ – Media για την είδηση

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

Το ΓΕΕΘΑ ενημερώνει για τα αναγραφόμενα σε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου της Πέμπτης 26 Μαρτίου 2020, που αφορούν σε υπέρπτηση τουρκικού αεροσκάφους άνωθεν ελληνικών εδαφών επί δρομολογίου Αλεξανδρούπολη – Καβάλα – Λήμνο – Λέσβο – Χίο με επιβεβαίωση από το ΓΕΕΘΑ και δήλωση στην ΕΡΤ από τον κ. Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ότι η ελληνική απάντηση θα είναι ισχυρή, τα ακόλουθα:

Ουδεμία υπέρπτηση από τουρκικά αεροσκάφη, πραγματοποιήθηκε την 25η Μαρτίου 2020 άνωθεν της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, της Λήμνου και της Χίου. Σημειώνεται η προφανής σύγχυση των σχετικών δημοσιευμάτων με το δρομολόγιο ζεύγους αεροσκαφών F – 16 της ΠΑ άνωθεν των πόλεων Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Λήμνο, Λέσβο και Χίο, στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου.

Η ούτως ή άλλως απαράδεκτη πρακτική των υπερπτήσεων, παγίως γνωστοποιείται άμεσα από το ΓΕΕΘΑ σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία στους διαπιστευμένους στο ΥΠΕΘΑ δημοσιογράφους. Η εν λόγω διαδικασία ακολουθήθηκε και την 25η Μαρτίου 2020 για το σύνολο των υπερπτήσεων που πραγματοποίησαν τουρκικά αεροσκάφη.

Ο κ. Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ουδεμία δήλωση έκανε στην ΕΡΤ ή σε άλλο τηλεοπτικό μέσο.

Η ανάρτηση του Σταύρου Λυγερού

Τουρκική υπέρπτηση: Πόλεμος ΥΠΕΘΑ - Media για την είδηση