Μείωση μισθών στο δημόσιο: Τι είπε ο Σταϊκούρας, στη συνέντευξή του για την πιθανή μείωση μισθών και για την προστασία πρώτης κατοικίας


Μείωση μισθών στο δημόσιο: Τι είπε ο Σταϊκούρας

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ “H παρούσα κυβέρνηση, εκτός από τα μέτρα ύψους 6,8 δισ. ευρώ, έχει προσφέρει σημαντικές αναβολές και στις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών”.

Όπως είπε ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υπάρχει η επάρκεια για τους επόμενους 2-3 μήνες να μείνουν αυτά τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Αν η έκταση της κρίσης μείνει 2-3 μήνες, “που είναι και το βασικό σενάριο”, τότε δεν θα τεθεί θέμα για τη μείωση μισθών στο δημόσιο.

Συμπλήρωσε όμως πως αν όμως τραβήξει περισσότερο, τότε θα αλλάξουν τα δεδομένα.

Σχετικά με το αν κινδυνεύει η χώρα να βρεθεί ξανά σε ύφεση, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί.

Όμως το γεγονός ότι το πρόβλημα είναι “εξωγενές”, θα βοηθήσει ώστε η Ελλάδα να ξεπεράσει πολύ πιο γρήγορα αυτή τη φορά, την κρίση που έρχεται.

Όπως είπε χαρακτηριστικά “Χρειάζεται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ολοκληρωμένες πολιτικές”, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου για τους πρώτους τρεις μήνες η ύφεση θα είναι κοντά στο 3%.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, με σκοπό την αντιμετώπιση του κορονοϊού, “πρέπει να διατηρηθεί η κουλτούρα πληρωμών που έχει δημιουργηθεί στη χώρα”.

Με τη δήλωσή του αυτή, τονίζει πως όσοι έχουν οικονομική επάρκεια, πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν τις οφειλές τους.

Όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο υπουργός Οικονομικών, είπε “οι απαντήσεις θα δοθούν την κατάλληλη χρονική στιγμή. Είναι 30 Μαρτίου. Έχουμε ένα μήνα μπροστά μας για να πράξουμε το βέλτιστο”.