ΚΥΣΕΑ 1η Μαρτίου: Αποφάσισε μέτρα για Έβρο - νησιά Αιγαίου 115 Πτέρυγα Μάχης: Ο Μητσοτάκης πήγε για πράσινη ανάπτυξη

ΚΥΣΕΑ 1η Μαρτίου: Αποφάσισε μέτρα για Έβρο – νησιά Αιγαίου – Ανακοινώσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου για την δραματική κατάσταση στον Έβρο και στα νησιά. Σε λίγη ώρα αναμένονται ανακοινώσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα αναβάθμισης της φύλαξης συνόρων της χώρας στον υπέρτατο βαθμό. Η απόφαση αφορά τόσο τα χερσαία σύνορα με αιχμή τον Έβρο όσο και τα θαλάσσια με επίκεντρο το βορειοανατολικό Αιγάιο.

Το μήνυμα που θέλει να στείλει η κυβέρνηση είναι ότι η χώρα θα είναι απροσπέλαστη στην οργανωμένη προσπάθεια παραβίασης των συνόρων της.

Πηγή: skai.gr

Η Τουρκία αντί να περιορίσει τς κυκλώματα  διακίνησης προσφύγων γίνεται η ίδια διακινητής, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αμέσως μετά το ΚΥΣΕΑ και ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκαν τα ακόλουθα μέτρα:

  1. Αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις
  2. Προσωρινή αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου
  3. Άμεση επιστροφή στη χώρα προέλευσης χωρίς καταγραφή όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.
  4. Υποβολή αιτήματος στη FRONTEX ανάπτυξη ομάδας RABIT για φύλαξη των ελληνικών συνόρων που είναι και σύνορα της ευρωπαϊκής ένωσης.
  5. Άμεση γνωστοποίηση της απόφασης στο συμβούλιο υπουργών εξωτερικών  της ΕΕ και την κίνηση των διαδιβασιών με βάση το άρθρο 87 παράγραφος 3 της ΕΕ ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα λόγω επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισβολής υπηκόων τρίτων χωρών στο πλαίσιος της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ