Κορονοϊός: 14 νέα κρούσματα από το γκρουπ που ταξίδεψε στο Ισραήλ. Στους 45 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός ασθενών. Τι δηλώνει ο εκπρόσωπος του Υπ. Υγείας

Κορονοϊός: 14 νέα κρούσματα

Δεκατέσσερα είναι τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα ανεβάζοντας στο 45 τον συνολικό αριθμό.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού, βρέθηκαν θετικοί στον ιό 11 από το σκρουπ που ταξίδεψε στο Ισραήλ, στο οποίο έχουν ήδη βρεθεί 21 κρούσματα, και 3 επαφές τους.

Ως αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης, αποφασίστηκε η παράταση των μέτρων που έχουν ληφθεί για τους νομούς Ηλείας, Αχαϊας και Ζακύνθου, καθώς αποτελούν τους τρεις νομούς με τα περισσότερα κρούσματα, για δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με τη νέα ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ακυρώνονται όλες οι οργανωμένες εκδρομές από και προς τις πληττόμενες περιοχές της Πελοποννήσου, αλλά και τις πληρρόμενες χώρες χώρες, μέχρι νεωτέρας. Επίσης, ακυρώνονται και όλες οι οργανωμένες σχολικές εκπαιδευτικές εκδρομές εξωτερικού και μετά τις 13 Μαρτίου.

Όσον αφορά τον 66χρονο που διαγνώστηκε την περασμένη Τετάρτη, με τη λοίμωξη Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός, νοσηλεύεται πλέον σε σοβαρή κατάσταση και διασωληνωμένος στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου από σήμερα, πρώτες πρωινές ώρες.

Σχετικά με τα υπόλοιπα περιστατικά, στην Πάτρα, και τους ταξιδιώτες που επέστρεψαν από το Ισραήλ, έχουν ήδη ιχνηλατηθεί πάνω από 400 επαφές από το περιβάλλον τους.

Τι δήλωσε ο Σ. Τσιόδρας: Έξαρση του κορονοϊού

Έξαρση του κορονοϊού αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, καθώς σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, περιμένουμε αύξηση στην πατρίδα μας, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού μέσω ων ταξιδιωτών.

Οι ειδικοί άλλωστε, θεωρούν δεδομένη την περαιτέρω εξάπλωση του ιού και τον πολλαπλασιασμό των ασθενών μέσα στο επόμενο διάστημα, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο κ. Τσιόδρας μίλησε για υποδιάγνωση του ιού, λέγοντας ότι ο αριθμός διασποράς του είναι πολύ υψηλός, κάτι το οποίο θα συνεχιστεί στο επόμενο διάστημα.

“Ο εργαστηριακός έλεγχος, όσο αυξάνουν τα περαστικά, θα πραγματοποιείται μόνο στα περιστατικά που εμφανίζουν σοβαρή συμπτωματολογία και όχι ήπια”, αναφέρει ο κ. Τσιόδρας στις δηλώσεις του.

Εν συνεχεία τονίζει ότι “ο αριθμός των χωρών με κρούσματα είναι ήδη μεγάλος και θα συνεχίσει να αυξάνεται. Ήδη 80 χώρες καταγράφουν συνολικά 96.000 κρούσματα, αλλά ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι δεκάδες ή και εκατοντάδες φορές μεγαλύτερος. ”

Προσθέτει πως “ο κορονοϊός παρουσιάζει μια δυναμική που ξεπερνά τα σύνορα με μεγάλη ευκολία. Δεν είναι πιο θανατηφόρος από άλλους αλλά μεταδίδεται εύκολα ακόμη και από άτομα με ελαφρά συμπτωματολογία”.

Σ. Τσιόδρας: “Μπορεί να νοσήσει το 15% του πληθυσμού”

Σε συνέχεια των δηλώσεων του, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, τονίζει ότι μπορεί να νοσήσει το 15% του πληθυσμού, ενώ συγκριτικά με την κοινή γρίπη, τονίζει για μία ακόμη φορά ότι δεν χρειάζεται κανένας απολύτως πανικός:

“Το ξανατονίζω, η επιδημία του φόβου και του πανικού είναι χειρότερη από ότι είναι ο ίδιος ο κορονοϊός και τα 21 κρούσματα ή 31 κρούσματα ή 1000 κρούσματα. Υπολογίζεται ότι 5% με 15% του πληθυσμού προσβάλλεται κάθε χρόνο από τη γρίπη.

Ξέρετε πόσο είναι αυτό; Είναι 1.500.000 άνθρωποι. Το έχουμε συνειδητοποιήσει αυτό;”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, ενώ συνεχίζει λέγοντας:

“Θέλει λοιπόν πάρα πολλή προσοχή ο τρόπος με τον οποίο χειριζόμαστε τον ιό αυτό. Πόσοι θα προσβληθούν; Έ, όχι δεν θα είναι 70% συγγνώμη. Και μόνο τα μέτρα τα απλά που σας είπα. Εσείς έχετε πιο πολύ πανικό από εμένα. Εγώ δεν έχω. Γιατί γνωρίζω την αλήθεια. Ηρεμία”

“Δεν θα κολλήσει το 75% του πληθυσμού”, ξεκαθάρισε για τον κορονοϊό, ο οποίος έχει σπείρει τον πανικό σε όλη τη χώρα,και πρόσθεσε:

“Στο μέλλον προοπτικά σε ένα, δυο, τρία χρόνια ναι, μπορεί ενδεχομένως να κολλήσουν όλοι. Όπως κολλάμε από τη γρίπη. Υπολογίζουμε με τα μαθηματικά μας μοντέλα και με την ελπίδα ότι ο καιρός θα παίξει ένα ρόλο στην αποφυγή της περαιτέρω διασποράς, ότι μπορεί να φτάσουμε το 10%, το 15% του πληθυσμού, μπορεί να είναι και πολύ λιγότερο, μπορεί να είναι το 5% αυτή την περίοδο και να αυξηθεί παραπάνω την επόμενη χρονιά το χειμώνα, που ευνοεί τη μετάδοση τέτοιων ιών.

Άρα μην προεξοφλούμε την αποτυχία όλων των συστημάτων και την ανάγκη τρομερών περιοριστικών μέτρων. Θέλει πάρα πολλή προσοχή να είμαστε πάρα πολύ ευαίσθητοι σε αυτά τα νούμερα”.

 

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»