Κορονοϊός: Πανδημία σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Κορονοϊός: Πανδημία σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μετά από χιλιάδες κρούσματα και θανάτους.

Ανάμεσα στις δηλώσεις που παραχώρησε ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε συνέντευξη Τύπου, είπε ότι πλέον ο κορονοϊός θεωρείται πανδημία, έπειτα από τη ραγδαία εξάπλωση του και τα χιλιάδες κρούσματα ανά τον κόσμο.

Ο κορονοϊός αποτελεί πλέον πανδημία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Άντανομ Γεμπρεγεσούς.

Κορονοϊός: Πανδημία σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ομολογεί βαθιά ανησυχία για το βαθμό εξάπλωσης του κορονοϊού.

“Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο αριθμός των κρουσμάτων του Covid-19 εκτός Κίνας έχει 13πλασιαστεί και ο αριθμός των χωρών που έχουν πληγεί έχει τριπλασιαστεί”, σημειώνεται.

Αναμένεται, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ότι, τις εβδομάδες που ακολουθούν, ο αριθμός των κρουσμάτων και θανάτων παγκοσμίως, αλλά και ο αριθμός των χωρών στις οποίες εξαπλώνεται ο κορονοϊός θα αυξηθούν. Για αυτό το λόγο, πλέον ο κορονοϊός μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί ως «πανδημία».

Η περιγραφή της κατάστασης ως πανδημικής, δεν αλλάζει την αξιολόγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την απειλή που θέτει ο συγκεκριμένος κορονοϊός.

Όπως τονίζουν, δεν αλλάζει ο τρόπος που κινείται ο Οργανισμός, ούτε τα μέτρα που καλούνται να πάρουν οι χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

“Κάθε χώρα πρέπει να αναρωτηθεί αν κάνει αρκετά ώστε να αντιμετωπίσει την πανδημία και αν είναι προετοιμασμένη”

Τι είναι η “πανδημία”

Η πανδημία είναι μια επιδημία λοιμωδών ασθενειών που εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε μια μεγάλη περιοχή και απειλεί το σύνολο του πληθυσμού. Καθόλη τη διάρκεια της ιστορίας έχουν παρατηρηθεί πολλές πανδημίες, όπως ευλογιάς, φυματίωσης και πανώλης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει δημιουργήσει μια εξαβάθμια κατάταξη που περιγράφει τη διαδικασία με την οποία ένας νέος ιός γρίπης εξελίσσεται σε μια πανδημία.

Η πανδημία ξεκινά με την μόλυνση ζώων από τον ιό, με λίγες περιπτώσεις κατά τις οποίες τα ζώα μολύνουν ανθρώπους. Στη συνέχεια ο ιός φτάνει σε ένα στάδιο στο οποίο αρχίζει να εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τελευταίο στάδιο είναι η πανδημία, όταν λοιμώξεις από τον νέο ιό εξαπλώνονται από χώρα σε χώρα και υπάρχουν χιλιάδες κρούσματα σε όλο τον κόσμο.