Διάγγελμα Μητσοτάκη για την απαγόρευση κυκλοφορίας Μητσοτάκης- Κορονοϊός: Το διάγγελμα του πρωθυπουργού
EUROKINISSI

Μητσοτάκης- Κορονοϊός: Τι δήλωσε ο Πρωθυπουργός, στο διάγγελμα του μετά την απόφαση του ΠΟΥ να χαρακτηρίσει τον ιό πανδημία

“Ο κόσμος όλος αντιμετωπίζει, πλέον, μια πρωτοφανή κρίση δημόσιας υγείας. Τα δυσκολότερα είναι ακόμα μπροστά μας” ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο διάγγελμά του, λίγο μετά την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να χαρακτηρίζει πανδημία τον φονικό ιό.

Κορονοϊός: Τι δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Όσον αφορά τα νοσοκομεία

“Σε αυτή τη συγκυρία, οποιοσδήποτε εφησυχασμός είναι ανεπίτρεπτος. Γι’ αυτό προτιμήσαμε να πάρουμε εγκαίρως αυστηρά προληπτικά μέτρα ώστε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού.” δηλώνει ο Πρωθυπουργός

Συνεχίζει λέγοντας πως “οι περισσότεροι που θα νοσήσουν από τον κορονοϊό, θα παρουσιάσουν ήπια ή δε θα έχουν καν συμπτώματα.Ωστόσο, συμπολίτες μας μεγάλης ηλικίας ή που πάσχουν από χρόνια νοσήματα ίσως χρειαστούν νοσηλεία. Αυτούς πρέπει να προστατέψουμε πρώτα. Οι ασθενείς πρέπει να είναι σε θέση να λάβουν τη φροντίδα που αξίζουν και δικαιούνται από τα νοσοκομεία μας.

Ηδη κάνουμε ότι χρειάζεται για να θωρακιστεί η δημόσια υγεία. Προσθέτουμε κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των δημόσιων νοσοκομείων και αξιοποιούμε εγκαταστάσεις ιδιωτικών κλινικών σε όλη τη χώρα. Καμιά δομή δεν περισσεύει. Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας καλούνται να συνεργαστούν για το κοινό καλό.”

Συμπληρώνει, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα και το Υπουργείο Υγείας, “Με διαδικασίες-εξπρές προσλαμβάνονται 2.000 νοσηλευτές και γιατροί με διετείς συμβάσεις. Οι πρώτοι θα είναι στις θέσεις τους στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και μετά την κρίση, θα παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα υγείας.”

Όσον αφορά τα σχολεία

Σχετικά με τα σχολεία, ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει “Όπως γνωρίζετε, χθες αποφάσισα να κλείσουν όλες οι εκπαιδευτικές μονάδες για 14 μέρες. Ήταν μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση, η οποία πάντως δεν θέτει σε κίνδυνο την σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά”.

“Το υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο να εφαρμόσει διαδικασίες τηλε-μαθημάτων, αρχικά στη Γ’ Λυκείου, και έχει επεξεργαστεί σενάρια για όλες τις βαθμίδες” όπως υποστηρίζει ενώ συμβουλεύει τους μαθητές να συνεχίσουν το διάβασμα, να αθλούνται όποτε μπορούν σε εξωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν χώρους με μεγάλο συνωστισμό.

Επίσης τονίζει για άλλη μια φορά την προσοχή που οφείλουν να επιδείξουν ακόμη και οι μαθητές στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Όσον αφορά την οικονομία

“Το Δημόσιο θα λειτουργεί κανονικά” δηλώνει ο πρωθυπουργός “όμως θα δοκιμάσει και νέα εργαλεία όπως η τηλεδιάσκεψη, το ευέλικτο ωράριο και η εργασία εξ αποστάσεως. Φροντίζουμε κρίσιμες υπηρεσίες να μην υπολειτουργούν ούτε στιγμή.”

Συνεχίζει το διάγγελμα λέγοντας “Η οικονομία θα δεχθεί, προφανώς πλήγμα. Έχει ήδη ανασταλεί η πληρωμή του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν καθοριστικά. Και από σήμερα, θεσπίζουμε ειδική άδεια σε εργαζόμενους γονείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με παιδιά έως 15 ετών. Το κράτος θα χρηματοδοτήσει ένα μέρος της. Το βάρος της, όμως, οφείλουμε να το μοιραστούμε όλοι, κράτος, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι.”

Όπως δηλώνει “Σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλα μέτρα στήριξης κλάδων που πλήττονται. Θα σταθούμε διπλά στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες, παρέχοντας ρευστότητα κι αμβλύνοντας τις επιπτώσεις από τη μείωση του τζίρου”.

Πριν ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, Ο Πρωθυπουργός υπενθυμίζει τα βασικά μέτρα που ο κάθε πολίτης ξεχωριστά, πρέπει να τηρεί σε καθημερινή βάση:

  • Καθημερινός αυτοματισμός η προσωπική υγιεινή
  • Μένουμε σπίτι όταν έχουμε συμπτώματα
  • Προφυλάσσουμε τους μεγαλύτερους ανθρώπους και τους σοβαρά ασθενείς

Δεν παραλείπει να υπογραμμίσει πως, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις, ισχύει και για τις εκκλησίες μας. “Δεν δοκιμάζονται τα πιστεύω μας, αλλά η Πίστη μας στην υγεία του ανθρώπου. τα θρησκευτικά καθήκοντα πρέπει να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα.”

Κλείνει λέγοντας πως δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο για τον εαυτό μας αλλά και όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες γύρω μας.