Κορονοϊός Εμπλοκή Ενόπλων Δυνάμεων βλέπει ο Χαρδαλιάς – Στο τραπέζι όλα τα μέτρα λέει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή


Κορονοϊός Εμπλοκή Ενόπλων Δυνάμεων στα μέτρα βλέπει ο Χαρδαλιάς

Ακόμη και το γενικό lockdown είναι στο τραπέζι των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αναφέρει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι ήδη στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων συμμετέχουν σε συσκέψεις προετοιμασίας σχεδίων που εμπλέκουν επικουρικά τον στρατό.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η ΕΛ.ΑΣ. ενεργοποιεί σχέδιο έκτακτης επιχειρησιακής δράσης για την εποπτεία της καραντίνας και την αντιμετώπιση ενδεχόμενης έξαρσης εγκληματικότητας σε «στόχους» κακοποιών που παραμένουν ανοιχτοί, όπως σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, πρατήρια καυσίμων.

Στο όλο πλαίσιο εντάσσονται η ενίσχυση των περιπολιών στις γειτονιές και οι έλεγχοι υπαίθρων, υπεράριθμων συναθροίσεων, ενώ υιοθετείται η ενεργοποίηση drones για την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων σε δημόσιο χώρο.

Ο κ. Χαρδαλιάς στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ζητεί από τους πολίτες να εφαρμόσουν πιστά τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση , το αποτέλεσμα των οποίων ακόμα δεν ξέρουμε καθώς θα φανεί τις επόμενες δυο εβδομάδες, ενώ σημειώνει πως περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων.

Υπογραμμίζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η κρίση, έλαβε όλα τα μέτρα που χρειάζονταν τη δεδομένη χρονική στιγμή για την αντιμετώπισή της.

Αντιληφθήκαμε εγκαίρως τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού και κινηθήκαμε πολύ πιο γρήγορα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες», συμπληρώνοντας ότι «κυρίως κινηθήκαμε προληπτικά» και πως «τα μέτρα που έχουμε πάρει δεν έχουν φανεί ακόμα, καθώς θα πρέπει να περάσουν περίπου δυο εβδομάδες για να φανεί η αποτελεσματικότητά τους».

Realshave.gr

Κορονοϊός Εμπλοκή Ενόπλων Δυνάμεων στα μέτρα

Σημειώνει δε, πως «η λογική μας είναι καθημερινή αναπροσαρμογή των μέτρων ανάλογα με το πως εξελίσσεται η κατάσταση».

Κληθείς να απαντήσει εάν υπάρχει περίπτωση για γενικό lockdown, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρει πως δεν μπορεί να απαντήσει προκαταβολικά, «παρά μόνο με τη φράση που έχει πει ο πρωθυπουργός: θα πάρουμε όσα μέτρα χρειαστεί, όσο σκληρά και αν είναι, για να αντιμετωπίσουμε τον ιό».

Υπενθυμίζει ότι έχουν πει πως οι πολίτες πρέπει να κυκλοφορούν έξω μόνο για τις βασικές ανάγκες και συμπληρώνει πως «εξαρτάται από την τήρηση του μέτρου και τον βαθμό που αντιλαμβάνονται οι συμπολίτες μας την αναγκαιότητα εφαρμογής του, για το αν και ποια επιπρόσθετα μέτρα θα ληφθούν».

«Εικόνες με γεμάτα πάρκα και παραλίες, εθνικές οδούς γεμάτες με κατεύθυνση τις εξοχικές κατοικίες είναι δεδομένο πως δεν θα επιτρέψουμε», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χαρδαλιάς μεταξύ άλλων αναφέρει πως «αυτό που επιδιώκουμε είναι η επιδημία να εξελιχθεί ομαλά, χωρίς να κάνει κάποια τεράστια κορύφωση που δεν θα είναι διαχειρίσιμη από τον κρατικό μηχανισμό» και προσθέτει ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά μας και είναι βέβαιο πως οι επόμενες δυο εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες».

Κορονοϊός Εμπλοκή Ενόπλων Δυνάμεων στα μέτρα