Θεία λειτουργία LIVE – Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως – Παρακολουθήστε την από τον ιερό ναού αγίου Νικολάου της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως


Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως τιμάται ο Σταυρός, το σύμβολο της χριστιανικής πίστης. Το θέμα του Σταυρού, που κυριαρχεί στην υμνολογία της τρίτης Κυριακής των Νηστειών, παρουσιάζεται όχι μέσα στο πλαίσιο του πόνου, αλλά της νίκης και της χαράς.

Ακόμα δε περισσότερο οι Ειρμοί του Κανόνα της Κυριακής αυτής είναι από την πασχαλινή Ακολουθία και ο Κανόνας αποτελεί παράφραση του αναστάσιμου Κανόνα (Σταυροαναστάσιμος Κανόνας).

Γιατί, ωστόσο, οι άγιοι Πατέρες όρισαν, καταμεσής της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, να προσκυνείται ο Τίμιος Σταυρός του Κυρίου;

Ο Τίμιος Σταυρός του Χριστού, εκτός από θείο σύμβολο της Εκκλησίας μας, έχει παράλληλα και ηθική σημασία για όλους μας. Όπως ο Κύριος έφερε τον δικό Του Σταυρό στον Γολγοθά, φορτωμένος τις ανομίες ολοκλήρου του ανθρωπίνου γένους, έτσι και ο πιστός του Χριστού φέρει τον προσωπικό του σταυρό, τον προσωπικό του αγώνα για σωτηρία και τελείωση.

Γι’ αυτό η αγία μας Εκκλησία αφιέρωσε την Κυριακή αυτή των Νηστειών στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού.

Οι χριστιανοί, ατενίζοντας και προσκυνώντας τον Σταυρό, θυμούνται το πάθος του Χριστού και παίρνουν δύναμη για να συνεχίσουν ανανεωμένοι τη νηστεία και τον πνευματικό τους αγώνα.

Θεία λειτουργία LIVE – Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως