Η Ελλάδα κλείνει με NAVTEX το Αιγαίο

Η Ελλάδα κλείνει με NAVTEX το Αιγαίο – Απαγορεύει τη ναυσιπλοϊα σρ συγκεκριμένα νησιά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές ροές

Η Ελλάδα κλείνει με NAVTEX το Αιγαίο

Σε απαγόρευση της ναυσιπλοΐας στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά από τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο προχώρησαν οι ελληνικές αρχές, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι ροές προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά.

Όπως τονίζεται σε σχετική Navtex για την οποία είχε προϊδεάσει ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, υπάρχει απαγόρευση ναυσιπλοΐας από τις 2 έως τις 12 Μαρτίου στα ελληνικά χωρικά ύδατα ανατολικά των νησιών Σάμου, Λέσβου και Χίου.

Από την απαγόρευση εξαιρούνται τα πλοία της FRONTEX, του Λιμενικού Σώματος, της δύναμης NATO Aegean Activity, τα εμπορικά και τα επιβατηγά πλοία που φέρουν τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά όχι άλλα πλοία, αλιευτικά, αναψυχής ή άλλου είδους.

Πλακιωτάκης: Ενισχύουμε το Λιμενικό Σώμα στο ύψιστο επιχειρησιακό επίπεδο

Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του κ. Πλακιωτάκη, η κυβέρνηση κλιμακώνει τα μέτρα αποτροπής και στα θαλάσσια, καθώς μετά την πίεση στον Έβρο αναμένει να μεταφερθεί αυτή στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

«Μετά και την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, η εντολή είναι ξεκάθαρη: Αναβάθμιση στο μέγιστο βαθμό των επιχειρησιακών μας δυνατοτήτων για τη φύλαξη των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων της πατρίδας μας. Είμαστε αποφασισμένοι -και το κάνουμε ήδη- να ενισχύσουμε στο ύψιστο επιχειρησιακό επίπεδο, το Λιμενικό Σώμα με σκάφη, με προσωπικό, με αυξημένες περιπολίες και με τόλμη και αποφασιστικότητα των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, ήδη, έχουμε παράξει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, μιλώντας στη Βουλή.

Απαντώντας στον τέως πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, για το εάν έχουν δοθεί εντολές για πρακτικές «push back» από το Λιμενικό στις διαδικασίες διάσωσης, ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι οι ενέργειες του ΛΣ γίνονται με βάση τους Κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Λίγο αργότερα δε, και απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, διευκρίνισε ότι το να μένουν τα σκάφη του Λιμενικού στην οριογραμμή και να μην επιτρέπουν στους μετανάστες να περνούν τα θαλάσσια σύνορα δεν είναι απώθηση, δηλαδή push back. ΔΕΙΤΕ ΤΗ NAVTEX ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ