Δ’ ΣΣ: Υγειονομική βόμβα τα στρατόπεδα στην Ξάνθη – Επείγουσα επιστολή ΠΟΕΣ στον ΕΟΔΥ και στην Βουλή των Ελλήνων με καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης

Κέρδισε τη μάχη στα σύνορα και χάνει την μάχη από τον κορονοϊό; Το Δ’ Σώμα Στρατού ήταν υπόδειγμα στην φροντίδα για το προσωπικό του. Ωστόσο οι καταγγελίες που κάνει σήμερα η ΠΟΕΣ, θα πρέπει να διερευνηθούν και ο καθόλα άξιος διοικητής του Δ’ ΣΣ Άγγελος Ιλαρίδης, να δώσει τεκμηριωμένες απαντήσεις.

Αν οι πληροφορίες που δίνει στη δημοσιότητα η ΠΟΕΣ αληθεύουν, τα στρατόπεδα που βρίσκονται υπό την άμεση επίβλεψή του στην Ξάνθη, είναι υγειονομικές βόμβες.

Σε επιστολή της ΠΟΕΣ που κοινοποιεί στον ΕΟΔΥ, με βάση όλα όσα επικαλείται η πρωτοβάθμια ένωση στρατιωτικών Ξάνθης, οι συνθήκες υγιεινής στα στρατόπεδα δεν ακολουθούν τις οδηγίες του ΓΕΕΘΑ, για την προστασία του προσωπικού από τον κορονοϊό.

Δείτε τις δυο επιστολές που έδωσε η ΠΟΕΣ στην δημοσιότητα και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

ΠΟΕΣ στον ΕΟΔΥ: Υγειονομική βόμβα τα στρατόπεδα στην Ξάνθη

Σύμφωνα με φήμες, καθώς ουδεμία επίσημη ενημέρωση υπάρχει στο προσωπικό που υπηρετεί στα Στρατόπεδα της Π.Ε. Ξάνθης, υπάρχουν συνολικά πάνω από έξι (6) θετικοί συνάδελφοί μας στον κορωνοϊό, οι οποίοι υπηρετούν σε τουλάχιστον τρία (3) διαφορετικά Στρατόπεδα.

Παρά τις συνεχόμενες παρεμβάσεις μας, τόσο τις δικές μας, όσο και τις δικές σας, η Υπηρεσία φαίνεται ότι δεν τήρησε ή τήρησε ελλιπώς τα προβλεπόμενα μέτρα προφύλαξης για τη μη διασπορά του κορωνοϊού,

καθώς ακόμα και σήμερα, οι θάλαμοι φιλοξενούν συνωστισμένο προσωπικό, πραγματοποιούνται αναφορές Μονάδων όπου συμμετέχει αντίστοιχα πολυπληθές προσωπικό, πραγματοποιείται το ΣΠΕΝ, πραγματοποιούνται βολές ατομικού τυφεκίου, γίνονται μαζικές μεταφορές προσωπικού με υπηρεσιακά οχήματα στοιβάζοντας το ουσιαστικά στα πήγματά τους,

δεν τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας κατά την επίσκεψη του προσωπικού σε χώρους όπως τουαλέτες, μαγειρεία και κυλικεία, ενώ δεν τηρήθηκε προσωπικό ασφαλείας στις οικείες του, προκειμένου να αντικαταστήσει τους ασθενείς συναδέλφους τους, τα δε υλικά ατομικής προστασίας (αντισηπτικό, γάντια, μάσκες) είναι ανεπαρκή.

Επιπλέον, παρά τον μεγάλο αριθμό των εμπύρετων συναδέλφων μας και στρατιωτών που κλίνονται στο ΚΙΧΝΕ και στο ΣΤΕΠ της Φρουράς Ξάνθης, παρά τον αριθμό ύποπτων κρουσμάτων για τα οποία αναμένει η Υπηρεσία αποτελέσματα,

οι ρυθμοί και οι συνήθειες των περισσοτέρων Μονάδων φαίνεται ότι δεν έχουν διαφοροποιηθεί, δίδοντας την αίσθηση παντελούς αδιαφορίας και απώλειας συνειδητοποίησης της κρισιμότητας της κατάστασης.

Η ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης, θεωρείται από τις πληγείσες στον κορωνοϊό, ενώ οι κάτοικοι και η τοπική αυτοδιοίκηση φαίνεται να καταβάλουν ιδιαίτερες προσπάθειες στην κατεύθυνση της μη εξάπλωσης του ιού.

Τονίζεται ότι το «Αμοιρίδιο» κλειστό γυμναστήριο της Ξάνθης μετατρέπεται –προληπτικά- σε πρόχειρο νοσοκομείο, έτοιμο να περιθάλψει συμπολίτες μας εφόσον χρειαστεί. Η δε κοινότητα του Εχίνου, διανύει την πρώτη εβδομάδα καραντίνας, ενώ σε ξενοδοχεία της πόλης μας φιλοξενούνται συμπολίτες φοιτητές μας, επαναπατριζόμενοι από την Τουρκία.

Από τα παραπάνω, συμπεραίνεται ότι η Ξάνθη αποτελεί πόλη ιδιαίτερου υγειονομικού ενδιαφέροντος και χρήζει επιπλέον και αυξημένης υγειονομικής πρόληψης, καθώς η οποιαδήποτε έξαρση μετάδοσης του κορωνοϊού μπορεί να αποτελέσει υγειονομική βόμβα στα θεμέλια της τοπικής κοινωνίας.

Παραμένοντας στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία, παρακαλούμε για την ενημέρωσή σας, τη διερεύνηση των αναφερομένων και την κατά κρίση σας παρέμβαση προς αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού.

Το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ, προς τους οποίους κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται για την ενημέρωσή τους και τις κατά κρίση τους ενέργειες.

Οι κ.κ. βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, προς τις/τους οποίες/ους, κοινοποιείται, ωσαύτως, το παρόν έγγραφό μας παρακαλούνται για την ανάδειξη και ενίσχυση του θέματος, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

Ο Πρόεδρος

Τσουκαράκης Ανέστης Συνταγματάρχης (ΣΔΓ) 6974365800

Ο Γεν. Γραμματέας

Κατσανεβάκης Ιωάννης Επισμηναγός (ΥΑΔ) 6983503514

Η επιστολή της Ένωσης Στρατιωτικών Ξάνθης

Μέλη – συνάδελφοί μας που υπηρετούν σε Μονάδες – Ανεξάρτητες Υπομονάδες της Π.Ε. Ξάνθης, μας μετέφεραν την έντονη ανησυχία και προβληματισμό τους, σχετικά με τα μέτρα που ελήφθησαν, λαμβάνονται και πρόκειται να ληφθούν, στο πλαίσιο, τόσο της μη εξάπλωσης του κορωνοϊού, όσο και της αντιμετώπισης των κρουσμάτων αυτού.

Ήδη, σύμφωνα με φήμες, καθώς ουδεμία επίσημη ενημέρωση υπάρχει τόσο στο προσωπικό που υπηρετεί στα Στρατόπεδα της Π.Ε. μας, όσο και σε εμάς, ως το θεσμικό όργανο εκπροσώπησής τους, υπάρχουν συνολικά πάνω από 6 θετικοί συνάδελφοί μας στην Covid-19, οι οποίοι υπηρετούν σε τουλάχιστον τρία διαφορετικά Στρατόπεδα.

Από τις ενέργειες που έχουν ήδη αναληφθεί σε κάποια από αυτά (περιορισμός λειτουργίας μιας εκ των Μονάδων με εφαρμογή καραντίνας του προσωπικού της στις οικίες του, απομόνωση εμπύρετων περιστατικών σε ιδιαίτερους χώρους),

γίνεται αντιληπτό ότι η όποια κινητικότητα οφείλεται όχι στην προσπάθεια περιορισμού πλέον της μετάδοσης της ασθένειας έξω από τα στρατόπεδα προς τα μέσα, αλλά από τον περιορισμό της εξάπλωσής της εντός αυτών.

Παρά τις συνεχόμενες παρεμβάσεις μας, τόσο τις δικές μας, όσο και τις δικές σας, η Υπηρεσία φαίνεται ότι δεν τήρησε ή τήρησε ελλιπώς τα προβλεπόμενα μέτρα προφύλαξης για τη μη διασπορά του κορωνοϊού, καθώς ακόμα και σήμερα,

  • οι θάλαμοι φιλοξενούν συνωστισμένο προσωπικό,
  • πραγματοποιούνται αναφορές Μονάδων όπου συμμετέχει αντίστοιχα πολυπληθές προσωπικό,
  • πραγματοποιείται το ΣΠΕΝ,
  • πραγματοποιούνται βολές ατομικού τυφεκίου,
  • γίνονται μαζικές μεταφορές προσωπικού με υπηρεσιακά οχήματα στοιβάζοντας το ουσιαστικά στα πήγματά τους,
  • δεν τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας κατά την επίσκεψη του προσωπικού σε χώρους όπως τουαλέτες, μαγειρεία και κυλικεία,
  • ενώ δεν τηρήθηκε προσωπικό ασφαλείας στις οικείες του, προκειμένου να αντικαταστήσει τους ασθενείς συναδέλφους τους.

Τα δε υλικά ατομικής προστασίας (αντισηπτικό, γάντια, μάσκες) είναι ανεπαρκή.

Επιπλέον, παρά τον μεγάλο αριθμό των εμπύρετων συναδέλφων μας και στρατιωτών που κλίνονται στο ΚΙΧΝΕ και στο ΣΤΕΠ της Φρουράς,

παρά τον αριθμό ύποπτων κρουσμάτων για τα οποία αναμένει η Υπηρεσία αποτελέσματα, οι ρυθμοί και οι συνήθειες των περισσοτέρων Μονάδων φαίνεται ότι δεν έχουν διαφοροποιηθεί, δίδοντας την αίσθηση παντελούς αδιαφορίας και απώλειας συνειδητοποίησης της κρισιμότητας της κατάστασης.

Η ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης, θεωρείται από τις πληγείσες στον κορωνοϊό, ενώ οι κάτοικοι και η τοπική αυτοδιοίκηση φαίνεται να καταβάλουν ιδιαίτερες προσπάθειες στην κατεύθυνση της μη εξάπλωσης του ιού.

Τονίζεται ότι το «Αμοιρίδιο» κλειστό γυμναστήριο της Ξάνθης μετατρέπεται –προληπτικά- σε πρόχειρο νοσοκομείο, έτοιμο να περιθάλψει συμπολίτες μας εφόσον χρειαστεί.

Η δε κοινότητα του Εχίνου, διανύει την πρώτη εβδομάδα καραντίνας, ενώ σε ξενοδοχεία της πόλης μας φιλοξενούνται συμπολίτες φοιτητές μας, επαναπατριζόμενοι από την Τουρκία.

Από τα παραπάνω, συμπεραίνεται ότι η Ξάνθη αποτελεί πόλη ιδιαίτερου υγειονομικού ενδιαφέροντος και χρήζει επιπλέον και αυξημένης υγειονομικής πρόληψης, καθώς η οποιαδήποτε έξαρση μετάδοσης του κορωνοϊού μπορεί να αποτελέσει υγειονομική βόμβα στα θεμέλια της τοπικής κοινωνίας.

Άλλωστε, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Νικολάου Ευφραιμίδη, η επιβολή καραντίνας στην Π.Ε. είναι θέμα ημερών.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο αριθμός των υπηρετούντων συναδέλφων μας στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης αποτελεί ένα υπολογίσιμο ποσοστό ανάμεσα στους κατοίκους της και ότι αποτελούν τον νούμερο ένα κίνδυνο μετάδοσης της ασθένειας στην ευρύτερη κοινωνία (επισκέψεις σε σουπερ μάρκετ, φαρμακεία κλπ), παρακαλούμε για τις ενέργειές σας, προκειμένου ΑΜΕΣΑ:

  • α. Να περιοριστεί η προσέλευση του προσωπικού των Μονάδων της Π.Ε. Ξάνθης σε επίπεδο οργάνων ασφαλείας, περιορίζοντας το λοιπό προσωπικό στις οικείες τους.
  • β. Να σταματήσουν οι μεταθέσεις στρατιωτών σε Μονάδες έτερων Π.Ε., περιορίζοντας τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού πέρα από τα γεωγραφικά όρια της Π.Ε. Ξάνθης.
  • γ. Να απολυμανθούν όλοι οι χώροι των Στρατοπέδων και να χορηγηθούν μέσα ατομικής προστασίας στο σύνολο του προσωπικού, ενημερώνοντάς το ταυτόχρονα για τον ορθό τρόπο χρήσης τους.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία ή διευκρίνιση.
Με εκτίμηση.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος

Τσαπρούνης Βάιος

Ο Γεν. Γραμματέας
Παγωνίδης Δημήτριος

This post was published on 31 Μαρτίου, 2020 9:34 ΜΜ