Δώρο Πάσχα 2020: Ποιοι θα το πάρουν μέχρι τη Μ.Τετάρτη και ποιοι αργότερα σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σε δηλώσεις του στο  MEGA, ανέλυσε τη διαδικασία, σύμφωνα με την οποία θα δοθεί το δώρο Πάσχα από τις επιχειρήσεις στους εργαζόμενους, ξεκαθαρίζοντας φυσικά, πως όποιος εργοδότης δεν πειθαρχήσει στα νέα μέτρα που αφορούν το Δώρο, θα βρεθεί αντιμέτωπος με σοβαρές ποινές.

Δώρο Πάσχα 2020: Ποιοι θα το πάρουν μέχρι τη Μ. Τετάρτη

Ειδικότερα, ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε, πως οι επιχειρήσεις που παραμένουν σε λειτουργία και δεν αναφέρονται στους συγκεκριμένους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών, οφείλουν να καταβάλουν το Δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους, κανονικά μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου, με τις κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος αν αυτό δεν γίνει.

Ο κ. Βρούτσης πρόσθεσε επίσης σχετικά με αυτούς που μπορούν να μεταθέσουν την ημερομηνία καταβολής του δώρου του Πάσχα, ότι “πρόκειται για τις επιχειρήσεις που αναστείλαμε τη λειτουργία τους, και αυτές που εντάσσονται στην κατηγορία των ΚΑΔ που αναδείξαμε με υπουργική απόφαση, οι οποίες θα διευρύνονται συνεχώς”.

Συμπλήρωσε όμως πως “Το δώρο του Πάσχα γίνεται έκκληση να καταβληθεί κανονικά στους εργαζόμενους από τους εργοδότες, εάν μπορούν” υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δεσμευτικό, ούτε υποχρεωτικό να κάνουν χρήση της δυνατότητας που τους δίνεται από την κυβέρνηση για μετέπειτα καταβολή του.

Ο Υπουργός επίσης τόνισε πως “όποιος παραβεί εκ μέρους επιχειρήσεων και εργαζομένων τις διατάξεις του νόμου και κινηθεί σε πλαίσιο να προσποριστεί πόρους για τον εαυτό του, έχει φυλάκιση από τρεις μήνες έως δέκα χρόνια. Η ποινή είναι σκληρή”.

Υπενθυμίζεται πως ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε δηλώσει για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό:

Η ημερομηνία καταβολής του δώρου Πάσχα για τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα εναπόκεινται στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη.

Πρόκειται για όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από τον κορονοϊό είτε λόγω αναγκαστικής παύσης λειτουργίας είτε λόγω του ότι έχουν πληγεί και συμπεριλαμβάνονται στους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών.

Έτσι μπορούν να το καταβάλλουν μετά το Πάσχα και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Έτσι το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί αργότερα από την Μεγάλη Τετάρτη μόνο για όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί με ανοιχτή ημερομηνία που θα επιλέξει ο εργοδότης.