Βόρεια Μακεδονία: Και επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας, ο οποίος καλωσόρισε τη χώρα.


Η Βόρεια Μακεδονία είναι και επισήμως από σήμερα το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ και την ένταξή της χαιρέτισαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο και ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ανακοίνωσε την είδηση προ ολίγου.

Βόρεια Μακεδονία: Και επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ

Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ, αναφερόμενος στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσε: «Η ένταξή σας θα φέρει μεγαλύτερη σταθερότητα για τα Δυτικά Βαλκάνια. Αυτό είναι καλό για την περιοχή και για την ευρωατλαντική ασφάλεια»

Σε ανακοίνωσή που εξέδωσε, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο ανέφερε με τη σειρά του ότι «Η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη ολοκλήρωση, τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, το εμπόριο, την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή».

Συνέχισε λέγοντας: «Η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή για τις χώρες που το επιθυμούν και είναι ικανές να προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να ανταποκριθούν στα υψηλά πρότυπα της Συμμαχίας και να δεχτούν τις ευθύνες αλλά και τα προνόμια της ένταξης».

Ο Μάικ Πομπέο επανέλαβε πως οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην αρχή της συλλογικής άμυνας, όπως προβλέπεται από το άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, το οποίο όπως είπε χαρακτηριστικά αποτελεί τον «ακρογωνιαίο λίθο» της Συμμαχίας.

Οι 29 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν υπογράψει το πρωτόκολλο ένταξης της Β. Μακεδονίας από τον Φεβρουάριο του 2019, λίγο μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και την αλλαγή του ονόματος της χώρας. Την επικύρωση της εισόδου της στο ΝΑΤΟ ως μέλος έπρεπε να επικυρώσουν όλα τα κοινοβούλια των Συμμάχων

Χθες οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Ωστόσο, πρόκειται για μια διαδικασία που υπολογίζεται πως θα διαρκέσει αρκετά χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί.