Αντιστράτηγος βλέπει μακροχρόνια «πολιορκία» των συνόρων Τούρκος δημοσιογράφος: Η ΜΙΤ στέλνει τους πρόσφυγες στα σύνορα με την Ελλάδα αποκαλύπτει ο αντικαθεστωτικός Αμπντουλάχ Μποζκούρτ

Αντιστράτηγος βλέπει μακροχρόνια «πολιορκία» των συνόρων – Τα πρώτα συμπεράσματα από τα γεγονότα στον Έβρο στο Armyvoice.gr

Γράφει ο αντιστράτηγος ε.α. Ιπποκράτης Δασκαλάκης

Παρακολουθούμε καθημερινά τις προσπάθειες απεγνωσμένων ανθρώπων να εισέλθουν παρανόμως στην χώρα από τον Έβρο ποταμό.

Καταφανής ο τουρκικός σχεδιασμός, η συνέργια και η παντοειδής υποστήριξη των προσπαθειών παραβίασης των συνόρων μας από τις χιλιάδες των οικονομικών μεταναστών.

Οι τουρκικές ενέργειες αποβλέπουν στην ενάσκηση πίεσης κατά της Ευρώπης, στην απόσπαση της προσοχής του τουρκικού λαού από σωρεία αρνητικών εξελίξεων σε διάφορα άλλα μέτωπα και στην αποσταθεροποίηση της Ελλάδος.

Ευτυχώς οι αντικειμενικοί της στόχοι της Άγκυρας, τουλάχιστον όσο αφορά την χώρα μας, δεν φαίνεται να ευοδώνονται.

Η πραγματικά δυναμική αντίδραση μας στα χερσαία σύνορα όχι μόνο απέτρεψε τους τουρκικούς σχεδιασμούς αλλά και ανύψωσε το ηθικό των Ελλήνων που είχαν κουραστεί από παθητικές στάσεις και ανούσιες επικλήσεις του διεθνούς δικαίου.

Δεν πρέπει όμως να εφησυχάζουμε. Ο δύστροπος γείτονας πρόσθεσε και μια νέα διάσταση στα μακροχρόνια πεδία ανταγωνισμού.

Η αρχή έγινε με την αιχμαλωσία των 2 Ελλήνων στην Τουρκία

Οι παραβιάσεις του εθνικού εναερίου, οι παραβάσεις του ελληνικού FIR και οι «πειρατικές» τακτικές στο θαλάσσιο χώρο, πλαισιώνονται πλέον και με ανάλογες δράσεις στον χερσαίο χώρο.

Η αρχή είχε γίνει δύο χρόνια νωρίτερα με την σύλληψη και παρατεταμένη κράτηση δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Εκτιμάται ότι η πίεση επί των χερσαίων συνόρων θα λάβει μια διαρκή μορφή με την εγκατάσταση καταυλισμών ταλαίπωρων κατευθυνομένων ανθρώπων που με αυξομειούμενη ένταση θα προσπαθούν να διαβούν παρανόμως την συνοριογραμμή.

Πιθανό πάντα και το ενδεχόμενο μιας προβοκάτσιας ή και το αναπόφευκτο ατύχημα. Η πίεση θα εναλλάσσεται μεταξύ δυναμικών προσπαθειών διάβασης του Έβρου και συνεχών διεισδύσεων λέμβων κατά μήκος των θαλασσίων συνόρων.

Είναι καιρός πλέον να εφαρμοστεί σθεναρά και με συνέπεια η μοναδική πλέον λύση, αυτή της αποτροπής μέσω της δυναμικής παρεμπόδισης εισόδου στην χώρα.

Στους επιτυχόντες να εισέλθουν παρανόμως πρέπει να επιφυλάσσεται πολυετής φυλάκιση χωρίς δυνατότητα αναστολής ή μειωμένης έκτισης της ποινής, με παράλληλη ενεργοποίηση των διαδικασιών επιστροφής.

Όσο για τους αιτούντες καθεστώτος διεθνούς προστασίας, να ενεργοποιηθούν ειδικά σημεία εισόδου στα σύνορα της χώρας (και μόνο εκεί) που να εξετάζουν όλες τις αιτήσεις.

Είναι ίσως επιτέλους ευκαιρία να αντιληφθούμε τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, να αναγνωρίσουμε την τουρκική εμπλοκή και να προβούμε στην λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων μακράν από διεθνιστικές προσεγγίσεις και επικίνδυνες για την επιβίωση μας ιδεοληψίες.

Το διεθνές περιβάλλον μάλλον ευνοεί την λήψη ανάλογων μέτρων ενώ οι τουρκικές προσχεδιασμένες ενέργειες φαίνεται να πετυχαίνουν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο για αυτούς αποτέλεσμα.

Αντιστράτηγος Δασκαλάκης: Μακροχρόνια η «πολιορκία» των συνόρων

Σίγουρα η Τουρκία θα αντιδράσει, σίγουρα θα συνεχίσει και θα εντείνει τις προσπάθειες παραβίασης των συνόρων μας, σε ξηρά και θάλασσα, που αν επιτύχουν θα αποτελέσουν σημαντικότατο πλήγμα στην αμυντική μας αποτροπή και κυρίως στην ψυχολογία και ηθικό του ελληνικού πληθυσμού.

Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μακροχρόνια «πολιορκία» των συνόρων μας με ότι αυτό συνεπάγεται.

Δεν επαρκεί όμως μόνο η επιτήρηση των συνόρων και η παρεμπόδιση των παρανόμων εισόδων. Εξίσου σημαντικός πόλεμος διεξάγεται ήδη στο επίπεδο της στρατηγικής επικοινωνίας.

Στόχοι οι δύο λαοί, οι απεγνωσμένοι μετανάστες, οι ξένες κυβερνήσεις, οι διεθνείς οργανισμοί και η διεθνής κοινή γνώμη. Απαιτείται μεγάλη εγρήγορση, μεθοδικότητα, επαγγελματισμός και εστίαση σε όλα τα ακροατήρια.

Σημαντική και η εσωτερική συνοχή με βασικούς υπεύθυνους τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και τα εγχώρια ΜΜΕ. Οι αντιδράσεις μας, ειδικά στο τομέα της στρατηγικής επικοινωνίας και των ψυχολογικών επιχειρήσεων δεν πρέπει να είναι μόνο αμυντικές.

Ο ανταγωνισμός και οι τουρκικές ενέργειες έχουν φθάσει σε τέτοιο επίπεδο που οποιαδήποτε προσπάθεια αυτοσυγκράτησης και μετριοπάθειας είναι αναποτελεσματική και εκλαμβάνεται ως αδυναμία.

Στο τομέα των πληροφοριακών επιχειρήσεων θα πρέπει πλέον να στοχοποιηθούν τμήματα του τουρκικού πληθυσμού και των χιλιάδων εγκλωβισμένων.

Οι τελευταίοι θα πρέπει σταδιακά να στραφούν κατά των υποκινητών των ατυχών για αυτούς περιπετειών μετατρέποντας τους, σε όση έκταση είναι δυνατόν, σε αποσταθεροποιητικούς μηχανισμούς της αντιπάλου χώρας.

Ο καλοπροαίρετος αντίλογος θα εντοπίσει τον υπαρκτό κίνδυνο της εμπλοκής μας σε έναν ακόμη αδιέξοδο χώρο ανταγωνισμού.

Αποδεκτό, αλλά η Τουρκία έχει ήδη διαβεί τον «Ρουβίκωνα» και αναμένουμε την εκ μέρους της αυτοσυγκράτηση, αποτελεί μάλλον ουτοπία.

Έχουμε πλέον εμπλακεί σε μια ψυχρή (ακόμα) «σύγκρουση πλήρους φάσματος». Η μη χρησιμοποίηση από την μια πλευρά όλων των διαθέσιμων όπλων και μεθόδων, αποτελεί ανεπίτρεπτη αυτόβουλη στέρηση των δυνατοτήτων και ευκαιριών.

Όπως περίτρανα αποδείχθηκε από τα πρόσφατα γεγονότα, διαθέτουμε τους ανθρώπους, τα μέσα και τις ικανότητες, απλά απαιτείται βούληση, μεθοδικότητα και επιμονή από όλους μας και κυρίως από την ηγεσία.

*ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ- Αντιστράτηγος (εα)
• Πτυχιούχος τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Παντείου Πανεπιστημίου
• Μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
• Υποψήφιος Διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
• Διευθυντής Μελετών του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ)
• Συνεργάτης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ)
• Διαλέκτης και συνεργάτης στη Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ)
• Τηλ: 0030-210-6543131, 0030-6983457318
• E-mail: [email protected]