Ακρίτες από το Σουφλί: Να ενισχυθεί ο Στρατός στον Έβρο ζητούν οι επαγγελματίες τις περιοχής που δηλώνουν ότι αισθάνονται ασφαλείς

Ακρίτες από το Σουφλί: Να ενισχυθεί ο Στρατός στον Έβρο

Συνέντευξη στην Ιωάννα Ηλιάδη

Ο πρόεδρος Ένωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Σουφλίου και Περιφέρειας Γιώργος Τσιακίρης μίλησε στο Armyvoice.gr για όσα βιώνουν οι ακρίτες στα σύνορα.

«Η όλη κατάσταση έχει μειώσει τον εσωτερικό τουρισμό. Κυρίως έχουν μειωθεί οι εκδρομές μαθητών. Παίζει όμως άσχημο ρόλο, η άσχημη πληροφόρηση η οποία είναι ατελής, ελλειπής, αστείρευτη και σε λάθος κατεύθυνση».

ΕΡ: Γιατί ατελής;

ΑΠ: «Έχουμε γίνει αποδέκτες πολλών φίλων και από την Θεσσαλονίκη και από την Αθήνα που μας ρωτούν: «Τι γίνεται εκεί πάνω, έχετε πόλεμο;»

Αυτά που βλέπουμε είναι ανησυχητικά, οπωσδήποτε είναι κι όμως είναι η πρώτη φορά που πραγματικά έχουν παρθεί κάποια σοβαρά μέτρα. Έχει εμπλακεί και ο Στρατός στη διαδικασία αυτή, γιατί μέχρι τώρα ήταν μόνο η αστυνομία με μια πολύ μικρή δύναμη η οποία δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει πολλά πράγματα.

Τι να κάνεις όταν έχεις 100 ανθρώπους μέσα στο ποτάμι χωρισμένους σε τέσσερις βάρκες; Εδώ χρειάζεται περισσότερος κόσμος μόνιμα. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν από κάτω στα υπουργεία, εφόσον θέλουν να κρατήσουν τα σύνορα.

Αυτό δεν θα τελειώσει αύριο. Τώρα θα το έχουμε συνέχεια. Από τη στιγμή που ο Ερντογάν το δοκιμάζει και του βγαίνουν πράγματα, εννοώ, είτε για να πάρει επιδοτήσεις, είτε να το χρησιμοποιεί σαν εργαλείο διαπραγμάτευσης.

Εκτός εάν η ΕΕ κάνει κάτι σοβαρό και τους μαζέψει πίσω. Αυτοί εδώ, οι πρόσφυγες, με τον εκφοβισμό που δέχονται ένα μεγάλο μέρος θα φύγει. Κάποιοι βέβαια θα περιμένουν να περάσουν.

Εμείς εδώ μεγαλώνουμε, τόσα χρόνια, κάθε χρόνο, το ίδιο πράμα έχουμε. Κάποιες φορές περισσότερο, κάποιες λιγότερο. Το πρόβλημα αυτή τη φορά εστιάζεται στην ποσότητα.

Θεωρώ ότι αυτό που συμβαίνει είναι κατευθυνόμενο, άλλωστε γιατί δεν απευθύνονται στα σύνορα με την Βουλγαρία και έρχονται όλοι στην Ελλάδα, εκτός αν υπάρχει από εκεί άλλος αποτρεπτικός παράγοντας όπως η βία, η οποία δεν εφαρμόζεται για λόγους ανθρωπιστικούς στην δική μας περιοχή.

Να ενισχυθεί ο Στρατός

Οι ένοπλες δυνάμεις είναι αξιόμαχες. Ο στρατός θα πρέπει να ενισχυθεί, όχι μόνο τώρα, να έχουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για να μπορούν να αντεπεξέλθουν ανά πάσα στιγμή.

Αυτός ο πόλεμος είναι ψυχολογικός και έγινε στην προσπάθεια του Ερντογάν αφενός να κεντρίσει το ενδιαφέρον της Ευρώπης και αφετέρου να δοκιμάσει τον ελληνικό Στρατό.

Ακρίτες από το Σουφλί: Να ενισχυθεί ο Στρατός στον Έβρο

Η Αθήνα νομίζει ότι εδώ είμαστε με τα κράνη και τα όπλα στο χέρι

Όλοι πρέπει να εννοήσουν την πραγματική κατάσταση, να καταλάβουν ότι όντως τα επεισόδια γίνονται εκεί πάνω και γίνονται και πέρα από τα σύνορα. Πρέπει το κράτος να μεριμνήσει για τη περιοχή είναι ευαίσθητη και θα πρέπει να προσέξουν κάποια πράγματα.

Θα πρέπει να στηρίξουν τον Έβρο, τα κέντρα τους να μεταφερθούν εδώ και στα νησιά, να μην αφήσουν απροστάτευτα τα σύνορα.

Από την στιγμή που έχεις έναν κακό γείτονα θα πρέπει να λάβεις τα μέτρα σου έγκαιρα.

Η ζωή μας δεν έχει αλλάξει. Η Αθήνα νομίζει ότι εδώ είμαστε με τα κράνη και τα όπλα στο χέρι.

Ο Στρατός μας είναι σε επιφυλακή κι εμείς τον εμπιστευόμαστε και τα σώματα ασφαλείας και την αστυνομία, οι άνθρωποι που επιχειρούν εδώ είναι γνώστες, αξιόμαχοι και εμείς πραγματικά κοιμόμαστε ήσυχοι.

Εθελοντές πολίτες

Ευτυχώς το στράτευμα πολύ γρήγορα αντιλήφθηκε το πρόβλημα και το σταμάτησε. Υπήρξε την πρώτη μέρα ένα κάλεσμα των εθνοφυλάκων και την δεύτερη μέρα σταμάτησε, με την λογική, δυστυχώς πραγματική, ότι υπάρχουν κάποιοι θερμόαιμοι εκεί μέσα πολεμοχαρείς, ακραίοι και δρώντας αυτόβουλα και επικίνδυνα να ξεφύγουν τα πράγματα.

Σε όλες τις κοινωνίες υπάρχουν και εφόσον είμαστε κοντά στα σύνορα, κάποιοι καλλιεργούν αισθήματα διαφορετικά. Αντιλαμβάνονται το: «Πρέπει να προστατέψω την οικογένειά μου, την περιουσία μου» ξεπερνώντας τα όρια του πατριωτισμού φτάνοντας τα όρια του φασισμού.

Εδώ είναι ελάχιστα τα κρούσματα που υπήρξαν και έπαψαν αμέσως.

Δεν ευθυνόμαστε για τους αφιχθέντες φασίστες

Δεν ευθυνόμαστε για τους αφιχθέντες φασίστες. Ήρθαν γερμανοί νεοναζί, ήρθε το πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός και εμένα αυτό δεν μου λέει τίποτα.

Ο λαός κρίνει και τάσσεται σωστά. Δεν έχει σημασία το ποιος έρχεται εδώ, το κράτος να φροντίσει να είναι σωστό στην συμπεριφορά του απέναντι στους Ακρίτες.

Μέσα στους πρόσφυγες υπάρχουν άνθρωποι κυνηγημένοι. Έφυγαν από την πατρίδα τους και ψάχνουν να βρουν την μοίρα τους, μια καλύτερη τύχη.

Δεν πρέπει να είμαστε με ένα όπλο απέναντι και έτοιμη να τους ξαπλώσουμε κάτω από την άλλη δεν μπορούμε να ανοίξουμε τις πόρτες και να του πούμε περάστε ελεύθερα.

Η Τουρκία τους χρησιμοποιεί σαν όπλο εναντίον μας. Τρία εκατομμύρια μετανάστες είναι εργαλείο στα χέρια του Ελντογκάν και αυτό δεν θα πάψει.

Θα πρότεινα, εάν η Ευρώπη δεν ανταποκριθεί με αυτά που γίνονται εδώ, να πάρουμε δυο, τρία τραίνα, να τους φορτώνουμε και να τους πηγαίνουμε στο τελωνείο στην Γευγελή και από εκεί να πηγαίνουν όπου θέλουν όπως κάνει ο γείτονας.
Εμάς μας ενδιαφέρει να φύγουν από το ελληνικό έδαφος.

Νεκροταφείο ψυχών

Πιθανόν εδώ παίζονται άλλα παιχνίδια. Αν έχουν υπογράψει οι κυβερνώντες ότι θα είμαστε ένα νεκροταφείο ψυχών θα πρέπει να το αντιμετωπίσου, μάλλον έτσι.

Δεν θεωρώ ανθρωπιά αυτό που γίνεται στην Μόρια. Δεν μπορούμε εμείς να διαχειριστούμε το μεταναστευτικό ολόκληρου του κόσμου.

Άλλωστε η ανθρωπιά μας έχει φανεί, άλλα όταν βλέπεις ότι αυτό το πράγμα είναι ατελείωτο, δεν είναι πια ανθρωπιά, πάει σε άλλο επίπεδο και εκεί σταματάς, φτάνεις στα όρια σου.
Από την άλλη βλέπεις τους Αμερικάνους που θέλουν να επενδύσουν άρα πρέπει η περιοχή να θωρακιστεί ακόμα περισσότερο λόγο των επενδύσεων που θα γίνουν.

Η παρτίδα πρέπει να δει τον Έβρο με μεγαλύτερη προσοχή και όχι αφού ξεχειλίσει το ποτήρι να προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Για εμάς εδώ που είμαστε όλοι εθνοφύλακες και έχουμε το όπλο μας στο σπίτι μας κάθε 15 μέρες ελέγχομαι αν έριξα και οι σφαίρες μετριούνται. Κάθε Κυριακή έχει εκπαίδευση όλους και πάντα υπάρχει μεγάλη συμμετοχή.

Ο στρατός είναι πολύ δεμένος με τον κόσμο εδώ γιατί είμαστε Ακρίτες.

Ακρίτες από το Σουφλί: Να ενισχυθεί ο Στρατός στον Έβρο

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις να είναι έτοιμες»

Προηγούμενο άρθροΚρίσεις 2020: Ξεκίνησε το ΑΣΣ χωρίς τον αντιστράτηγο Ιλαρίδη
Επόμενο άρθροΈβρος: Πώς «γλέντησε» ο αντιστράτηγος Ιλαρίδης την προαγωγή
Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Άργος. Εργάστηκε πάνω από 20 χρόνια ως δημοσιογράφος κυρίως σε εφημερίδες, καλύπτοντας το στρατιωτικό ρεπορτάζ. Έχει καλύψει ειδησεογραφικά τον πόλεμο στην Σομαλία, την κρίση στην Ουκρανία και την κρίση στα Σκόπια με την απόσχιση από την Γιουγκοσλαβία. Το 2015 -2016 ήταν βασικός συντάκτης στο onalert.gr. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 δημιούργησε το Armyvoice.gr. Είναι ενεργό μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1998. Εκλέχθηκε δυο φορές εκπρόσωπος των συντακτών του Εθνους στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Δημοσιογραφία. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα Social Media ως περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από το χάος και την πολυπλοκότητα. Έχει επίσης ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Λειψών, για την έμπρακτη υποστήριξή της στην ακριτική Ελλάδα. Είναι επίσης μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ).