Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Το ΓΕΕΘΑ αναλαμβάνει τα ΜΟΕ – Φεύγουν από την Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Αμύνης και Δημοσίων Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ)

Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη

Μπορεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος να συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλούσι Ακάρ για τα ΜΟΕ, ωστόσο κάτι περίεργο συμβαίνει εδώ και καιρό στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Κατ΄αρχάς θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι τα ΜΟΕ είχαν καθυστερήσει από τον Δεκέμβριο όχι επειδή η Ελλάδα το επιθυμούσε ούτε όπως ορισμένοι αφήνουν να εννοηθεί ότι λόγω έντασης «εμείς κάναμε παιχνίδι» και δεν προχωρούσαμε.

Η αλήθεια είναι ότι η μεγάλη καθυστέρηση οφείλεται στην τουρκική πλευρά, η οποία δεν είχε απαντήσει για το πότε θα επαναληφθούν οι συναντήσεις.

Η ελληνική πλευρά μόλις έλαβε τις προτάσεις της τουρκικής πλευράς απάντησε με ολιγοήμερη καθυστέρηση. Ορισμένοι αποδίδουν αυτή την ολιγοήμερη καθυστέρηση στην παρουσία του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Όπως και να έχει τα ΜΟΕ θα συνεχιστούν αλλά σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Armyvoice.gr δεν τα χειρίζεται πλέον το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Αμύνης και Δημοσίων Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ). 

Ο χειρισμός των ΜΟΕ ανατέθηκε στον Δ’ Κλάδο του ΓΕΕΘΑ με τον επικεφαλής υποναύαρχο Δημήτριο Καβουλάκο.

Ο Δ’ Κλάδος αποτελεί το αρμόδιο όργανο του ΓΕΕΘΑ για την Αμυντική Πολιτική και Σχεδίαση, τις Διεθνείς Αμυντικές Σχέσεις, τον Έλεγχο Εξοπλισμών, τα Εθνικά και Συμμαχικά Δόγματα.

Η ΓΔΠΕΑΔΣ μαθαίνουμε ότι δεν έχει εμπλακεί στην όλη διαδικασία, όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα όταν το θέμα των ΜΟΕ το χειριζόταν η συγκεκριμένη διεύθυνση του υπουργείου.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Ιούνιο παραιτήθηκε ο επικεφαλής της Γενικής Διευθύνσεως Πολιτικής Εθνικής Αμύνης και Δημοσίων Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) Νίκος Ζαχαριάδης

εξαιτίας της διαφωνίας του με το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχε αποδεχθεί η ελληνική πλευρά. Διαβάστε πλήρες ρεπορτάζ ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Η ΓΔΠΕΑΔΣ απέκτησε πολύ πρόσφατα νέο επικεφαλής, τον διεθνολόγο Κώστα Μπαλωμένο.

Ο κ. Μπαλωμένος αμέσως μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης είχε τοποθετηθεί ως μετακλητός υπάλληλος στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Ελλείψει όμως κάποιου έμπειρου πρέσβη, ή κάποιοι στρατιωτικου με μεγάλη εμπειρία σε θέματα ΝΑΤΟ και ΕΕ, όπως είθισται για αυτή τη θέση, τελικά ανακοινώθηκε η τοποθέτηση του διεθνολόγου, επικεφαλής της κρίσιμης αυτής διεύθυνσης.

Συνδέεται άραγε αυτή η τοποθέτηση με τον αποκλεισμό της ΓΔΠΕΑΔΣ από τα ΜΟΕ;  Πάντως γεγονός είναι ότι με αυτή την κίνηση ενισχύεται ιδιαίτερα ο νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»