Βίτσας: Να ιδρυθεί τώρα Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας – Οι στρατηγοί να χειρίζονται τα στρατιωτικά θέματα, με τις κατευθύνσεις τις κυβέρνησης


«Φαίνεται ότι οι άριστοι δεν παίρνουν άριστα». Αυτό, μεταξύ άλλων, τόνισε ο πρώην Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας στη σημερινή συνέντευξή του στον ρ/σ Focus 103,6 fm.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε σήμερα (ελπίζω ότι έχει γίνει από την πλευρά του Υπουργείου Εξωτερικών) είναι να ζητήσουμε από όλα τα διεθνή φόρα, και πρωτίστως από τον ΟΗΕ,

να χαρακτηριστεί η «συμφωνία» με την Λιβύη παράνομη με βάση, πάντα, το διεθνές δίκαιο.

Βίτσας: Στρατηγοί να χειρίζονται τα στρατιωτικά θέματα

Μπορούμε «μονομερώς» να ανακηρύξουμε ΑΟΖ (με την προϋπόθεση ότι συμφωνούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και ότι έχουμε ήδη δημιουργήσει έναν δίαυλο επικοινωνίας με άλλες χώρες, όπως π.χ. Αίγυπτος κλπ)

σαν αμυντική κίνηση από τη χώρα μας, στην κατεύθυνση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Αυτές είναι τακτικές κινήσεις που πρέπει να υλοποιηθούν βήμα- βήμα.

Αν τελικά αποφασίσουμε να προσφύγουμε στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης ή αν θα ανακηρύξουμε μονομερώς ΑΟΖ κλπ,

θα είναι ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν το Συμβούλιο Αρχηγών υπό την Προεδρία της κας Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως επανειλημμένα έχουμε ζητήσει.

Η μονομερής προσφυγή στη Χάγη αποτελεί μια μορφή τακτικής, που, αν και γνωρίζεις ότι θα απορριφθεί, εξασφαλίζεις ότι μένει έκθετος αυτός που δεν προσέρχεται (βλ. Τουρκία).

«….Δεν έχω λόγο να πιστέψω τις δηλώσεις των Τούρκων περί μορατόριουμ ενεργειών στα Ίμια. Περιμένω όμως τη σαφή διάψευση της κυβέρνησης δια στόματος Πρωθυπουργού, για να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει.

Βίτσας: Στρατηγοί να χειρίζονται τα στρατιωτικά θέματα

Εξ αιτίας αυτού, η Ελλάδα εμφανίζεται στην διεθνή σκηνή υποχωρητική και ότι «δέχεται» γκριζάρισμα των Ιμίων.

Δεν υπάρχει λόγος να πάμε σε ένοπλη σύγκρουση, αλλά μερικά πράγματα στη διπλωματία θα πρέπει να λέγονται καθαρά.

Φαίνεται να υπάρχει μια μεγάλη αμηχανία της κυβέρνησης σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που είναι πολύ σημαντικά και που μπορεί να εξελιχθούν πολύ επικίνδυνα….».

«…Τώρα που η Χρυσή Αυγή είναι εκτός κοινοβουλίου, είναι εφικτή η δημιουργία ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, με την προϋπόθεση ότι τα στρατιωτικά ζητήματα θα τα χειρίζονται οι στρατηγοί βάσει των κατευθύνσεων της πολιτικής ηγεσίας.

Ζητήματα που δεν μπορούν να μπαίνουν στη δημόσια σφαίρα, να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και σύνεση.

Αυτό θα προσδώσει ενότητα και σοβαρότητα και όχι αδυναμία…»

Βίτσας: Στρατηγοί να χειρίζονται τα στρατιωτικά θέματα