Ισραήλ Συρία: Ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό

Συρία: Ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό εμεργοποίησε την αντιαεροπορική άμυνα, μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA

Συστοιχίες της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας ενεργοποιήθηκαν για να αντιμετωπίσουν μια «ισραηλινή επίθεση» κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό

τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Στοιχεία της αντιαεροπορικής άμυνάς μας αντιμετώπισαν ισραηλινή επίθεση» στο δυτικό τμήμα της Δαμασκού, μετέδωσε το πρακτορείο,

διευκρινίζοντας ότι η επίθεση εξαπολύθηκε από τον εναέριο χώρο «του κατεχόμενου συριακού υψιπέδου του Γκολάν».

«Η αντιαεροπορική άμυνα μπόρεσε να καταρρίψει τους περισσότερους εχθρικούς πυραύλους πριν πλήξουν τους στόχους τους», πάντα κατά το SANA.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου στη Δαμασκό άκουσαν πολλές ισχυρές εκρήξεις γύρω στη 01:15 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας].

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα στα οποία εικονίζονται εκρήξεις στον νυχτερινό ουρανό μετά την ενεργοποίηση των συστοιχιών της αντιαεροπορικής άμυνας.

Σύμφωνα με το SANA, τα ισραηλινά πλήγματα στοχοθέτησαν τον τομέα Αλ Κίσουα, που έχει ήδη βομβαρδιστεί επανειλημμένα, καθώς και τους τομείς Μαρτζ αλ Σουλτάν και Τζισρ Μπαγκντάντ.

Δεν υπάρχουν, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, πληροφορίες για θύματα.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού περιορίστηκε να πει «δεν σχολιάζουμε πληροφορίες ξένων μέσων ενημέρωσης».

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,

στόχος έγιναν τουλάχιστον τρεις θέσεις του συριακού στρατού και των ιρανικών δυνάμεων στη Δαμασκό και δυτικά της πρωτεύουσας.

Σε μια από αυτές τις θέσεις ξέσπασε πυρκαγιά έπειτα από πυραυλικό πλήγμα, κατά τις πληροφορίες της ΜΚΟ.

Από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία το 2011, το Ισραήλ έχει κάνει εκατοντάδες επιδρομές στη χώρα, εναντίον θέσεων των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων

και συμμάχων τους, του Ιράν και της σιιτικής παράταξης Χεζμπολάχ του Λιβάνου — ορκισμένων εχθρών του εβραϊκού κράτους.

Στα μέσα Ιανουαρίου η Δαμασκός κατηγόρησε την Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ ότι εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του στρατιωτικού αεροδρομίου T4 στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Η στρατιωτική βάση αυτή έχει βομβαρδιστεί επανειλημμένα από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση διαμηνύει συχνά ότι δεν θα αφήσει τη Συρία να μετατραπεί σε προγεφύρωμα των δυνάμεων της Τεχεράνης.

Τον Νοέμβριο, ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε την ευθύνη για σειρά βομβαρδισμών εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων της κυβέρνησης της Δαμασκού

και θέσεων της Δύναμης αλ Κουντς του Ιράν στους οποίους σκοτώθηκαν 23 «μαχητές»,

ανάμεσά τους 16 «ξένοι», σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία.