Συσσίτιο με κέτερινγκ σε Σχολή Ευελπίδων και φυλάκια!  Ο Στρατός Ξηράς  επιχειρεί και πάλι να απαλλαγεί από την αγγαρεία της …πατάτας

Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη

Δυο δεκαετίες μετά την τελευταία απόπειρα να ανατεθεί σε ιδιώτες η σίτιση του στρατιωτικού προσωπικού, ο Στρατός Ξηράς επιχειρεί και πάλι να δοκιμάσει την ιδιωτικοποίηση της σίτισης.

Χθες αποκαλύψαμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση της σίτισης στα ΚΑΑΥ, με πιλοτικό πρόγραμμα στα ΚΑΑΥ Κεραμωτής.

Δεν άργησε να έρθει στο Armyvoice.gr η πληροφορία ότι δεν υπάρχει πρόθεση για ιδιωτικοποίηση μόνο της σίτισης των ΚΑΑΥ, αλλά ο στρατός ψάχνει τρόπο να απεμπλακεί συνολικά από το θέμα της σίτισης και πρόκειται σύντομα να κάνει ένα ακόμα πιλοτικό πρόγραμμα.

Μάλιστα οι αποκλειστικές πληροφορίες του Armyvoice.gr αναφέρουν ότι πρόθεση είναι να δοκιμαστεί η ιδέα σε δυο πιλοτικά προγράμματα. Το ένα θα αφορά την σίτιση στην Σχολή Ευελπίδων, όπου αναμένεται εάν προχωρήσει το σχέδιο, την επόμενη χρονιά να αναλάβει την σίτιση ιδιώτης.

Το άλλο, το οποίο είναι ακόμα πιο φιλόδοξο είναι να γίνει πιλοτική εφαρμογή της σίτισης με κέτερινγκ σε σχηματισμό ο οποίος διαθέτει απομακρυσμένα φυλάκια.

Οι επιτελείς του ΓΕΣ θεωρούν ότι τα τελευταία χρόνια με το προσφυγικό, αρκετές εταιρίες έχουν αναπτύξει την ικανότητα να μπορούν να προετοιμάζουν γεύματα για μεγάλο αριθμό ατόμων, που αγγίζουν ακόμα και τα 20.000 γεύματα την ημέρα.

Το ζητούμενο κατά την άποψή τους είναι να μπορούν οι εταιρίες αυτές να φθάνουν ακόμα και σε απομακρυσμένα σημεία, όπως τα φυλάκια και για τον λόγο αυτό, το πιλοτικό πρόγραμμα που προτείνεται είναι να εφαρμοστεί σε σχηματισμό ο οποίος θα έχει και τέτοια φυλάκια.

Να θυμίζουμε πάντως πως το θέμα είχε τεθεί και πριν 18 χρόνια, όταν το 2002 ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου είχε νομοθετήσει, επιτρέποντας για πρώτη φορά σε ιδιώτες να αναλάβουν τη σίτιση στο στράτευμα.

Ο Τύπος της εποχής είχε εκφράσει επιφυλάξεις για την ρύθμιση που προέβλεπε  την ιδιωτικοποίηση του «κέτερινγκ» στις Ένοπλες Δυνάμεις, και διατύπωνε ερωτήματα σε ό,τι αφορά τόσο αυτή καθ’ εαυτή την επιλογή της όσο και την εφαρμογή της.

Διότι η σίτιση δεν συνδέεται με τον υποχρεωτικό στρατωνισμό των μονάδων σε συγκεκριμένες περιοχές αλλά είναι συνυφασμένη με την ίδια τη φύση του Στρατού, ο οποίος υπάρχει για το απευκταίο ενδεχόμενο του πολέμου.

Επομένως, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή ανάγκης διασποράς κάποιας μονάδας είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι η οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες σίτισης των στρατιωτών.

Το θέμα αυτό σήμερα οι επιτελείς του ΓΕΣ θεωρούν ότι έχει ξεπεραστεί, ειδικά μετά την περίπτωση του προσφυγικού όπου εταιρίες αναλαμβάνουν τη σίτιση προσφύγων σε περιοχές που δεν είναι και εύκολη η πρόσβαση.

Το σχέδιο Παpαντωνίου το 2002 σκόνταψε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πόρος, του Πολεμικού Ναυτικού από τις πρώτες κιόλας μέρες της εφαρμογής του.

Παρά το γεγονός ότι η σύμβαση του Πολεμικού Ναυτικού με την ιδιωτική εταιρία κέτερινγκ προέβλεπε 4,17 ευρώ ανά άτομο αντί 2,79 που δαπανούσε τότε το ΠΝ, 300 ναύτες έπαθαν τροφική δηλητηρίαση.

Το σχέδιο σταμάτησε και τα επόμενα χρόνια έως σήμερα δεν αποτολμήθηκε κάτι ανάλογο.

Με το νέο πιλοτικό σχέδιο ο Στρατός Ξηράς ελπίζει να εξοικονομήσει στελέχη τα οποία απασχολούνται σε καθήκοντα σίτισης, χωρίς ωστόσο να χάσει και την ικανότητά του να σιτίζει κόσμο, γιατί αυτό θα χρειαστεί σε περίπτωση κρίσης.

Το εάν πράγματι υπάρχει χρυσή τομή, θα αποδειχθεί στα πιλοτικά προγράμματα, τα οποία προγραμματίζει για υλοποίηση εντός του 2020.

 

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»

Προηγούμενο άρθροΨυχοσάββατο σήμερα 22/2 Έθιμα Κόλυβα Αγίων Θεοδώρων 2020
Επόμενο άρθροΓιορτή σήμερα 23 Φεβρουαρίου Ποιος γιορτάζει 24/2 Καιρός
Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Άργος. Εργάστηκε πάνω από 20 χρόνια ως δημοσιογράφος κυρίως σε εφημερίδες, καλύπτοντας το στρατιωτικό ρεπορτάζ. Έχει καλύψει ειδησεογραφικά τον πόλεμο στην Σομαλία, την κρίση στην Ουκρανία και την κρίση στα Σκόπια με την απόσχιση από την Γιουγκοσλαβία. Το 2015 -2016 ήταν βασικός συντάκτης στο onalert.gr. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 δημιούργησε το Armyvoice.gr. Είναι ενεργό μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1998. Εκλέχθηκε δυο φορές εκπρόσωπος των συντακτών του Εθνους στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Δημοσιογραφία. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα Social Media ως περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από το χάος και την πολυπλοκότητα. Έχει επίσης ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Λειψών, για την έμπρακτη υποστήριξή της στην ακριτική Ελλάδα. Είναι επίσης μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ).