Στο ΚΕΕΔ δοκιμάστηκε το πλωτό φράγμα - Τι ψάχνει στα φυλάκια ο Στεφανής

Στο ΚΕΕΔ δοκιμάστηκε την Πέμπτη το πλωτό φράγμα που κατασκευάζει η κυβέρνηση – Τι ψάχνει στα φυλάκια του Αιγαίου ο Αλκιβιάδης Στεφανής

Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη

Με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος προχωράει η κυβέρνηση την νέα ιδέα Στεφανή για τοποθέτηση πλωτού φράγματος στο Αιγαίο ως μέτρο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού.

Η προκήρυξη δημοσιεύτηκε στις 24 Ιανουαρίου και προσκαλούσε 4 εταιρίες από το σύνολο των εταιριών που κατασκευάζουν πλωτά φράγματα.

Σύμφωνα με αυτή, οι εταιρίες που κλήθηκαν έπρεπε να καταθέσουν προσφορές μέχρι τις 29 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί, ώρα που έληγε η προθεσμία υποβολής. Ένα τέταρτο μετά, στις 11:15 το πρωί η αρμόδια επιτροπή άνοιγε τις προσφορές και επέλεγε ανάδοχο για το έργο.

Στο ΚΕΕΔ δοκιμάστηκε το πλωτό φράγμα - Τι ψάχνει στα φυλάκια ο Στεφανής

Την επόμενη ημέρα, 30 Ιανουαρίου, στο ΚΕΕΔ έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες του Armyvoice.gr η πρώτη δοκιμή για το πλωτό φράγμα των 500.000.

Χθες 31 Ιανουαρίου ο εθνικός συντονιστής για το προσφυγικό Αλκιβιάδης Στεφανής ενημέρωνε τον υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής για τα αποτελέσματα.

Πάντως σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει πού θα τοποθετηθούν, παρά τα όσαο λέει ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που γίνονταν οι δοκιμές στο ΚΕΕΔ έκανε δηλώσεις στην Μυτιλήνη λέγοντας ότι η δοκιμή θα γίνει στον Πειραιά….

Σε δηλώσεις του στη Μυτιλήνη ο Α. Στεφανής μίλησε για το σχέδιο της τοποθέτησης πλωτών φραγμάτων στην θάλασσα Λέσβου Χίου και Σάμου με σκοπό τη μείωση των προσφυγικών ροών.

«Η λειτουργία του ξεκινά πιλοτικά, να δούμε πως λειτουργεί, να δούμε τα θέματα σχετικά με τους κανόνες ναυσιπλοΐας.

Όταν ολοκληρώσουμε την πιλοτική λειτουργία, τον έλεγχο και την αξιολόγηση, τότε θα σκεφτούμε αν θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα με απώτερο στόχο να περιορίσουμε τις ροές.

Οι εκτιμήσεις που έχουμε κάνει είναι ότι θα είναι αποτελεσματικό και θα προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο.

Είναι πολύ πρώιμο να συζητήσουμε που θα τοποθετηθεί, χθες παραλάβαμε τα πρώτα 100 μέτρα, θα κάνουμε δοκιμή στο θαλάσσιο χώρο του Πειραιά τα πρώτα μέτρα

για να δούμε πως μπορούμε να τα διαχειριστούμε και μετά θα περάσουμε στο επόμενο βήμα σε συνεργασία με το λιμενικό σώμα και την αστυνομία».

Στην περιοδεία του σε Μυτιλήνη Χίο και Σάμο, επισκέφθηκε επιτηρητικά φυλάκια για τον «έλεγχο των μέσων και των διαδικασιών επιτήρησης, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών».

Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν την ανακοίνωση του υπουργείου είναι από τα φυλάκια Οινούσσες και Παναγιά και αναρωτιόμαστε εάν θα αναλάβουν πρόσθετα καθήκοντα.