Ντιτμίρ Μπουσάτι: Προτεραιότητα το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, για την ασφάλεια της Ευρώπης λέει ο πρώην ΥΠΕΞ της Αλβανίας στο Armyvoice.gr

Συνέντευξη στην Ελένη Παναγιώτου

Τις τουρκικές ανησυχίες για το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ φαίνεται ότι συμμερίζεται ο κ. Ντιτμίρ Μπουσάτι, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας και σήμερα ειδικός απεσταλμένος του ΟΑΣΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει ζητήσει ενεργοποίηση του άρθρου 5, για το θέμα των Κούρδων της Συρίας, τους οποίους χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

Ο κ. Ντιτμίρ Μπουσάτι, μίλησε αποκλειστικά στο Armyvoice.gr στο πλαίσιο του Thessaloniki Regional Forum 2020 για στον ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή αλλά και στον εκσυγχρονισμό της ΝΑΤΟϊκης βάση στην Κουτσόβα.

ΕΡ: Ποια η γνώμη σας για την Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Ασφαλείας;

Ντιτμίρ Μπουσάτι (τ. ΥΠΕΞ Αλβανίας): Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη παρατηρούμε την κατανομή των βαρών εντός του ΝΑΤΟ, τη συζήτηση σχετικά με την πυρηνική αποτροπή

και τη λεγόμενη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης από την άποψη της άμυνας και της ασφάλειας, ιδίως δεδομένου των σημερινών συνθηκών στις ΗΠΑ.

Η σημερινή αρχιτεκτονική ασφαλείας έχει επίσης σχέση με την ενίσχυση του άρθρου 5, δεδομένων των πρόσφατων γεγονότων στη Μέση Ανατολή και του ρόλου των συγκεκριμένων κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

Αυτή η συζήτηση αντανακλάται κάπως στο άλλο κομμάτι της Ευρώπης που θα ήθελε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή είναι μια από τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

ΕΡ: Ποιες είναι οι ανησυχίες σας για το άρθρο 5;

Ντιτμίρ Μπουσάτι (τ. ΥΠΕΞ Αλβανίας): Προέρχομαι από μια χώρα όπου δεν θέλουμε να αισθανόμαστε οτι απειλούμαστε, αλλά υπήρξαν μονομερείς ενέργειες που βλέπουμε για πρώτη φορά στην ιστορία μας.

Έτσι, με αυτή την έννοια υπάρχει ένα ερώτημα σχετικά με το αν όλοι οι σύμμαχοι θα είναι διατεθειμένοι να προστατεύσουν ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ σε περίπτωση επίθεσης αυτού του κράτου μέλους του ΝΑΤΟ.

ΕΡ: Πιστεύετε ότι αυτό δεν συμβαίνει;

Ντιτμίρ Μπουσάτι (τ. ΥΠΕΞ Αλβανίας): Δεν γνωρίζω, αλλά είδαμε μονομερείς ενέργειες, για παράδειγμα στη Συρία.

Εάν η Συρία έπρεπε να επιτεθεί, τότε όλοι αναρωτιούνται εάν θα μπορούσε να γίνει επίκληση του άρθρου 5.

Εάν διαβάσετε την τελευταία διακήρυξη του ΝΑΤΟ από την τελευταία σύνοδο κορυφής, υπάρχει μια γραμμή που μιλά σαφώς για το άρθρο 5.

Το γεγονός ότι μιλάμε ολοένα και περισσότερο για το άρθρο 5 σημαίνει ότι υπάρχει έστω υποσυνείδητα μια ανησυχία.

ΕΡ: Το ΝΑΤΟ θα δαπανήσει 50 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της αεροπορικής βάσης στην Κουτσόβα. Πώς θα συμβάλει αυτό στην ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων;

ΑΠ: Η ΝΑΤΟϊκή βάση θα ειναι υποστηρικτική. Σίγουρα μας τοποθετεί στον ΝΑΤΟϊκό “χάρτη” όσον αφορά την παροχή βοήθειας στους άλλους στο πλαίσιο της συμμαχίας, αλλά και στο ότι έχουμε την ευκαιρία να την εκσυγχρονίσουμε.

ΕΡ: Πού τοποθετείτε τη Ρωσία σε αυτό το περιβάλλον ασφαλείας;

ΑΠ: Ο ρόλος της Ρωσίας είναι κυρίως αυτος της αποδιοργάνωσης της περιοχής.

Η Ρωσία αντιτίθεται σθεναρά στην ένταξη χωρών όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη στο ΝΑΤΟ, αντιτίθεται στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ.

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία είναι σημαντικός παράγοντας όσον αφορά την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας.

ΕΡ: Ποιο είναι το όραμά σας για τον ρόλο της Αλβανίας στην Προεδρίας του ΟΑΣΕ για το 2020;

ΑΠ: Ο ΟΑΣΕ είναι ένας οργανισμός που συνδέει τρεις ηπείρους, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία.

Είναι πολύ διαφορετικό, αλλά είναι μια πλατφόρμα διαλόγου, όπου κάθε εβδομάδα συγκαλούνται διάφοροι διεθνείς παίκτες με αποκλίνουσες απόψεις.

Προεδρεύουμε για πρώτη φορά, είμαστε μια μικρή χώρα με περιορισμένους πόρους και ικανότητες και ελπίζουμε ότι το πολιτικό μας κεφάλαιο και το διπλωματικό μας κεφάλαιο

θα τα λάβουμε θετικά, ιδιαίτερα δεδομένης της μοναδικής ατμόσφαιρας που περιβάλλει το περιβάλλον ασφαλείας στον ΟΑΣΕ και στον τομέα του ΟΑΣΕ .

Είναι έτος εκλογών στον ΟΑΣΕ, γι ‘αυτό είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ισότιμους όρους ανταγωνισμού κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Είναι επίσης σημαντικό να βρούμε μια κοινή λύση για τον προϋπολογισμό του οργανισμού και να ανταποκριθούμε στις κοινές κρίσεις που αφορούν τον οργανισμό.

Ντιτμίρ Μπουσάτι (τ. ΥΠΕΞ Αλβανίας): Προτεραιότητα το άρθρο 5 ΝΑΤΟ