Ναύαρχος Κονιδάρης: Το Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται εθνικό Πλοίο για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στην Μεσόγειο – Τι λέει για το Oruc Reis

Συνέντευξη στην Ιωάννα Ηλιάδη

Με λόγο χειμαρρώδη και περιεκτικό ο Ναύαρχος Σπύρος Κονιδάρης, επίτιμος υπαρχηγός Στόλου και πρώην εθνικός στρατιωτικός αντιπρόσωπος στο SHAPE, μιλάει για τις τουρκικές προκλήσεις με το Oruc Reis και τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο Στόλος χρειάζεται ανανέωση με ένα εθνικό πλοίο που να καλύπτει τις ανάγκες της μόνιμης παρουσίας της Ελλάδας στην Μεσόγειο, υποστηρίζει ο κ. Κονιδάρης.

Ναύαρχος Κονιδάρης: Μιλάει «έξω από τα δόντια» για τις κρίσεις 2020

Παράλληλα εντοπίζει κενό στο προσωπικό υποστήριξης και ζητάει την αύξηση των σπουδαστών στις Σχολές των Υπαξιωματικών ώστε τα νέα πλοία να στελεχωθούν.

Τέλος αναφερόμενος στο Oruc Reis εκτιμά πως ήταν κίνηση για να μετρηθούν αντιδράσεις.

Ναύαρχος Κονιδάρης: Το Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται Εθνικό Πλοίο

Το Oruc Reis δεν το πήρε το ….ρέμα

Είναι σχεδιασμένες αυτές οι κινήσεις για να μετρηθούν αντιδράσεις. Γιατί ακόμα κι αν υπήρχε πρόβλημα το να έρθει προς τη δική μας τη μεριά η αντίπαλη πλευρά εάν το ήθελε δεν θα το είχε επιτρέψει.

Η Τουρκία με το Oruc Reis ήθελε να δείξει ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει προς τα κάτω.

Ήθελε να περάσει το μήνυμα ότι δεν έχουμε και πολλές επιλογές και θα πρέπει να προετοιμαστούμε για την τουρκική «επέκταση» στη Μεσόγειο.

Δεν έχουμε καταφέρει να ορίσουμε την υφαλοκρηπίδα όχι μόνο με την Τουρκία, όπου έχουμε αντιδράσεις, αλλά δεν έχουμε καταφέρει να την ορίσουμε ούτε με τη Λιβύη της εποχής Καντάφι που είχαμε άριστες σχέσεις, ούτε τώρα με την Αίγυπτο.

Ο Ερντογάν από την πλευρά του προχώρησε, έφτιαξε ένα συμβόλαιο ένα συμφωνητικό με μια αναγνωρισμένη κυβέρνηση, μοίρασαν την μεταξύ τους περιοχή, έστω και σε βάρος μας, και τώρα υποστηρίζει ότι έχει ένα συμβόλαιο που του επιτρέπει να φθάσει μέχρι τη Λιβύη.

 

Ναύαρχος Κονιδάρης: Το Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται εθνικό Πλοίο

Οι δυο γαλλικές φρεγάτες δεν είναι επαρκείς για τον γηρασμένο στόλο μας ώστε να προστατέυσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θα χρειαστούμε λύσεις, υποστηρίζει ο κ. Κονιδάρης.

Και η λύση γι αυτόν είναι μονόδρομος: Ένα εθνικό πλοίο πάνω από 60-80 μέτρα που να μπορεί να φέρει τα οπλικά συστήματα του Πολεμικού Ναυτικού και να περιπολεί στην Μεσόγειο.

Παράλληλα θέτει θέμα στελέχωσης των πλοίων με προσωπικό και ζητά να αυξηθεί ο αριθμός των σπουδαστών ειδικά στις σχολές υπαξιωματικών.

 

 

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»