ΜΟΕ Ελλάδας – Τουρκίας: Τι συζήτησαν για το Αιγαίο; – Τι κρύβεται πίσω από την ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ για το περιεχόμενο των συζητήσεων

Ξεκίνησαν σήμερα οι συζητήσεις για μα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ ελληνικής και τουρκικής αντιπροσωπείας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Από ελληνικής πλευράς πήραν μέρος 17 άτομα υπό τον υποναύαρχο Δημήτριο Καβουλάκο, ενώ από τουρκικής πλευράς πήραν μέρος 15 άτομα

με επικεφαλής τον υποπτέραρχο Goksel Kahya που είχε μάλιστα πρόσφατα αποκαλυφθεί ότι οργάνωνε στρατιωτικά την κυβέρνηση των ισλαμιστών στη Λιβύη. (Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ)

Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν από το σημείο που είχαν σταματήσει την περασμένη άνοιξη, όταν παραιτήθηκε ο στρατηγός Νίκος Ζαχαριάδης διαμαρτυρόμενος ότι κλήθηκε να συζητήσει θέματα πέρα από τις εθιμοτυπικές επισκέψεις και τις αθλητικές διοργανώσεις.

Να θυμίσουμε ότι το Ελληνικό υπουργείο άμυνας στις 20 Μαϊου 2019 ανακοίνωσε την έναρξη της συζήτησης με την τουρκική αντιπροσωπεία «με σκοπό τη διερεύνηση δραστηριοτήτων ενεργειών στο πλαίσιο υλοποίησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε στις 24 Μαϊου, είχε προτεθεί μια ακόμα φράση: «για την  πρόληψη και αποφυγή εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων».

Τα ΜΟΕ με την μορφή που ήταν γνωστά μέχρι πρότινος, αφορούσαν κυρίως ανταλλαγές επισκέψεων μεταξύ στρατιωτικών ακαδημιών, διοργάνωση αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων κλπ.

Πώς θα μπορούσαν αυτά να συμβάλουν στην «πρόληψη και αποφυγή εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων» παραμένει ένα μυστήριο.

Τι ίδιο μυστήριο παρέμεινε μετά και την σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο αναφέρεται σε  πρόθεση «αποφυγής της έντασης και μείωση του κινδύνου ατυχημάτων».

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ αναφέρει:

«Τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020, τουρκική αντιπροσωπεία αφίχθηκε στην Αθήνα για συζητήσεις, στο πλαίσιο του στρατιωτικού διαλόγου, με αντίστοιχη ελληνική, για την επιλογή δραστηριοτήτων υλοποίησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), με σκοπό την αποφυγή έντασης και τη μείωση κινδύνου ατυχημάτων».

 

Δεν πιστεύουμε ότι εννοούν πως με αθλητικές εκδηλώσεις και ανταλλαγές επισκέψεων των στρατιωτικών Σχολών θα μειωθεί ο κίνδυνος των ατυχημάτων.

Προφανώς το θέμα ξεπέρασε τις ανταλλαγές επισκέψεων και μπήκε σε θέματα ασκήσεων και κυκλοφορίας στο Αιγαίο.

Και όλα αυτά υπό την πίεση 34 τουρκικών παραβιάσεων σήμερα, στο Αιγαίο, όλες προερχόμενες από μαχητικά εκ των οποίων τα έξι ήταν οπλισμένα.

«Ο Δρόμος Για Την Κόλαση Είναι Στρωμένος Με Καλές Προθέσεις», είναι ο τίτλος βιβλίου του καθηγητή ιστορίας Υμπέρ Μοντεγιέ και νομίζουμε ότι ταιριάζει γάντι στην περίπτωση των ΜΟΕ, που θα συνεχιστούν αύριο.

 

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»

Προηγούμενο άρθροΜΟΕ: Επικεφαλής Τούρκος υποπτέραρχος που έδρασε στην Λιβύη
Επόμενο άρθροΓιορτή σήμερα 18 Φεβρουαρίου Εορτολόγιο Ποιος γιορτάζει 19/2 Καιρός
Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Άργος. Εργάστηκε πάνω από 20 χρόνια ως δημοσιογράφος κυρίως σε εφημερίδες, καλύπτοντας το στρατιωτικό ρεπορτάζ. Έχει καλύψει ειδησεογραφικά τον πόλεμο στην Σομαλία, την κρίση στην Ουκρανία και την κρίση στα Σκόπια με την απόσχιση από την Γιουγκοσλαβία. Το 2015 -2016 ήταν βασικός συντάκτης στο onalert.gr. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 δημιούργησε το Armyvoice.gr. Είναι ενεργό μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1998. Εκλέχθηκε δυο φορές εκπρόσωπος των συντακτών του Εθνους στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Δημοσιογραφία. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα Social Media ως περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από το χάος και την πολυπλοκότητα. Έχει επίσης ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Λειψών, για την έμπρακτη υποστήριξή της στην ακριτική Ελλάδα. Είναι επίσης μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ).