Γρίπη 2020 - κοροναϊός: Έκκληση Κικίλια μέσω εκπομπής Αυτιά VIDEO

Γρίπη 2020 – κοροναϊός: Έκκληση του υπουργού υγείας Βασίλη Κικίλια μέσω της δημοφιλούς εκπομπής του Γιώργου Αυτιά στον Σκάι

Γρίπη 2020 – κοροναϊός: Έκκληση Κικίλια

«Να κάνω έκκληση. Να ζητήσω ως υπουργός υγείας να υπάρχει ψυχραιμία, και να αφήσουμε τους ειδικούς επιστήμονες,

να μας ενημερώνουν σωστά και να κάνουν τη δουλειά τους», ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας στην ιδιαίτερα δημοφιλή εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον Σκάι.

Ο υπουργός υγείας υποστήριξε ότι στη χώρα φέτος μετά από μια πολύ σοβαρή και ισχυρή καμπάνια, καταφέραμε να εμβολιαστούν 1.000.000 παραπάνω συμπολίτες μας από πέρυσι για τον ιό της γρίπης.

Αυτή την εποχή στην Ελλάδα το κύριο θέμα είναι αυτό. Νοσούν συμπολίτες μας, ευπαθείς ομάδες, ανοσοκατασταλμένοι από τον ιό της γρίπης.

Και μου δίνεται η ευκαιρία να ανακοινώσω από την εκπομπή σας σήμερα, ότι συμφωνήσαμε με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών και από αύριο έχουμε ακόμα 43 κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, 41 για ενήλικες και 2 για παιδιά.

Είμαστε συνεπείς με την υπόσχεση ότι θα θωρακίσουμε τη χώρα και θα δώσουμε τη δυνατότητα να έχουν οι συμπολίτες μας πρόσβαση σε κρεβάτι εντατικής θεραπείας.

Να θυμίσω ότι πέρυσι για τον ιό της γρίπης είχαμε περίπου 100 αναμονές την ημέρα για κρεβάτι ΜΕΘ.

Οπότε θεωρώ ότι είναι μεγάλο επίτευγμα μαζί με τις 230 που έχουμε από το Ε.Σ.Υ. στην Αττική και κάπου 600 σε όλη την Ελλάδα, να έχουμε επιπλέον 81 κλίνες για εντατική θεραπεία.

Κοροναϊός: Εκτιμήσεις Κικίλια μέσω εκπομπής Αυτιά

Την Παρασκευή έγινε ενημέρωση στον Πρωθυπουργό για τα μέτρα πρόληψης, για την οργάνωση των νοσοκομείων αναφοράς σε όλη την Ελλάδα,

για τον συντονισμό Υπουργείου Υγείας, ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ και ΕΟΔΥ, για αυτά τα οποία συστήνουν οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι, καθηγητές Πανεπιστημίου,

κορυφαίου επιπέδου Έλληνες επιστήμονες που έχουμε και τους οποίους πρέπει να ακούμε.

Και για τη συνεργασία που έχουμε με την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την κυρία Κυριακίδου, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και με το ECDC.

Καθημερινά ενημερώνεται ο ΕΟΔΥ, καθημερινά κάνουμε ένα update στα δεδομένα μας και αναλόγως κινούμαστε μέχρι τώρα.

Είπαν οι επιστήμονες, και επαναλαμβάνω, ότι τρόπος να αποκλείσουμε τη χώρα από τον υπόλοιπο κόσμο και ενδεχομένως να μην φτάσει ποτέ ένα κρούσμα στην Ελλάδα, δεν υπάρχει.

Τι υπάρχει; Υπάρχει η οργανωμένη Πολιτεία που έρχεται πολλές εβδομάδες πριν και παίρνει τα μέτρα της, τα ανακοινώσαμε στο σύνολό τους εχθές,

ό,τι έχει κάνει το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, έτσι ώστε αν υπάρξει ένα τέτοιο περιστατικό να μπορεί να απομονωθεί σε θάλαμο αρνητικής πίεσης

σε νοσοκομείο αναφοράς, να κοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης και η οργανωμένη Πολιτεία να βοηθήσει και να εξηγήσει στον κόσμο.

Για μια ακόμη φορά όμως και επειδή είναι ένα θέμα που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και δημοσιογραφικό, θέλω να κάνω έκκληση, να ζητήσω ως Υπουργός Υγείας

να υπάρχει ψυχραιμία και να αφήσουμε τους ειδικούς επιστήμονες, τους λοιμωξιολόγους, τους καθηγητές να μας ενημερώνουν σωστά και να κάνουν τη δουλειά τους.

Γρίπη 2020 – κοροναϊός: Έκκληση Κικίλια μέσω εκπομπής Αυτιά

Θα δώσω ένα παράδειγμα. Σηκώθηκε πολλή σκόνη και έγινε πολύς ντόρος για ένα υποτιθέμενο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη.

Πράγματι για λόγους πρόληψης, και σωστά, αντέδρασε ο μηχανισμός, κρατήσαμε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης το περιστατικό, πήγαν αυθημερόν τα δείγματα στο Παστέρ, ήταν αρνητικά.

Εγώ δεν λέω ότι ποτέ δεν πρόκειται να έρθει ο ιός στην Ελλάδα, μας λένε οι επιστήμονες ότι με το νόμο των πιθανοτήτων και της στατιστικής μπορεί και να έρθει.

Το σύστημα όμως είναι οργανωμένο, είναι δομημένο και παρακαλώ για μία ακόμη φορά να δείξουμε ωριμότητα και να δείξουμε στιβαρότητα και σοβαρότητα για να μην πανικοβάλουμε τον κόσμο.

Σε περίπτωση πιθανού κρούσματος, είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τον κόσμο, όπως πάντα.

Όρισα ως εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας τον Καθηγητή του ΕΚΠΑ, τον ειδικό λοίμωξιολόγο κ. Τσιόδρα.

Βγαίνει ο ίδιος κάθε μέρα στα κανάλια και ενημερώνει τον κόσμο. Λέει ότι συνεργαζόμαστε με όλους τους παγκόσμιους φορείς και τον ΠΟΥ, ενημερωνόμαστε και ανταλλάσσουμε επιστημονικές πληροφορίες.

 

Γρίπη 2020 – κοροναϊός: Έκκληση Κικίλια μέσω εκπομπής Αυτιά