Γιορτή σήμερα 4 Φεβρουαρίου Εορτολόγιο Ποιος γιορτάζει στις 5/2 στην Ορθόδοξη Εκκλησία – Μην ξεχάσετε να ευχηθείτε – Καιρός

Εορτολόγιο – Γιορτή σήμερα 4 Φεβρουαρίου Ποιος γιορτάζει 4/2

Ιάσιμος, Σίμος, Ιασίμη, Σίμη
Ισίδωρος, Σιδέρης, Ισιδώρα, Δώρα *

* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

Εορτολόγιο Φεβρουαρίου: Οσίου Ιάσιμου του Θαυματουργού, Οσίου Ισίδωρου του Πηλουσιώτου

 • Όσιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης
 • Άγιος Αβράμιος ο Ιερομάρτυρας Επίσκοπος Αρβήλ της Περσίας
 • Άγιος Ιωσήφ ο Χαλεπλής
 • Όσιος Νικόλαος ο Ομολογητής ο Στουδίτης
 • Όσιος Ιωάννης επίσκοπος Ειρηνουπόλεως
 • Όσιος Ιάσιμος ο Θαυματουργός
 • Άγιος Θεόκτιστος

Γιορτή σήμερα 4/2 Ποιος γιορτάζει – Εορτολόγιο 4 Φεβρουαρίου – Όσιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης

O Όσιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης γεννήθηκε στην Αίγυπτο περί το 360 μ.Χ. από γονείς θεοφιλείς, και ήταν συγγενής των Πατριαρχών Αλεξανδρείας, Θεοφίλου (385 – 412 μ.Χ.) και Κυρίλλου Α’ (412 – 444 μ.Χ.).

Σε νεαρή ηλικία έλαβε μεγάλη και θαυμαστή θεολογική και φιλοσοφική γνώση. Στην αρχή εργάσθηκε ως διδάσκαλος και κατηχητής της εκκλησίας της Αλεξάνδρειας.

Επιζητώντας όμως την ησυχία για να ασχοληθεί με τη μελέτη των Αγίων Γραφών, αποσύρθηκε σε κάποιο μοναστήρι στο όρος Πηλούσιο, γι’ αυτό έλαβε και το όνομα Πηλουσιώτης.

Αργότερα δέχεται την πρόταση να γίνει ιερέας και στη συνέχεια εκλέγεται ηγούμενος στο μοναστήρι του.

Λόγω της θεολογικής του κατάρτισης, απέκτησε μεγάλο κύρος και φήμη, ώστε να θεωρείται μοναδικός στις ερμηνείες περίπλοκων γραφικών χωρίων.

Συνέγραψε αρκετές πραγματείες, ως και πλήθος επιστολών, από τις οποίες σώζονται 2.012, με τις οποίες νουθετούσε, συμβούλευε και συγχρόνως εξηγούσε τις θείες και σωτήριες Γραφές.

Εκοιμήθη ειρηνικά το 440 μ.Χ.

4 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου και πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου.

Σκοπός της είναι να δώσει έμφαση στη διαπίστωση ότι μεγάλο μέρος των περιστατικών καρκίνου μπορούν να αποφευχθούν μέσω της πρόληψης και ότι επίσης μεγάλο μέρος των θανάτων από καρκίνο μπορούν να αποφευχθούν μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Αποτελεί, δε, μοναδική πρωτοβουλία βάσει της οποίας όλος ο κόσμος μπορεί να ενώσει τις δυνάμεις του για την καταπολέμηση της παγκόσμιας επιδημίας του καρκίνου.

Κάθε χρόνο, ο καρκίνος σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από ότι το AIDS, η ελονοσία και η φυματίωση μαζί.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα κατά του Καρκίνου, πολλοί θάνατοι από καρκίνο θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.

Το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ, η ανθυγιεινή διατροφή, καθώς και οι χρόνιες λοιμώξεις από ηπατίτιδα Β (HBV), ηπατίτιδα C (HCV) είναι κύριοι παράγοντες για την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Γιορτή σήμερα 4 Φεβρουαρίου Εορτολόγιο Ποιος γιορτάζει 5/2 Καιρός

Ο Καιρός σήμερα Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών βροχών στα δυτικά, τα νότια και το ανατολικό Αιγαίο.

Στην υπόλοιπη χώρα σχεδόν αίθριος καιρός. Τις βραδινές ώρες, στα δυτικά και στα βόρεια οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και τη νύχτα θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές, χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά και στα βορειοδυτικά σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα νότια πελαγή 6 μποφόρ. Γρήγορα θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς και θα ενισχυθούν, φθάνοντας μέχρι τα 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα κατά τη
διάρκεια της ημέρας.

Εορτολόγιο – Γιορτή σήμερα 5 Φεβρουαρίου Ποιος γιορτάζει 5/2

Αγαθή, Αγαθούλα, Αγαθώ, Αγαθία, Αγαθίτσα

Εορτολόγιο Φεβρουαρίου: Αγίας Αγάθης της μάρτυρος

 • Αγία Αγάθη
 • Όσιος Θεοδόσιος ὁ ἐξ Ἀντιοχείας
 • Όσιος Πολύευκτος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
 • Άγιος Αντώνιος ο Αθηναίος
 • Όσιος Σάββας ἐκ Σικελίας
 • Όσιος Θεοδόσιος εκ Ρωσίας

Γιορτή σήμερα 5/2 Ποιος γιορτάζει – Εορτολόγιο 5 Φεβρουαρίου – Αγία Αγάθη

Η Αγία Αγάθη, καταγόταν από το Παλέρμο ή την Κατάνη της Σικελίας. Έζησε και μεγαλούργησε στο χρόνια του αυτοκράτορα Δέκιου (249 – 251 μ.Χ.).

Η οικογένειά της διέθετε τεράστια περιουσία, η δε Αγία διακρινόταν για τη φυσική της ομορφιά αλλά και για το ήθος, τις αρετές και τη μεγάλη της πίστη.

Σε ηλικία δεκαπέντε ετών, μένει ορφανή και μοναδική κληρονόμος της μεγάλης περιουσίας των γονέων της και τότε αναδείχθηκε η υπέροχη προσωπικότητα της Αγάθης.

O έπαρχος Κιντιανός προσπάθησε χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα, να την πείσει να τον παντρευτεί.

Η Αγία όμως όχι μόνο δεν απαρνήθηκε την πίστη της, αλλά θέλησε να μαρτυρήσει γι’ αυτήν.

Έτσι υπέμεινε με θαυμαστή καρτερικότητα όλα τα βασανιστήρια και μάλιστα δοξολογώντας τον Θεό που την αξίωσε της τιμής του μαρτυρίου.

Παρέδωσε το πνεύμα της το 251 μ.Χ. μετά από φρικτά βασανιστήρια και ενώ βρισκόταν στη φυλακή, λαμβάνοντας έτσι το στέφανο του μαρτυρίου.