Γιορτή σήμερα 19 Φεβρουαρίου Εορτολόγιο Ποιος γιορτάζει στις 20/2 στην Ορθόδοξη Εκκλησία – Μην ξεχάσετε να ευχηθείτε – Καιρός


Εορτολόγιο – Γιορτή σήμερα 19 Φεβρουαρίου Ποιος γιορτάζει 19/2

Φιλόθεος, Φιλοθέη, Φιλοθέα, Φιλοθεούλα

Εορτολόγιο Φεβρουαρίου: Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας

 • Αγία Φιλοθέη η Αθηναία
 • Άγιος Άρχιππος ο Απόστολος
 • Άγιος Νικήτας ο νέος Ιερομάρτυρας
 • Άγιοι Μάξιμος, Θεόδοτος, Ησύχιος και Ασκληπιοδότη
 • Όσιοι Ευγένιος και Μακάριος οι Ομολογητές

Γιορτή σήμερα 19/2 Ποιος γιορτάζει – Εορτολόγιο 19 Φεβρουαρίου – Aγία Φιλοθέη

Η Αγία Φιλοθέη γεννήθηκε το έτος 1522 μ.Χ. στην τουρκοκρατούμενη Αθήνα. Οι ευσεβείς γονείς της ονομάζονταν Άγγελος και Συρίγα Μπενιζέλου. Η μητέρα της ήταν στείρα και απέκτησε την Ρηγούλα, όπως ήταν το όνομά της, μετά από θερμή και συνεχή προσευχή.

Μαζί με την Χριστιανική ανατροφή, έδωσαν στην μοναχοκόρη τουςκάθε δυνατή, για την εποχή εκείνη, μόρφωση.

Σε ηλικία 14 χρονών, οι γονείς της την πάντρεψαν, παρά την θέλησή της, με έναν από τους άρχοντες της Αθήνας. Αργότερα, αφού πέθαναν οι γονείς και ο σύζυγός της, έγινε μοναχή και πήρε το όνομα Φιλοθέη.

Οικοδόμησε γυναικείο μοναστήρι και πρόσθεσε και άλλα αναγκαία οικοδομήματα και εκτάσεις, που υπερεπαρκούσαν για τη διατροφή και συντήρηση των μοναζουσών.

Το παράδειγμά της να αφιερωθεί στον Χριστό, το ακολουθούν και άλλες νέες. Σε λίγο διάστημα, η μονή έφθασε να έχει διακόσιες αδελφές. Η μονή της Οσίας Φιλοθέης γίνεται πραγματικό λιμάνι.

Εκεί βρίσκουν προστασία όλοι οι ταλαιπωρημένοι από την σκλαβιά. Εκεί οι άρρωστοι βρίσκουν θεραπεία, οι πεινασμένοι τροφή, οι γέροντες στήριγμα και τα ορφανά στοργή.

Η Οσία, παρά τις αντιδράσεις των Τούρκων, οικοδομεί διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα, νοσηλευτήρια, ορφανοτροφεία. Διδάσκει με τα λόγια και με τη ζωή της. Στηρίζει τους πονεμένους σκλάβους με την προσευχή της.

Το έργο της, κατά βάση εθνικό και θρησκευτικό, ξεπέρασε τα όρια της Αθήνας και έγινε γνωστό σε όλη την Ελλάδα.

Η όλη όμως δράση της Αγίας Φιλοθέης εξαγρίωσε κάποτε τους Τούρκους. Κάποια στιγμή την συλλαμβάνουν και εκείνη με πνευματική ανδρεία ομολογεί την πίστη της.

Πέρασε στη νήσο Τζια (Κέα), όπου προ πολλού είχε οικοδομήσει μετόχι, για να αποστέλλει εκεί τις μοναχές εκείνες που φοβούνταν για διαφόρους λόγους να διαμένουν στην Αθήνα. Στην Τζια έμεινε αρκετό χρόνο και κατήχησε θεαρέστως τις ασκούμενες αδελφές στην ακριβή τήρηση των κανόνων της μοναστικής ζωής. Μόλις τελείωσε το έργο της εκεί, επέστρεψε και πάλι στην Αθήνα.

Έτσι λοιπόν, η Αγία Φιλοθέη, αφού έφθασε στην τελειότητα και στην πράξη και στην θεωρία, αξιώθηκε από τον Θεό να επιτελεί θαύματα.

Realshave.gr

Το ιερό λείψανό της βρίσκεται σήμερα στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών.

Γιορτή σήμερα 19 Φεβρουαρίου Εορτολόγιο Ποιος γιορτάζει 20/2 Καιρός

Ο Καιρός σήμερα Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου

Tοπικές βροχές από το απόγευμα στα δυτικά, και σποραδικές καταιγίδες τη νύχτα στα βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.

Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλη τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά, κυρίως στα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς, στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Εορτολόγιο – Γιορτή σήμερα 20 Φεβρουαρίου Ποιος γιορτάζει 20/2

Εορτολόγιο Φεβρουαρίου: Τσικνοπέμπτη, Αγάθωνος πάπα της Ρώμης, Λέοντος επισκόπου Κατάνης του θαυματουργού, Ανιανού Επισκόπου Αλεξανδρείας

 • Άγιος Λέων ο Θαυματουργός Επίσκοπος Κατάνης
 • Άγιος Αγάθων Πάπας Ρώμης
 • Όσιος Βησσαρίων
 • Όσιος Κινδέος Επίσκοπος Πισιδίας
 • Όσιος Πλωτίνος
 • Άγιος Ανιανός

Γιορτή σήμερα 20/2 Ποιος γιορτάζει – Εορτολόγιο 20 Φεβρουαρίου – Άγιος Λέων

Ο Άγιος Λέων γεννήθηκε στη Ραβέννα της Ιταλίας από γονείς ευλαβείς και ευγενείς . Αφού εσπούδασε, εχειροτονήθηκε πρεσβύτερος στη Ραβέννα και αργότερα εξελέγη για την καθαρότητα και πνευματικότητα του βίου αυτού Επίσκοπος Κατάνης της Σικελίας.

Έγινε προστάτης των ορφανών και των χηρών, εδίδασκε και ενουθετούσε το ποίμνιό του και έκτισε το ναό της Αγίας Μάρτυρος Λουκίας. Ο Άγιος διακρίθηκε, επίσης, για τους αγώνες του κατά των αιρετικών, τους οποίους ενίκησε και εντρόπιασε όχι μόνο με λόγια αλλά και με κείμενα.

Ο Άγιος Θεός τον επροίκισε με το χάρισμα της θαυματουργίας. Και τον μάγο Ηλιόδωρο που είχε πλανέψει πολλούς με μαγείες, μετά από προσευχή τον κατέκαψε με φωτιά, επειδή εκαυχόταν ότι μπορούσε να κάνει τα πάντα και ότι δεν εφοβόταν την φωτιά. Βλέποντας οι πιστοί το θαύμα αυτό κατεπλάγησαν .

Αμέσως το περιστατικό αυτό διαδόθηκε στη Βασιλεύουσα. Για το λόγο αυτό ο Άγιος προσκλήθηκε από τους βασιλείς Λέοντα Δ΄ (775 – 780 μ.Χ.) και Κωνσταντίνο ΣΤ΄ (780 – 798 μ.Χ.) στην Κωνσταντινούπολη, όπου αξιώθηκε πολλών τιμών.

Ο Άγιος Λέων εκοιμήθηκε με ειρήνη το 785 μ.Χ. και το σεπτό λείψανό του ενταφιάσθηκε στο ναό της Αγίας Λουκίας.

Γιορτή σήμερα 19 Φεβρουαρίου Εορτολόγιο Ποιος γιορτάζει 20/2 Καιρός

Διαβάστε για όλες τις αργίες και κινητές εορτές  του 2020 κάνοντας κλικ ΕΔΩ