Γιατί πετάνε σήμερα 13/2 μαχητικά αεροσκάφη σε Πειραιά Ελευσίνα – Το ερώτημα πλανάται από όλους όσους ακούνε και βλέπουν τα μαχητικά πάνω από τα σπίτια τους


Γιατί πετάνε σήμερα 13/2 μαχητικά αεροσκάφη σε Πειραιά Ελευσίνα

Μια σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε πραγματικό χρόνο τους «φαντομάδες» να εκπαιδεύονται, είχαν σήμερα οι κάτοικοι του Πειραιά και των περιοχών που εκτείνονται έως την αεροπορική βάση στην Ελευσίνα.

Αεροσκάφη F-4 Phantom με το χαρακτηριστκό τους να αφήνουν στο πέρασμά τους μια μαύρη γραμμή στον ορίζοντα, πέταξαν σε χαμηλό ύψος πάνω από τις περιοχές του Πειραιά, της Σαλαμίνας, και έως το αεροδρόμιο Ελευσίνας.

Το ένα τουλάχιστον ζεύγος αεροσκαφών F-4 πέταξε σε χαμηλό ύψος πάνω από τον Πειραιά και έγινε ορατό με γυμνό μάτι από τους κατοίκους τους του μελάγου Λιμανιού.

Τα αεροσκάφη κατευθύνθηκαν προς την Σαλαμίνα όπου πήραν στροφή με κατέυθυνση προς την Ελευσίνα και στην συνέχεια επέστρεψαν και έκαναν ένα δεύτερο πέρασμα πάνω από τον Πειραιά.

Αυτό ήταν αρκετό για να ανησυχήσει ο κόσμος.

Απευθυνθήκαμε στον εκπρόσωπο Τύπου της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος μας επιβεβαίωσε ότι υπάρχει άσκηση στην περιοχή με την συμμετοχή των αεροσκαφών F-4 Phantom. Απολαύστε τα.

Μαχητικά αεροσκάφη F-4 Phantom

Το F-4 Phantom II είναι μαχητικό-βομβαρδιστικό αεροσκάφος παντός καιρού, 2ης γενιάς.

Τα πρώτα αεροσκάφη πέταξαν με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) το 1960 (αρχικά ως F-110 Spectre) ενώ εξήχθησαν σε 11 άλλες χώρες.

Στην υπηρεσία της USAF παρέμεινε μέχρι το 1996 ενώ συνεχίζει να υπηρετεί σε άλλες πολεμικές αεροπορίες ανά τον κόσμο.

Τα πρώτα Phantom αγοράστηκαν από την Πολεμική Αεροπορία το 1972 με το πρόγραμμα Peace Icarus I.

Realshave.gr

Η συμφωνία – ύψους τότε 5 δις. δραχμών – ολοκληρώθηκε τάχιστα και στις 20 Απριλίου 1974 ο τύπος εντάχθηκε στην την ΠΑ και διαμοιράστηκε στις 338 και 339 Μοίρες Διώξεως Βομβαρδισμού.

Στην συνέχεια, το 1976, η Ελλάδα προέβη σε αγορά 24 ακόμα F-4E και φωτογραφικών RF-4E. Αυτό το πρόγραμμα ονομάστηκε Peace Icarus II.

Μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η Αεροπορία έλαβε ακόμα 27 RF-4E από την Γερμανική Πολεμική Αεροπορία.

Μετά το 1990 και στο πλαίσιο ανταλλαγμάτων για την ανανέωση της συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις, η ΠΑ απέκτησε από την Αεροπορική Εθνοφρουρά των ΗΠΑ 28 ακόμα F-4E SRA.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η εκτεταμένη αγορά αεροσκαφών 3ης γενιάς από την Ελλάδα και την Τουρκία κατέστησαν τα παλαιότερα Phantom κατά πολύ υποδεέστερα.

Έτσι, το 1997 η ΠΑ και η γερμανική DASA κατέληξαν σε συμφωνία για ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών.

Αυτό το πρόγραμμα ονομάστηκε Peace Icarus 2000 και αναβάθμισε με ικανότητες αεροσκαφών 3ης γενιάς 38 από τα ήδη υπάρχοντα F-4, όλα των προγραμμάτων Peace Icarus I και ΙΙ.

Ταυτόχρονα η ΕΑΒ άρχισε την αναβάθμιση των μεταχειρισμένων αεροσκαφών. Αυτή η αναβάθμιση ήταν κυρίως αντικατάσταση δομικών στοιχείων ώστε να επεκταθεί το όριο ζωής των αεροσκαφών.

Άλλωστε, πριν πωληθούν, η Αεροπορική Εθνοφρουρά τα χρησιμοποιούσε τακτικά και ως εκ τούτου είχαν ήδη ικανοποιητικές επιχειρησιακές δυνατότητες και κρίθηκε ασύμφορη η τεχνολογική αναβάθμισή τους.

Γιατί πετάνε σήμερα 13/2 μαχητικά αεροσκάφη σε Πειραιά Ελευσίνα